Witajcie, mam problem związany z pieczeniem chleba w automacie. Za pierwszym razem jak piekłam chleb wszystko było ok. Ale od dłuższego czasu zauważyłam (wykorzystując ten sam przepis), że mój chleb zapada się :( Kiedyś miał wypułky wierzch, teraz jest do 1/4 wysokości chleba zapadnięty, a nie mam pojęcia dlaczego. Czy może mi ktoś pomóc co robię źle?
Jeśli robisz wszystko tak samo, to nie wiem. Dla pewności przypomnę, że płynne składniki dajesz na dno, drożdże (suszone) w jeden róg, cukier w drugi a sól w trzeci, tak, żeby się ze sobą nie stykały.
Ja robię tak, że najpierw płynne skłądniki, potem mąka, w środku robię dołek tam daje drożdże rozkruszone a po bokach tak, żeby nie dotykały drożdży sól i cukier, ale mieszałam to tzn. cukier stykał się z solą. Może to dlatego, następnym razem zrobię tak, żeby się nie stykało. Dziękuję za odpowiedź:)
Również piekę chleb w automacie, cukier i sól wsypuję po przekątnej, a drożdże w dołeczek na środku, nie sądzę aby to była przyczyna zapadanie się Twojego chlebka, podejrzewam że to wina zbyt rzadkiego ciasta, spróbuj dać mniej wody. Ciasto podczas mieszania, powinno tworzyć kulę.
A z jakiego przepisu pieczesz? Ja mam taki: 100 g zakwasu - zakwas robię sama, w domu (zależy mi na chlebie z zakwasem) 350 ml wody łyżka oleju 540 g mąki (daję i zwykłą i z pełnego przemiału bo chcę właśnie z takim rodzajem mąki piec) łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 10 g drożdży i ziarna słonecznika na oko.
Według Ciebie ile powinnam dać wody? Bo gdzieś czytałam że płynów powinno być 70% w stosuku do całkowitej masy mąki, więc z tego wychodzi, że ja powinnam łącznie wlać 378 ml płynów - czyli w tym także zakwas i olej, tak?
W moich przepisach znajdziesz dwa przepisy na chleb. Tutaj Ci podam proporcje mąki i wody/mleka Chleb razowy MAŁY WIĘKSZY
waga chleba ok. 860 g 1110 g woda 350 ml 500 ml margaryna/masło 25 g 35 g sól 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty cukier 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty mąka typ 1050 270 g 380 g mąka pszenno-razowa 270 g 380 g drożdże suszone ¾ opakowania 1 opakowanie
witaj kr0pk4, sprawdzilam w mojej ksiazce (ja mam Black&Decker), jesli chleb sie zapada radza zmniejszyc ilosc plynu (woda, mleko) o 2 lyzki, dodac soli 1/4 lyzeczki i zmniejszyc ilosc drozdzy o 1/4 lyzeczki, oczywiscie najwazniejsze jest bardzo dokladne mierzenie skladnikow, a i jeszcze jedno, ja dodaje drozdze na ostatku, nie wolno im nigdy dotykac soli, tluszczu i plynow (u mnie kolejnosc jest nastepujaca: woda, potem sol, nastepnie cukier, maslo, maka, ziola, kminek itd, a na koncu drozdze), pozdrawiam serdecznie
Jezeli jest juz temat z chleba z automatu to mam pytanie czy warto kupic automat .W tym tygodniu jest dora cena i zastanawiam sie czy warto czy to nie bedzie tylko na jeden wypiek.Chleby w piekarni nie sa zbyt dobre moze "swoj"" wypiek bylby lepszy.Prosze o rade.
Wiem, ze jest to spozniona odpowiedz ale....nawet jesli uzywasz maki tej samej firmy to zauwaz ze maka moze miec rozna wilgotnosc co wplywa na jakosc produktu, dlatego dobrze jest wazyc make a nie sypac na cup (ang. miara :), mozesz sprobowac zmienic make. Powodem moga byc drozdze, po prostu zle!!!! Bardzo dobre drozdze instant ktorych uzywam " Five Star" bread machine, specjalnie do "automatu "-bread machine".
W ksiazce dolaczonej do automatu masz dokladnie podane "zachowanie wypieku" i "powody". W srodku automatu jest czujnik temperatury, wytrzyj go delikatnie. Odnosnie kolejnosci wkladania produktow: w twoim automacie jest wyraznie napisane, jak wsypywac, bo w roznych automatach jest roznie.
Ja uzywam Panasonic na USA, z dozownikiem na drozdze, nigdy nie mialam problemow. Pieke w nim chleby na zakwasie i drozdzach, chalki,pieke albo tylko wyrabiam samo ciasto,zawsze wszystko jest OK.
Oprócz zbyt dużej wilgotności i niewłaściwych drożdży powodem też może być za ciepła woda/mleko, za mało soli. Wyrabiaj też dłużej, to ciasto stanie się bardziej zwarte.
Witajcie, mam problem związany z pieczeniem chleba w automacie. Za pierwszym razem jak piekłam chleb wszystko było ok. Ale od dłuższego czasu zauważyłam (wykorzystując ten sam przepis), że mój chleb zapada się :( Kiedyś miał wypułky wierzch, teraz jest do 1/4 wysokości chleba zapadnięty, a nie mam pojęcia dlaczego. Czy może mi ktoś pomóc co robię źle?
