Forum

Kuchenne porady

ciasto ''jodełka ''

  • Autor: moni01011 Data: 2011-02-20 20:24:13

    Mam przepis na ciasto ''jodełka '' , czy ktoś z Was piekł może ? Pomiędzy warstwami ciasta układa się biszkopty w ''jodełkę '' . Jakoś kurcze mam zanik myślenia i za nic nie mogę wykombinować jak to ułożyć tym bardziej ,że na dużą blachę trzeba tylko paczkę biszkoptów a międzynie układa się rodzynki i wiśnie z kompotu . Pomóżcie !!!!!!!

  • Autor: toffik Data: 2011-02-20 20:35:58

    Na PW wyślę Ci link do strony, na której jest zdjęcie tego ciasta i sposób w jaki układa się biszkopty. Miałam Ci co prawda wytłumaczyć, ale myślę, że zdjęcie będzie lepsze:)

  • Autor: makusia Data: 2011-02-20 20:44:20

    W necie znalazłam przepis:

    JODEŁKA

    1 ½ kostki margaryny, 8 jaj, 2 ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 1 ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, ½ szklanki suchego maku, duża paczka biszkoptów, wydrylowane wiśnie i rodzynki.

    Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, a na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać, do drugiej - pół szklanki suchego maku i wymieszać, trzecią - pozostawić białą.

    Przygotowanie do pieczenia:

    Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkopty układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i, jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180°C przez 30-40 min.

  • Autor: skopolendra Data: 2011-02-21 08:29:07

    Czy ja tez moglabym prosic o ten link?.Nigdy nie widzialam takiego ciasta a wydaje mi sie interesujace..Z gory dziekuje

  • Autor: toffik Data: 2011-02-21 10:35:07

    Jasne:) Zaraz wyślę na PW:)

  • Autor: hope30 Data: 2011-02-21 10:39:43

    i ja też poproszę o link:)

  • Autor: toffik Data: 2011-02-21 10:41:30

    Poszło na PW:)

  • Autor: tutunia Data: 2011-02-21 11:44:02

    I ja też prosze i link dziękuję

  • Autor: toffcia Data: 2011-02-21 13:56:12

    Ja też poprosze jeśli mozna...:)

  • Autor: leszek Data: 2011-02-21 15:37:34

    Ja też poproszę,kiedyś piekłam to ciasto ale w przekroju jodełki nie widziałam.

  • Autor: USka Data: 2011-02-21 17:40:35

    Ja też moge prosić link?:)

  • Autor: bytomianka Data: 2011-02-21 17:49:31

    Ja też proszę o link. ;))

  • Autor: makusia Data: 2011-02-21 21:09:57

    Wystarczy wpisać w Google " jodełka przepis zdjęcie" i gotowe:))

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-02-21 17:30:12

    Wytlumacz kochana, bo sama widzisz jaka sie kolejka ustawila. Z biszkoptow podluznych to zaden problem jodelke ulozyc, ale czy da sie tez z okraglych?. Ciasto jest bardzo ciekawe i tez na nie w krotce sie skusze. Pozdrawiam bardzo serdecznie..

  • Autor: nanakola Data: 2011-02-21 18:37:28

    Piekłam to ciasto już dość dawno.Nas nie zachwyciło.Może dlatego , że jest tam suchy mak za którym nie przepadamy.

  • Autor: ania205 Data: 2011-02-22 09:00:02

    to ciasto podobne jest do ..:trójniaka.:ciasto wychodzi ..takie suche...nic nadzwyczajnego..:(((

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-02-22 11:22:50

    dziekuje, ze o tym piszecie i tak mysle, zeby pokombinowac i wzbogacic je jakas beza, czy budyniem gotowanym, a moze juz ktos robil takie eksperymenty?...pozdrawiam i slonecznego dzionka zycze...

  • Autor: dorotask Data: 2011-02-22 16:56:21

    Jodełka albo zobacz kantyczka przepis identyczny , ale wyjdzie mniej suche z dżemem

Przejdź do pełnej wersji serwisu