Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Gdzie na wyjazd z małym dzieckiem

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-18 08:42:30

Witam. Planujemy wyjazd z naszą 5 miesiączną Zosią. Lubimy spędzać wolny czas aktywnie - chodzić po górach, wspinać się, pływać kajakiem, jeździć na rowerze. Teraz nie jest to do końca możliwe - jest dość chłodno na nosidełko, a Zosia jest jeszcze za mała, żeby na stałe siedzieć. Macie jakieś propozycje wypoczynku w Polsce lub do państw ościennych np. Czechy, Słowacja? Tak aby możnabyło chodzić na długie spacery i być otoczonym dziką przyrodą, gdzie możnabybyło coś fajnego zobaczyć? No i zakwaterowanie - gdzie, niedrogie, a bezpieczne i atrakcyjne dla dziecka?

No i może na te i następne wakacje macie jakieś propozycje. Gdzie jest fajnie? Np. jakaś agroturystyka, czy coś? Jakieś miejsca z atrakcjami dla dzieci?

Acha... Jesteśmy ze Śląska

• Autor: betap Data: 2011-02-18 09:21:41

Ja ze swojego doświadczenia mogę się podzielić jak było najlepiej dla nas wszystkich z małymi dziećmi. Nad morzem staraliśmy się zawsze wynając kwaterę , ktora  miała wyjście z pokoju wprost do ogrodu. Wiadomo dziecko spi w dzien czy już wczesnym wieczorem a my mogliśmy jeszcze posiedziec swobodnie na dworze a w razie czego słyszeliśmy np. płacz dziecka.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-18 09:37:59

Nad morze ze Śląska to trochę drogi. No i w marcu... warto jechać? Gdzie proponujesz?

• Autor: betap Data: 2011-02-18 09:43:48

Myślalam , że to plany wakacyjne. Małe to Wasze szczęście jeszcze.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-18 10:35:19

Te nasze małe szczęście powinno oddychać świeżym powietrzem :);) A mama też by wyszła z domu na łono natury! :)

• Autor: piszczalka Data: 2011-02-19 21:40:23

Jezeli mozesz to podaj namiary na kwatery :)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-20 08:15:16

Popieram :)

• Autor: betap Data: 2011-02-20 12:04:03

Przykro mi , ale córa ma już 21 lat i nie mam już adresów . Był to Rewal i Międzyzdroje :(

• Autor: piszczalka Data: 2011-02-22 12:51:02

Jezeli chcesz to moge Ci podac namiary na noclegi w Grzybowie, bylismy w tamtym roku i wlasnie z pokoju wychodzilo sie na trawe. My chcemy jechac w inne miejsce ale z czystym sumieniem moge polecic te kwatery.

• Autor: ulla* Data: 2011-02-23 08:25:59

Takie kwatery z pokojem na ogród czy plac jest bardzo wygodne,jeśli jesteśmy z dziećmi. W tamtym roku koleżanka poleciła mi Pobierowo http://podfilarami.com/ i również byłam zadowolona,jak i moje dziewczynki. Mieliśmy właśnie pokój na parterze z wyjściem na ogród. Pensjonat przygotowany dla dzieci,plac zabaw. Może był duży gwar,bo każdy wynajmujący to była rodzina z dziećmi,ale za to było bardzo wesoło i dzieci miały towarzystwo. Dobrze wyposażony, blisko stołówka. W każdym razie polecam,choć już tam nie wrócimy,jak na razie,bo lubimy poznawać co roku inne miejsca..

• Autor: joasiek Data: 2011-02-18 11:46:37

Ze Śląska to w gory blisko przecież macie, a tam i powietrze świerze i widoki piękne. Czy to Tatry czy Bieszczady. Po dolinkach to i z maluszkiem można spacerować, a z nosidełkiem to i całkiem wysoko można wejść jak rodzice silni. Widziałam kiedyś jak rodzice z maluszkiem w nosidełku wchodzili na Bukowe Berdo w Bieszczadach. 

