Namoczyć soczewicę, ugotować i odcedzić, przesmażyc cebulę na oleju dodać soczewice. Doprawić solą i pieprzem. mieszając jeszcze chwilę razem smażyc. Nadziewać naleśniki lub pierogi, w smaku podchodzi pod mięso, pychaa
hmm soczewica:))) co mozna zrobic? mnóstwo, bardzo przydatny składnik: ja podam tylko co testowałamna sobie;) - pasta z soczewicy (najlepiej czerwona bo sie szybko gotuje dodajesz podsmazona cebulke i , pieprz, majeranek i sie zajadasz na chlebku - nalesniki , (z tym samym farszem + jakies np pomidor/ogórek + wedlina (syte jak..) - pierogi z soczewica i ziemniakami i cebula - gołabki z soczewica i warzywami - jako dodatek do sałatek (moim zdaniem bardziej zielona, bo ma bardziej wyraziste ziarenka) - kotlety- ugotowac, wymieszac dodac przyprawy, panierowac i usmazyc
i pewnie mnóstwo innych, ale podalam to, co znam, nad innymi pomysłami pracuje;))
Coś mnie w sklepie napadło i kupiłam paczkę soczewicy. Nigdy w życiu niczego z niej nie gotowałam i nie mam żadnego pomysłu...podrzućcie jakiś pomysł
a może pierożki lub kotlety??,
Sałatka z soczewicą, no o zupie już nie wspomnę , pasta do kanapek z dodatkiem soczewicy.
Proszę tu masz link z przepisami z soczewicą
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=soczewica&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=
Witam,niech pani zobaczy na mój przepis "bigos " z soczewicy,polecam ten przepis i pozdrawiam
Namoczyć soczewicę, ugotować i odcedzić, przesmażyc cebulę na oleju dodać soczewice. Doprawić solą i pieprzem. mieszając jeszcze chwilę razem smażyc.
Nadziewać naleśniki lub pierogi, w smaku podchodzi pod mięso, pychaa
Dziękuję wszystkim, napewno w tym tygodniu coś z tych przepisów wybiorę.
Dużo przepisów na zupy z soczewicą ma :
http://whiteplate.blogspot.com/
Już uszczegółowiam :
http://whiteplate.blogspot.com/search/label/Zupy
A co google u Ciebie padły ?
A co google u Ciebie padły ?
Jeśli nie wypowiadsz się w temacie to nie wypowiadaj się wcale. Po to jest forum, żeby zadawać pytania.hmm soczewica:))) co mozna zrobic? mnóstwo, bardzo przydatny składnik: ja podam tylko co testowałamna sobie;)
- pasta z soczewicy (najlepiej czerwona bo sie szybko gotuje dodajesz podsmazona cebulke i , pieprz, majeranek i sie zajadasz na chlebku
- nalesniki , (z tym samym farszem + jakies np pomidor/ogórek + wedlina (syte jak..)
- pierogi z soczewica i ziemniakami i cebula
- gołabki z soczewica i warzywami
- jako dodatek do sałatek (moim zdaniem bardziej zielona, bo ma bardziej wyraziste ziarenka)
- kotlety- ugotowac, wymieszac dodac przyprawy, panierowac i usmazyc
i pewnie mnóstwo innych, ale podalam to, co znam, nad innymi pomysłami pracuje;))
pozdrawiam
mozesz zrobic zupe lub jak risotto:) lub jakos lenia salatke:) w niemieckiej kuchni czesto wystepuje soczewica:)