Pomocy mam dużo jajek :/ Robiłam ; jajecznice , omlety, różnego rodzaju pasty jajeczne także i pianki (ptasie mleczka). Do czego lub do jakiego przepisu mogę wykorzystac dużą ilość jaj ?
Liczę na Waszą pomoc i Wasze propozycje POZDRAWIAM
Sałatkę z jajek, jest pyszna polecam: 10 jajek( lub więcej) 20 dag szynki, lub polędwicy lub innej ulubionej wędliny 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 20 dag sera żółtego majonez vegeta, pieprz Jajka ugotować, pokroić wedle gustu, ale lepsze są ciut większe kawałki, szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, ser pokroić w kostkę, dodać kukurydzę. Majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym, do sałatki trzeba dodać dość dużo, żeby była mokra, przyprawić vegetą i pieprzem, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki i smacznego
Moja mama robi makaron, suszy go i trzyma nawet kilka tygodni w papierowych torbach. Nie wspomne, ze jest o wiele lepszy od kupnego, tym bardziej, ze robi go rowniez z maki pelnoziarnistej. Pozdrawiam..
Moja mama robi makaron, suszy go i trzyma nawet kilka tygodni w papierowych torbach. Nie wspomne, ze jest o wiele lepszy od kupnego, tym bardziej, ze robi go rowniez z maki pelnoziarnistej. Pozdrawiam..
Oczywiscie, ze zdradze tym bardziej, ze nie jest skomplikowany. Maka, jajka i sol. trudno podac mi proporcje, ciasto nie jest bardzo twarde , zeby latwiej bylo walkowac (reszte doschnie). Z maka pelnoziarnista robi polowe maki "normalnej" i polowe pelnoziarnistej. Nalezy rozwalkowac placki bardzo cieniutkie i zostawic do przesuszenia ( tak dlugo, aby sie nie lamaly na drobne kawalki przy skladaniu), nastepnie poskrecac w rulon(ewentualnie podsypac maka, zeby sie nie kleilo) i pokroic w drobne paski , te zas rozsypac na scierke i dosuszyc np. przez noc. Do zjedzenia od razu nie trzeba dosuszac. Makaron jest naprawde pyszny, pozdrawiam.
Często robie makaron domowy wg takich proporcji : 0,5 kg mąki, 4 żółtka i około 100 ml wody. Żółtka mieszam z wodą i wlewam do mąki. A ilość mąki razowej to zależy od tego jak bardzo razowy chcesz mieć makaron. Ja zagniatam twarde dość ciasto / bardzo to ciężko idzie /, ale makaron robię maszynką i takie ciasto jest do niej lepsze.
Jak robię domowy makaron to daje tyle mąki ile jajka zabiorą,tzn rozbijam 10 jajek i dodaję tyle mąki ile trzeba żeby ciasto było trochę twardsze niż na pierogi.Nie robię twardego,bo ręce bolą przy rozwałkowywaniu.Soli też nie daję,bo wchłania wilgoć.Taki makaron może leżec nawet 3-4 miesiące,trzymam w pojemniku otwartym w szafce nad piekarnikiem.
Moja sprawdzona proporcja to 3-4 całe jajka (zalezy od ich wielkości ) na ok 1/2 kg mąki.Wody (ciepłą) dodaję tylko tyle,ile muszę,aby móc zagnieść ciasto.Po wymieszaniu jajek z mąką dolewam wodę stopniowo,a ilość zależy od jakości mąki.
makusiu, niestety dokladniej sie nie da ( jak juz ktoras dziewczyna pisala tyle maki , ile sie wgniecie), mama robi bez wody i polowe maki zwyklej i polowe razowej. Moze Tobie bedzie smakowac w proporcjach 3/4 razowej, musisz wypraktykowac. pozdrawiam..
Można zrobić tarte ciasto. Zagnieść najtwardsze ciasto jak się da i zetrzeć na tace - grubej lub drobnej jarzynowej i wysuszyć. Doskonały dodatek do zup, także mlecznych.
Pomocy mam dużo jajek :/
Robiłam ; jajecznice , omlety, różnego rodzaju pasty jajeczne także i pianki (ptasie mleczka).
Do czego lub do jakiego przepisu mogę wykorzystac dużą ilość jaj ?
Liczę na Waszą pomoc i Wasze propozycje POZDRAWIAM
http://wielkiezarcie.com/recipe65485.html :) polecam :)
Dziękuje za tak szybka reakcje A przepis zapewne zrobię bo mam wszystkie potrzebne składniki
Pozdrawiam
Może kotlety jajeczne?
Sałatkę z jajek, jest pyszna polecam:
10 jajek( lub więcej)
20 dag szynki, lub polędwicy lub innej ulubionej wędliny
1 puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
majonez
vegeta, pieprz
Jajka ugotować, pokroić wedle gustu, ale lepsze są ciut większe kawałki, szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, ser pokroić w kostkę, dodać kukurydzę. Majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym, do sałatki trzeba dodać dość dużo, żeby była mokra, przyprawić vegetą i pieprzem, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki i smacznego
pastę jajeczną, biszkopty (biszkopt), lody, zabajone i advocat ;)
Moja mama robi makaron, suszy go i trzyma nawet kilka tygodni w papierowych
Zdradzisz przepis?torbach. Nie wspomne, ze jest o wiele lepszy od kupnego, tym bardziej, ze robi
go rowniez z maki pelnoziarnistej. Pozdrawiam..
Oczywiscie, ze zdradze tym bardziej, ze nie jest skomplikowany. Maka, jajka i sol. trudno podac mi proporcje, ciasto nie jest bardzo twarde , zeby latwiej bylo walkowac (reszte doschnie). Z maka pelnoziarnista robi polowe maki "normalnej" i polowe pelnoziarnistej. Nalezy rozwalkowac placki bardzo cieniutkie i zostawic do przesuszenia ( tak dlugo, aby sie nie lamaly na drobne kawalki przy skladaniu), nastepnie poskrecac w rulon(ewentualnie podsypac maka, zeby sie nie kleilo) i pokroic w drobne paski , te zas rozsypac na scierke i dosuszyc np. przez noc. Do zjedzenia od razu nie trzeba dosuszac.
Makaron jest naprawde pyszny, pozdrawiam.
Pycha taki domowy makaronik, tez tak robie czasami do rosolku.
Ważna jest ilość jajek.. myślałam że podasz konkretnie, ile mąki( interesuje mnie razowa) i ile jajek;):) Tak mnie kusi, aby zrobić swojski makaron;)
Z żółtek pączki , z białek masę do ptysi z przepisu malgosiaam.Można też placek włoski 12 jakek potrzeba ,można jajka po diabelsku ,serniki.
Dziekuje Kochani
Napewno z wielu skorzystam
Nie myślałam że będzie tyle odpowiedzi
POZDRAWIAM i dziękuję
Często robie makaron domowy wg takich proporcji : 0,5 kg mąki, 4 żółtka i około 100 ml wody. Żółtka mieszam z wodą i wlewam do mąki. A ilość mąki razowej to zależy od tego jak bardzo razowy chcesz mieć makaron. Ja zagniatam twarde dość ciasto / bardzo to ciężko idzie /, ale makaron robię maszynką i takie ciasto jest do niej lepsze.
Chcę bardzo razowy:) Dziękuję, może w końcu ugniotę;))
Jak robię domowy makaron to daje tyle mąki ile jajka zabiorą,tzn rozbijam 10 jajek i dodaję tyle mąki ile trzeba żeby ciasto było trochę twardsze niż na pierogi.Nie robię twardego,bo ręce bolą przy rozwałkowywaniu.Soli też nie daję,bo wchłania wilgoć.Taki makaron może leżec nawet 3-4 miesiące,trzymam w pojemniku otwartym w szafce nad piekarnikiem.
Nic wody nie dodajesz?
Makusiu, ja robię makaron z samych żółtek , dlatego dodaję wodę. Makaron szybciej schnie. Można zrobić z całymi jajkami i wtedy nie dodaje się wody.
O, tego nie wiedziałam, pamiętam że babcia dawała wodę, dziękuję za wyjaśnienie;)
Moja sprawdzona proporcja to 3-4 całe jajka (zalezy od ich wielkości ) na ok 1/2 kg mąki.Wody (ciepłą) dodaję tylko tyle,ile muszę,aby móc zagnieść ciasto.Po wymieszaniu jajek z mąką dolewam wodę stopniowo,a ilość zależy od jakości mąki.
makusiu, niestety dokladniej sie nie da ( jak juz ktoras dziewczyna pisala tyle maki , ile sie wgniecie), mama robi bez wody i polowe maki zwyklej i polowe razowej. Moze Tobie bedzie smakowac w proporcjach 3/4 razowej, musisz wypraktykowac. pozdrawiam..
Wypraktykuję:) Dzięki;)
Polecam "frittata", link do przepisow: http://wielkiezarcie.com/search.php?query=Frittata&search=Szukaj i smacznego!
Majonez-często robię i żaden kupny się do niego nie umywa.
Można zrobić tarte ciasto. Zagnieść najtwardsze ciasto jak się da i zetrzeć na tace - grubej lub drobnej jarzynowej i wysuszyć. Doskonały dodatek do zup, także mlecznych.
Zawsze nadmiar mozesz zamrozic.
Tylko najpierw podzielić na odpowiednie porcje.