A jak wasze maleństwo podróże znosi? Bo jak nie usiedzi długo w samochodzie, to dalsza droga może być męcząca. 
    Marzec to jeszcze taka kiepska pora na wycieczki w Polsce. Często zimno, deszczowo, albo albo nawet śnieżnie. Może w jakieś cieplejsze miejsce jedźcie? Blisko macie na Węgry, a tam w marcu to już i 18st.C może być. Klimat tam łagodniejszy niż u nas, w niektrych miejscowościach jodem przesycony podobno. I pełno miejsc z basenami termalnymi, również krytymi, a zwiedzać też jest co. No i jeszcze dość tanio,  a z noclegami też nie ma problemów. Byliśmy tam w wakacje, kiedy nasza mała miała  już rok skończony. Dzieciaki wyszalały się w basenach, zwiedziliśmy Budapeszt, Sarospatak w regionie Tokaj, pooglądaliśmy piękne widoki, a niedosyt został, bo tam tyle miejsc jeszcze do zobaczenia, np. góry, jaskinie. Na Słowację macie jeszcze bliżej, ale tam zdecydowanie drożej i pogoda jak u nas.
    Wszystko i tak zależy od tego jakie macie dziecko. Bo czasem można nastawić się na niewiadomo co, a dziecko marudne na spacerach, płaczące w samochodzie, może sprawić, że człowiek zamiast wypocząc jeszcze bardziej zmęczony wróci :) A dla tekiego maluszka to raczej ciężko jakieś typowe atrakcje znaleźć. Woda, piasek to tak, ale co więcej? Nic mi nie przychodzi do głowy. Przecież takie małe to jeszcze chodzić nie umie i uwagę na krótko potrafi na czymś skupić.
    Przejrzyj wątki turystyczne, ostatnio było kilka, może tam coś znajdziesz. 

• Autor: dagusia_29 Data: 2011-02-18 20:46:49

Mam wrażenie że dziecku to wszystko jedno jakie będą widoczki, czy to góry i jakie. A co do świerzego powietrza to jak najbardziej się przyda. Myślę że najlepiej jak wybierzesz  swoje ulubione miejsce i dość blisko.  Pogoda nie bardzo dopisuje na dalsze spacery więc może lepiej poczekać do kwietnia z wyjazdem?? A co mytślisz o Wiśle?? Blisko i ładnie.

• Autor: jannaj Data: 2011-02-18 23:37:09

Marzec wrrrrr...................
    Od maja polecam Pieniny. Czorsztyn, Szczawnica, NIedzica itd... są piękne i nie takie zatłoczone i zadeptane jak np Zakopane. Poniżej linki.

http://www.pieniny.net/index.htm

http://easylang.pl/pieniny/turystyka_content.htm

http://wkraj.pl/index.php?page=vr&start=20022

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-19 07:55:54

No niestety mąż ma "odgórne" wolne ;) 
    Też własnie tak myślałam... W Tatrach i Bieszczadach zimno, z dzieckiem możemy się nie ruszyć jak spadnie śnieg. Nad morze dość daleko, a i pogoda w marcu jak w garncu. W Pieninach jest gdzie jeździć z wózkiem zwłaszcza w Krościenku... i tak myślę, ze się właśnie na Pieniny zdecydujemy. Bo Beskidu Śląskiego nie lubię - błotniste kopy porośniete lasem, a w miasteczkach dużo turystów - imprezowiczów i tzw. gości niedzielnych ;) A ja tak bym chciała spędzić czas na łonie natury i w spokoju ew. wypad w celu zwiedzania tam gdzie ludzie. Szkoda tylko, że ja to wszystko mam obchodzone wszerz i wzdłuż. Dziecku to obojętne gdzie pojedzie, ale my z chęcią zobaczylibyśmy jakieś nowe miejsca.

• Autor: emila84x Data: 2011-02-22 20:09:46

Polecam pobyt w Jastrzębiej Górze. Oto link do mojej "oazy spokoju":

Przejdź do pełnej wersji serwisu