Forum

Rozmowy wolne i frywolne

komputer

• Autor: ReniaJ Data: 2011-02-18 14:54:23

czy ktos sie z Was zastanawial jakby swiat wygladal,gdyby nagle zabraklo komputerow,czekam na opinie

• Autor: jareksz Data: 2011-02-18 15:14:29

Ceny iPadów poszłyby w górę.

• Autor: ewka63 Data: 2011-02-18 15:22:34

Byłoby bardzo dużo dzieci na podwórkach, jeżdżących na rowerach, wrotkach, skaczących w gumę....
    Po prostu standard :)))

• Autor: Mazba Data: 2011-02-18 15:25:41

to już nie jest standard, niestety

• Autor: Mazba Data: 2011-02-18 15:40:40

Świat bez komputerów? Moim zdaniem komputeryzacja świata to przekleństwo i jedna z dróg do samozagłady... "dzięki" komputerom spada czytelnictwo książek, a więc ich produkcja staje się nieopłacalna, a więc stanowiska pracy itd itp. a to tylko malusi wycinek "zasług" powszechnego dostępu do komputerów.

O chamstwie w internecie nie wspomnę, bo mnie trzęsie na samą myśl.
    Kiedyś, w latach 80-tych, gdy dostęp do internetu nie był aż powszechny i płaciło się za każdą minutkę w nim spędzoną ludzie byli w internecie dla siebie o wiele bardziej uprzejmi. Wiedzieli co to netykieta, a dziś? Właściwie została tylko jedna znana mi oaza serdeczności, kultury i empatii dla innych to jest WŻ!

Kiedyś się zastanawiałam co by zrobił, mój dziadek gdyby teraz wstał grobu. Przecież dzisiaj nawet produkty spożywcze wyglądają inaczej niźli 1962 roku, gdy mu przyszło rozstać się z tym światem. Aut wtedy było tyle co "na lekarstwo". Telewizor jeden na całą wieś, telefon tylko u sołtysa, ech .. nie wiem, wydaje mi się, że szybko by uciekł spowrotem

• Autor: as Data: 2011-02-18 15:46:59

W latach 80-tych nie było internetu w Polsce. Sprawdziłam. Wikipedia podaje: Internet w Polsce dostępny jest od 20 grudnia 1991 roku.  

Ja pierwszy raz zobaczyłam  i miałam kontakt z komputerem w 1993 roku w szkole średniej na informatyce. W 1998 roku pierwsze zajęcia miałam z internetu. Gość był kompletnie zielony. Pamiętam jak był przeciwnikiem zakupów przez internet.

• Autor: jannaj Data: 2011-02-18 23:11:29

To prawda as w latach 80 nikt o internecie nie słyszał.
    Na 2 roku studiów w 94 mialam zajęcia z informatyki na których przez 1,5 h uczyliśmy się jak szybko kliknąć 2 razy w krzyżyk w prawym górnym rogu ekranu :)
    Były też 1,5 h wykłady z informatyki - gość mówił w jakimś niezrozumiałym języku i o kosmicznych rzeczach związnych z RAM itp...

• Autor: jareksz Data: 2011-02-18 16:34:50

[...] Kiedyś, w latach 80-tych, gdy
    dostęp do internetu nie był aż powszechny [...]

Gwoli ścisłości w Polsce internet jest od 1991 roku. I oczywiście od początku był miejscem, gdzie w końcu różni frustraci mogli wylać swe pretensje do świata i co ważne mogli się nawzajem łatwo odnaleźć, co w realu takie łatwe już nie jest. Np. na grupach dyskusyjnych typu pl.soc.polityka pl.soc.religia soc.culture.polish.

• Autor: joannaantoni Data: 2011-02-18 16:06:04

wielkie żarełko by nie istniało ! Mięlibyśmy dla bliskich i siebie dużo więcej czasu. Kiedyś nie było internetu i człowiek żył, ale tak jest chyba ciekawiej, bo czy prościej to nie wiem. Na pewno komplikuje nam to trochę sprawy :)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-02-18 17:05:39

Niech żyje internet i komputery:) nie wyobrażam sobie nauki bez komputera. Dzięki temu mamy też Wż i fajne przepisy.

• Autor: frytka Data: 2011-02-18 19:05:32

A czy zastanawialiście ile młodych ludzi będzie chorować na zwyrodnienia i dyskopatie kregosłupa.Wcześniej młodzi grali w piłkę jeżdzili na rowerze itd.A teraz połowę dnia przesiedzą w szkole a połowę przed komputerem.Masakra.

• Autor: Rzymianka Data: 2011-02-18 19:36:37

Wszystko jest dla ludzi, tylko należy zachować umiar.

• Autor: daga26 Data: 2011-02-18 20:09:56

ja nie mam gg przez 5 minut to juz wpadam w szal a juz nie wspone jak ogolnie pradu zabraknie hehe to nawet wody nie moge ugotwac

• Autor: jolka60 Data: 2011-02-19 08:53:41

Znając uzależnienie sporej części świata od komputerów,po chwilowym szoku i dezorganizcji życia ludzie (czytaj fachowcy,może poganiani przez resztę),rzuciliby się na ratunek i wskrzeszanie nowej,komputerowej cywilizacji.
    Tu troszkę wspomnień.Uczęszczałam do liceum w końcu lat siedemdziesiątych i na naszym ryku królowały wówczas komputery rodem z "Elwro" o gabarytach większych niż trzydrzwiowa szafa mojej mamy.
    Pamiętam,jaka wesołość wzbudzały fantazje niektórych z kolegów na temat tego,jak to kiedyś będziemy mogli wędrować z komputerem pod pachą.

• Autor: jareksz Data: 2011-02-19 09:28:33

Bez komputerów stworzenie komputera mogłoby być ciężkie:) Ciekawe, czy jest jeszcze jakiś inżynier, który bez pomocy komputera stworzyłby tranzystor?

• Autor: jolka60 Data: 2011-02-19 09:36:16

Kiedyś potrafili.Ambitni lubią wyzwania .No właśnie,co było pierwsze,co jest jajkiem,a co kurą???

Przejdź do pełnej wersji serwisu