Jeśli robisz wszystko tak samo, to nie wiem. Dla pewności przypomnę, że płynne składniki dajesz na dno, drożdże (suszone) w jeden róg, cukier w drugi a sól w trzeci, tak, żeby się ze sobą nie stykały.
Ja robię tak, że najpierw płynne skłądniki, potem mąka, w środku robię dołek tam daje drożdże rozkruszone a po bokach tak, żeby nie dotykały drożdży sól i cukier, ale mieszałam to tzn. cukier stykał się z solą. Może to dlatego, następnym razem zrobię tak, żeby się nie stykało. Dziękuję za odpowiedź:)
Również piekę chleb w automacie, cukier i sól wsypuję po przekątnej, a drożdże w dołeczek na środku, nie sądzę aby to była przyczyna zapadanie się Twojego chlebka, podejrzewam że to wina zbyt rzadkiego ciasta, spróbuj dać mniej wody. Ciasto podczas mieszania, powinno tworzyć kulę.
A z jakiego przepisu pieczesz? Ja mam taki:
100 g zakwasu - zakwas robię sama, w domu (zależy mi na chlebie z zakwasem)
350 ml wody
łyżka oleju
540 g mąki (daję i zwykłą i z pełnego przemiału bo chcę właśnie z takim rodzajem mąki piec)
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
10 g drożdży
i ziarna słonecznika na oko.
Według Ciebie ile powinnam dać wody? Bo gdzieś czytałam że płynów powinno być 70% w stosuku do całkowitej masy mąki, więc z tego wychodzi, że ja powinnam łącznie wlać 378 ml płynów - czyli w tym także zakwas i olej, tak?
Dziękuję za odpowiedź Makusia
W moich przepisach znajdziesz dwa przepisy na chleb.
Tutaj Ci podam proporcje mąki i wody/mleka
Chleb razowy
MAŁY WIĘKSZY
waga chleba ok. 860 g 1110 g
woda 350 ml 500 ml
margaryna/masło 25 g 35 g
sól 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty
cukier 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty
mąka typ 1050 270 g 380 g
mąka pszenno-razowa 270 g 380 g
drożdże suszone ¾ opakowania 1 opakowanie
Używam mąki z suszonym zakwasem.
witaj kr0pk4,
sprawdzilam w mojej ksiazce (ja mam Black&Decker), jesli chleb sie zapada radza zmniejszyc ilosc plynu (woda, mleko) o 2 lyzki, dodac soli 1/4 lyzeczki i zmniejszyc ilosc drozdzy o 1/4 lyzeczki, oczywiscie najwazniejsze jest bardzo dokladne mierzenie skladnikow, a i jeszcze jedno, ja dodaje drozdze na ostatku, nie wolno im nigdy dotykac soli, tluszczu i plynow (u mnie kolejnosc jest nastepujaca: woda, potem sol, nastepnie cukier, maslo, maka, ziola, kminek itd, a na koncu drozdze),
pozdrawiam serdecznie
A może mąka "chwyciła" trochę wilgoci?
Chleb się zapada bo -albo za dużo wody albo drożdży.Wiadomo że jedna mąka bardziej pije wodę inna mniej.Tu szukaj przyczyny.
dziękuję za odpowiedzi, spróbuję dać mniej wody, jak będę piekła dam znać czy jest lepiej :)
Jezeli jest juz temat z chleba z automatu to mam pytanie czy warto kupic automat .W tym tygodniu jest dora cena i zastanawiam sie czy warto czy to nie bedzie tylko na jeden wypiek.Chleby w piekarni nie sa zbyt dobre moze "swoj"" wypiek bylby lepszy.Prosze o rade.
Swój wypiek jest nieporównywalny ze sklepowym, piekę chleb dwa, trzy razy w tygodniu, zmieniam mąki, i ciągle mam inny, osobiście polecam automat.
Sporo było na forum na ten temat, podaje Ci link, poczytaj:)
http://wielkiezarcie.com/search.php?query=automat+do+chleba%27&search=Szukaj
Dziekuje za podpowiedz.Chyba zdecydyje sie na zakup.
Wiem, ze jest to spozniona odpowiedz ale....nawet jesli uzywasz maki tej samej firmy to zauwaz ze maka moze miec rozna wilgotnosc co wplywa na jakosc produktu, dlatego dobrze jest wazyc make a nie sypac na cup (ang. miara :), mozesz sprobowac zmienic make. Powodem moga byc drozdze, po prostu zle!!!! Bardzo dobre drozdze instant ktorych uzywam " Five Star" bread machine, specjalnie do "automatu "-bread machine".
W ksiazce dolaczonej do automatu masz dokladnie podane "zachowanie wypieku" i "powody". W srodku automatu jest czujnik temperatury, wytrzyj go delikatnie. Odnosnie kolejnosci wkladania produktow: w twoim automacie jest wyraznie napisane, jak wsypywac, bo w roznych automatach jest roznie.
Ja uzywam Panasonic na USA, z dozownikiem na drozdze, nigdy nie mialam problemow. Pieke w nim chleby na zakwasie i drozdzach, chalki,pieke albo tylko wyrabiam samo ciasto,zawsze wszystko jest OK.
Oprócz zbyt dużej wilgotności i niewłaściwych drożdży powodem też może być za ciepła woda/mleko, za mało soli. Wyrabiaj też dłużej, to ciasto stanie się bardziej zwarte.