Forum

Kuchenne porady

Papryka w płatkach

• Autor: elaf Data: 2011-02-16 16:09:49

Jak w tytule,do czego używacie papryki suszonej w płatkach? Dostałam i nie wiem co z nią można zrobić :(

• Autor: jolka60 Data: 2011-02-16 16:21:05

Kupiłam dwa razy,ale nie jestem zachwycona.Nie wiem,czy tak trafiłam,czy wszystkie płatki papryki tak mają,czyli -suche wióry,praktycznie czuć było tylko samą skórkę.Zużyłam do sosów i zup.W sałatkach nie dało się ich zjeść.

• Autor: Mazba Data: 2011-02-16 16:33:56

suszone pomidory też żadna rewelacja, nawet gdy są faszerowane

• Autor: elaf Data: 2011-02-16 17:28:06

Suszone pomidory lubię ale te w oliwie i mam je zawsze w lodówce, natomiast tą suszoną paprykę dostałam pierwszy raz i ....mam problem :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-02-16 17:47:27

Właśnie,ja suszone pomidory bardzo lubię-zarówno te na wagę,naprawdę suche,jak i w zalewie.Podobnie jak tzw posypkę pomidorową,czyli przyprawę,której główny składnik stanowią suszone pomidory.Czyli znowu-rzecz gustu.

• Autor: Mazba Data: 2011-02-16 18:26:11

ano rzecz gustu
    je generalnie lubię pomidory, ale świeże i w porze gdy owocują na polu
    no ae nie o pomidorach jest ten wątek

a suszoną paprykę, wydaje się, że można zmielić i jako takiej użyć do przyprawiania potraw

• Autor: jolka60 Data: 2011-02-16 18:29:14

Może to faktycznie najlepsze wyjście.

• Autor: Wkn Data: 2011-02-16 18:37:38

Dobrej jakości suszone pomidory to kulinarny rarytas - posiekane i wymoczone w oliwie świetnie podkreślają smak wielu sałatek, a podduszone udoskonalą niejeden sos do mięsa czy ryby.

• Autor: Mazba Data: 2011-02-16 20:41:35

całkiem możliwe, że do sosów mogłam ich użyć, zamiast połówki świeżego, który to przeważnie dodaję gdy piekę mięso, ale obawiam się, że się nie rozgotują tak jak świeży, czy odpowiednio pokrojona celbulka i czosnek i będą farfocle w sosie, których akurat domownicy nie za bardzo....

kiedyś kupiłam "na spróbowanie" chyba 20 dkg. Były w ziołach i oliwie. Poleżały w lodówce, nikt za nie, nie chwycił specjalnie (nawet córka, która uwielbia wszelkie nowinki smakowe) spróbowaliśmy po jednym i wystarczyło.
    Za tę cenę, którą mają, moim zdaniem zdecydowanie są za drogie, jako przyprawa

• Autor: jareksz Data: 2011-02-16 21:36:06

Rzecz gustu oczywiście. Ja to suszone pomidory jem ze słoika ale już moje dziewczyny to niebardzo, Choć ostatnio w jakiś roladkach przemyciłem i nie grymasiły. Może nie zauważyły?

• Autor: Paola_r Data: 2011-02-16 20:36:09

Jest super. Dorzucam troszkę do wszelkich dań ze świeżą papryką i pomidorami.  Dla podkręcenia smaku. Do dań typu a la Strogonoff, gulaszy warzywnych. Do dań mięsnych. Dla mnie hit.

• Autor: elaf Data: 2011-02-17 17:20:28

Dziękuję Paola, nie przekonała mnie rada, żeby ją zmielić bo chyba nie o to chodzi.

• Autor: Lea2 Data: 2011-02-17 00:06:07

Papryka suszona w płatkach jest wspaniałą i aromatyczną przyprawą. Używam jej szczególnie do pizzy, ale i również do różnego typu potrawek i gulaszy. Warto ją zawsze mieć w kuchni.

• Autor: elaf Data: 2011-02-17 17:22:35

Dziękuję ! Dobrze, że znalazły się dziewczyny, które znają tą przyprawę. Skorzystam z rad Twoich i Paoli, mam nadzieję, że też mi się spodoba ta nowa w mojej kuchni przyprawa. Pozdrawiam :)

• Autor: Zośka Data: 2011-02-17 22:53:40

Papryka w płatkach jest u mnie składnikiem przyprawy do taco, która również nadaje się do dań typu bogracz, gulasz, kurczak smażony do sałatki, niektórych zup, np soczewicowa z pomidorami. Przyprawa jest dośc ostra i trzeba zaczynać ostrożnie. Oto moja  przyprawa taco:   po pół łyżeczki suszonego czosnku, cebuli , oregano i papryki w płatkach, po 1 łyżeczce słodkiej papryki, chilli, soli i zmielonego pieprzu, 1,5 łyżeczki kminku,  Oczywiście jesli ktoś nie za bardzo ceni smak jakiegoś składnika, to jego można ilość dostosować do własnego gustu. Przyprawę przechowuję w kamionkowym pojemniku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu