Mam przepis na ciasto ''jodełka '' , czy ktoś z Was piekł może ? Pomiędzy warstwami ciasta układa się biszkopty w ''jodełkę '' . Jakoś kurcze mam zanik myślenia i za nic nie mogę wykombinować jak to ułożyć tym bardziej ,że na dużą blachę trzeba tylko paczkę biszkoptów a międzynie układa się rodzynki i wiśnie z kompotu . Pomóżcie !!!!!!!
Na PW wyślę Ci link do strony, na której jest zdjęcie tego ciasta i sposób w jaki układa się biszkopty. Miałam Ci co prawda wytłumaczyć, ale myślę, że zdjęcie będzie lepsze:)
1 ½ kostki margaryny, 8 jaj, 2 ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 1 ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, ½ szklanki suchego maku, duża paczka biszkoptów, wydrylowane wiśnie i rodzynki.
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, a na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać, do drugiej - pół szklanki suchego maku i wymieszać, trzecią - pozostawić białą.
Przygotowanie do pieczenia:
Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkopty układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i, jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180°C przez 30-40 min.
Wytlumacz kochana, bo sama widzisz jaka sie kolejka ustawila. Z biszkoptow podluznych to zaden problem jodelke ulozyc, ale czy da sie tez z okraglych?. Ciasto jest bardzo ciekawe i tez na nie w krotce sie skusze. Pozdrawiam bardzo serdecznie..
dziekuje, ze o tym piszecie i tak mysle, zeby pokombinowac i wzbogacic je jakas beza, czy budyniem gotowanym, a moze juz ktos robil takie eksperymenty?...pozdrawiam i slonecznego dzionka zycze...
Mam przepis na ciasto ''jodełka '' , czy ktoś z Was piekł może ? Pomiędzy warstwami ciasta układa się biszkopty w ''jodełkę '' . Jakoś kurcze mam zanik myślenia i za nic nie mogę wykombinować jak to ułożyć tym bardziej ,że na dużą blachę trzeba tylko paczkę biszkoptów a międzynie układa się rodzynki i wiśnie z kompotu . Pomóżcie !!!!!!!
Na PW wyślę Ci link do strony, na której jest zdjęcie tego ciasta i sposób w jaki układa się biszkopty. Miałam Ci co prawda wytłumaczyć, ale myślę, że zdjęcie będzie lepsze:)
W necie znalazłam przepis:
JODEŁKA
1 ½ kostki margaryny, 8 jaj, 2 ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 1 ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, ½ szklanki suchego maku, duża paczka biszkoptów, wydrylowane wiśnie i rodzynki.
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, a na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać, do drugiej - pół szklanki suchego maku i wymieszać, trzecią - pozostawić białą.
Przygotowanie do pieczenia:
Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkopty układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i, jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180°C przez 30-40 min.
Czy ja tez moglabym prosic o ten link?.Nigdy nie widzialam takiego ciasta a wydaje mi sie interesujace..Z gory dziekuje
Jasne:) Zaraz wyślę na PW:)
i ja też poproszę o link:)
Poszło na PW:)
I ja też prosze i link dziękuję
Ja też poprosze jeśli mozna...:)
Ja też poproszę,kiedyś piekłam to ciasto ale w przekroju jodełki nie widziałam.
Ja też moge prosić link?:)
Ja też proszę o link. ;))
Wystarczy wpisać w Google " jodełka przepis zdjęcie" i gotowe:))
Wytlumacz kochana, bo sama widzisz jaka sie kolejka ustawila. Z biszkoptow podluznych to zaden problem jodelke ulozyc, ale czy da sie tez z okraglych?. Ciasto jest bardzo ciekawe i tez na nie w krotce sie skusze. Pozdrawiam bardzo serdecznie..
Piekłam to ciasto już dość dawno.Nas nie zachwyciło.Może dlatego , że jest tam suchy mak za którym nie przepadamy.
to ciasto podobne jest do ..:trójniaka.:ciasto wychodzi ..takie suche...nic nadzwyczajnego..:(((
dziekuje, ze o tym piszecie i tak mysle, zeby pokombinowac i wzbogacic je jakas beza, czy budyniem gotowanym, a moze juz ktos robil takie eksperymenty?...pozdrawiam i slonecznego dzionka zycze...
Jodełka albo zobacz kantyczka przepis identyczny , ale wyjdzie mniej suche z dżemem