Forum

Kuchenne porady

Koreczki

• Autor: kuchacik Data: 2011-02-24 20:14:01

Witam,
    Muszę przygotować koreczki na imprezę ok. 80 osób.
    Mają być z śledzi (na słono) ,pieczarek w zalewie, ogórek konserwowych i sera żółtego. W związku z tym że będą przygotowane jakiś czas przed ,to nie mogą wyschnąć - co proponujecie aby temu zaradzić - bo mi doradzono żeby zalać je tą wodą po ogórkach i grzybach ? można tak ? nie przejdzie ten ser jakoś nie ładnie ? i w jakiej kolejności układać?
    pozdrawiam.

• Autor: Rzymianka Data: 2011-02-24 20:33:11

Kolejność składników : ser żółty, pieczarka, śledź i ogórek . Ja nie ryzykowałabym polewania marynatą, raczej zrobiłabym galaretę na bazie wywaru z jarzyn i żelatyny, taką bardzo delikatną i w niej zanurzyłabym na moment koreczek.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-24 20:35:56

Albo spryskać oliwą... Tak robią Włosi.

• Autor: kuchacik Data: 2011-02-24 21:00:07

Czyli jak koreczek będzie gotowy ,to ser ma być na górze ?tak?
    I ser pokroić w kostkę (nie zadużą ) ? Ogórek na grubsze plasterki , pieczarki wiadomo a filety śledziowe w takie kwadraty 2cm na 2cm nie ?

No to nie zalewam tego ,tylko dam do garnka i dobrze to owinę aby nic się nie wysłuszyło. .
    Bo mi się też nie za bardzo widziało to zamoczenie w tej wodzie bo ogórkach i pieczarkach .. dlatego wolałem się upewnić, bo musi wszystko wyjść dobrze.
    pozdrawiam.

• Autor: Rzymianka Data: 2011-02-24 21:33:32

Ser ma być na dole jako podstawa koreczka. Wszystko powinno być mniej więcej tej samej wielkości.

• Autor: f-K Data: 2011-02-24 20:41:02

Zawin szczelnie polmisek z koreczkami przezroczysta folia kuchenna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu