Składniki:
10 dag łuskanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, 25 dag (1 szkl.) cukru, 0.25 szkl. wody, 0.25 łyżeczki octu, 6 dag masła.
Orzechy rozsypać cienką warstwą na blasze, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zrumienić na ciemnozłoty kolor. Zrumienione orzechy otrzeć z łusek w ściereczce i zemleć razem z 10 dag (5 łyżek) cukru. Z reszty cukru ugotować ulep III stopnia "do piórka" i utrzeć lukier. Dodać orzechy i masło, ubić trzepaczką rózgową. Masą przekładać torty, wafle, mazurki.
Znalezione w internecie, ja nie robiłam osobiście, ale znajoma tak, podobno się udaje :)
Chciałabym zrobic tort z masą grylażową.Czy ktoś posiada takowy przepis, najlepiej wypróbowany.Bedę bardzo wdzięczna.
Składniki: 10 dag łuskanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, 25 dag (1 szkl.) cukru, 0.25 szkl. wody, 0.25 łyżeczki octu, 6 dag masła. Orzechy rozsypać cienką warstwą na blasze, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zrumienić na ciemnozłoty kolor. Zrumienione orzechy otrzeć z łusek w ściereczce i zemleć razem z 10 dag (5 łyżek) cukru. Z reszty cukru ugotować ulep III stopnia "do piórka" i utrzeć lukier. Dodać orzechy i masło, ubić trzepaczką rózgową. Masą przekładać torty, wafle, mazurki. Znalezione w internecie, ja nie robiłam osobiście, ale znajoma tak, podobno się udaje :)