Forum

Kuchenne porady

Krem i pokrycie tortu

• Autor: Dava Data: 2011-02-22 19:29:12

Witam wszystkich!
    Brat poprosił mnie, żebym zrobiła tort na chrzciny jego córci, chciałby, żeby to był lekki jasny tort (biszkopt mam już wypróbowany), zastanawiam się nad lekką masą (maślana odpada) bita śmietana byłaby lekka ale wiele razy już taką robiłam i zastanawiam jak ją zmienić lub o co wzbogacić (żeby zrobić coś nowego) lub może jakąś z serkiem mascarpone. Wszystkie sugestie rozpatrze.
    Mam również dylemat z pokryciem tortu, czy ktoś z Was próbował lukier plastyczny, białą masę cukrową lub czekoladę plastyczną (czym się w ogóle róznią) zakupionymi w sklepie internetowym? Chodzi mi o smak, bo jak zrobiłam masę cukrową z przepisu z WŻ to mojej rodzinie nie smakowała.
    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, sugestie, porady.

• Autor: hanah30 Data: 2011-02-22 20:07:36

Może masę marcepanową?

• Autor: tikitaki Data: 2011-02-23 09:00:41

Ja do bitej smietany dodaje pokrojona czekolade + rodzynki moczone w alkoholu + pokrojone orzechy migdaly (grobo krojone) czasami cukierki galaretki (przypomina to slaska kopa )
    do smietany dodaje tez capucino co nadaje delikatny kawowy smak
    brzoskwinie lub ananas
    wkladka moze byc kokosowa lub bakaliowa (orzechy kokos rodzynki)
    Najczesciej wszystkie te propozycje znajduja sie w moim torcie kazda przekladka ma inny smak polecam

• Autor: caroline1983 Data: 2011-02-23 15:55:37

Z dodatkiem alkoholu byłabym ostrozna. Jeśli mama karmi piersią to odradzam.

• Autor: tikitaki Data: 2011-02-23 16:41:54

Mama karmiaca piersia i tak jest na diecie a goscie nie Osobiscie dla mnie wazniejsi sa goscie

• Autor: wiolka110471 Data: 2011-02-23 09:05:51

witaj może spróbuj zrobić krem budyniowy smakowyJa często gotuję budyń z 2 torebek w mniejszej ilości mleka,ostudzę .w misce mieszam masło+ margarynę np.delma z masłem dodaję cukier puder a nastpnie stopniowo ostudzony budyń .Gwarantuję,że nie wyczujesz go później.Możesz podzielić masę na części jak to ja robię i dodawać smaki(jeśli np.ma być wielosmakowy)Możesz dodać sok zcytryny, wydrylowane wiśnie ,kakao,ananasa,brzoskwinie .Jest to na pewno lżejszy krem niż gdybyś robiła go z samego masła .Mam nadzieję,że choć troszeczkę podpowiedziałam

• Autor: punca Data: 2011-02-23 13:40:23

witam,zobacz na przepis AMBASADOR SYLWII,ja jutro robię te masy do tortu,myślę,że bębą super.

• Autor: reniaxxx Data: 2011-02-23 18:20:22

Tort migdalowo-cytrynowy autorstwa D@nka jest bardzo dobry,nie jest bardzo slodki i mozna go pokryc lukrem plastyczntm lub bita smietana wedlug uznania.

• Autor: Dava Data: 2011-02-23 21:05:55

Dziękuje ślicznie za porady!
    Na pewno wezmę pod uwagę wszystkie sugestie i propozycje!
    Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu