Forum

Kuchenne porady

Mam dużo jaj-co mogę z nich zrobić

  • Autor: beti72 Data: 2011-02-23 23:01:14

    Pomocy mam dużo jajek :/
    Robiłam ; jajecznice , omlety, różnego rodzaju pasty jajeczne także i pianki (ptasie mleczka).
    Do czego lub do jakiego przepisu mogę wykorzystac dużą ilość jaj ?

    Liczę na Waszą pomoc i Wasze propozycje POZDRAWIAM

  • Autor: till Data: 2011-02-23 23:28:33

    http://wielkiezarcie.com/recipe65485.html :) polecam :)

  • Autor: beti72 Data: 2011-02-23 23:33:34

    Dziękuje za tak szybka reakcje A przepis zapewne zrobię bo mam wszystkie potrzebne składniki
    Pozdrawiam

  • Autor: Makivicious Data: 2011-02-24 04:56:43

    Może kotlety jajeczne?

  • Autor: ezelka Data: 2011-02-24 08:00:14

    Sałatkę z jajek, jest pyszna polecam:
    10 jajek( lub więcej)
    20 dag szynki, lub polędwicy lub innej ulubionej wędliny
    1 puszka kukurydzy
    pęczek szczypiorku
    20 dag sera żółtego
    majonez
    vegeta, pieprz
    Jajka ugotować, pokroić wedle gustu, ale lepsze są ciut większe kawałki, szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, ser pokroić w kostkę, dodać kukurydzę. Majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym, do sałatki trzeba dodać dość dużo, żeby była mokra, przyprawić vegetą i pieprzem, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki i smacznego

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-24 09:28:11

    pastę jajeczną, biszkopty (biszkopt), lody, zabajone i advocat ;)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-02-24 14:05:37

    Moja mama robi makaron, suszy go i trzyma nawet kilka tygodni w papierowych torbach. Nie wspomne, ze jest o wiele lepszy od kupnego, tym bardziej, ze robi go rowniez z maki pelnoziarnistej. Pozdrawiam..

  • Autor: makusia Data: 2011-02-24 16:11:37

    Moja mama robi makaron, suszy go i trzyma nawet kilka tygodni w papierowych
    torbach. Nie wspomne, ze jest o wiele lepszy od kupnego, tym bardziej, ze robi
    go rowniez z maki pelnoziarnistej. Pozdrawiam..

    Zdradzisz przepis? Bardzo proszę;)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-02-24 16:53:36

    Oczywiscie, ze zdradze tym bardziej, ze nie jest skomplikowany. Maka, jajka i sol. trudno podac mi proporcje, ciasto nie jest bardzo twarde , zeby latwiej bylo walkowac (reszte doschnie). Z maka pelnoziarnista robi polowe maki "normalnej" i polowe pelnoziarnistej. Nalezy rozwalkowac placki bardzo cieniutkie i zostawic do przesuszenia ( tak dlugo, aby sie nie lamaly na drobne kawalki przy skladaniu), nastepnie poskrecac w rulon(ewentualnie podsypac maka, zeby sie nie kleilo) i pokroic w drobne paski , te zas rozsypac na scierke i dosuszyc np. przez noc. Do zjedzenia od razu nie trzeba dosuszac.
     Makaron jest naprawde pyszny, pozdrawiam.

  • Autor: Kamilla Data: 2011-02-24 17:05:27

    Pycha taki domowy makaronik, tez tak robie czasami do rosolku.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-24 17:20:13

    Ważna jest ilość jajek.. myślałam że podasz konkretnie, ile mąki( interesuje mnie razowa) i ile jajek;):) Tak mnie kusi, aby zrobić swojski makaron;)

  • Autor: nanakola Data: 2011-02-24 18:17:00

    Z żółtek pączki , z białek masę do ptysi z przepisu malgosiaam.Można też placek włoski 12 jakek potrzeba ,można jajka po diabelsku ,serniki.

  • Autor: beti72 Data: 2011-02-24 19:19:30

    Dziekuje Kochani
    Nie myślałam że będzie tyle odpowiedzi Napewno z wielu skorzystam
    POZDRAWIAM i dziękuję

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-02-24 20:50:37

    Często robie makaron domowy wg takich proporcji : 0,5 kg mąki, 4 żółtka i około 100 ml wody. Żółtka mieszam z wodą i wlewam do mąki. A ilość mąki razowej to zależy od tego jak bardzo razowy chcesz mieć makaron. Ja zagniatam twarde dość ciasto / bardzo to ciężko idzie /, ale makaron robię maszynką i takie ciasto jest  do niej lepsze.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-24 21:31:28

    Chcę bardzo razowy:) Dziękuję, może w końcu ugniotę;))

  • Autor: gitan Data: 2011-02-24 20:51:29

    Jak robię domowy makaron to daje tyle mąki ile jajka zabiorą,tzn rozbijam 10 jajek i dodaję tyle mąki ile trzeba żeby ciasto było trochę twardsze niż na pierogi.Nie robię twardego,bo ręce bolą przy rozwałkowywaniu.Soli też nie daję,bo wchłania wilgoć.Taki makaron może leżec nawet 3-4 miesiące,trzymam w pojemniku otwartym w szafce nad piekarnikiem.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-24 21:32:02

    Nic wody nie dodajesz?

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-02-24 21:36:25

    Makusiu, ja robię makaron z samych żółtek , dlatego dodaję wodę. Makaron szybciej schnie. Można zrobić z całymi jajkami i wtedy nie dodaje się wody.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-25 23:41:12

    O, tego nie wiedziałam, pamiętam że babcia dawała wodę, dziękuję za wyjaśnienie;)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-25 07:08:45

    Moja sprawdzona proporcja to 3-4 całe jajka (zalezy od ich wielkości ) na ok 1/2 kg mąki.Wody (ciepłą) dodaję tylko tyle,ile muszę,aby móc zagnieść ciasto.Po wymieszaniu jajek z mąką dolewam wodę stopniowo,a ilość zależy od jakości mąki.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-02-25 14:14:35

    makusiu, niestety dokladniej sie nie da ( jak juz ktoras dziewczyna pisala tyle maki , ile sie wgniecie), mama robi bez wody i polowe maki zwyklej i polowe razowej. Moze Tobie bedzie smakowac w proporcjach 3/4 razowej, musisz wypraktykowac. pozdrawiam..

  • Autor: makusia Data: 2011-02-25 23:39:46

    Wypraktykuję:) Dzięki;)

  • Autor: mint Data: 2011-02-26 00:45:39

    Polecam "frittata", link do przepisow: http://wielkiezarcie.com/search.php?query=Frittata&search=Szukaj i smacznego!

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-26 07:02:50

    Majonez-często robię i żaden kupny się do niego nie umywa.

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-02-26 11:03:26

    Można zrobić tarte ciasto. Zagnieść najtwardsze ciasto jak się da i zetrzeć na tace - grubej lub drobnej jarzynowej i wysuszyć. Doskonały dodatek do zup, także mlecznych.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-26 11:46:11

    Zawsze nadmiar mozesz zamrozic.

  • Autor: as Data: 2011-02-26 15:09:55

    Tylko najpierw podzielić na odpowiednie porcje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu