Forum

Kuchenne porady

pomocy przesoliłam grochówkę...

  • Autor: marikka23 Data: 2011-02-26 19:15:37

    wojskową!!! Co mogę zrobić?????

  • Autor: reniapos Data: 2011-02-26 19:21:56

    Nie zdazyło mi się jeszcze przesolić zupy, ale pamiętam z dzieciństwa jak mama dodawała do potrawy surowy ziemniak, który gotując się w zupie miał za zadanie wchłonać sól. Można też wrzucić obrąbek chleba w tym samym celu. Jeśli zupa zgestnieje odsalamy ją dolewając wody.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-26 19:43:56

    Z ziemniakiem to podobno prawda,ale trzeba go po jakimś czasie-nie wiem dokładnie jakim (chyba kilka minut) wyłowić z zupy,gdyż zacznie znowu oddawać do niej sól,którą wcześniej pobrał.Może jeden nie starczy?Gdyby nie pomogło,chyba trzeba zagotować osobno groch z warzywami (mięso też może być,ale nie solone) i -dodając stopniowo do przesolonej zupy,póbować,czy już jest dobrze.

  • Autor: collin Data: 2011-02-27 11:16:12

    Naprawdę nie zdażyło Ci się przesolić zupy???? nigdy ?? u mnie to na porządku dziennym mój mąż śmieje się że mam to w genach. Zawsze po prostu odlewam wywar i dolewam wody. A co do innych potraw np. ziemniaki tu mam troszke problem i... lądują w śmieciach. Więc ostatnio sole odrobinkę a jak komuś za mało to na talerzu sobie dosala inaczej nie da rady

  • Autor: anboku Data: 2011-02-27 12:47:26

    :) Mój mąż mi kiedyś w podobnym temacie zacytował swoją śp. mame- Jak nie słone sól na stole jak za słone guz na czole

  • Autor: as Data: 2011-02-28 10:52:19

    Kiedyś często przesolałam zupę czy ziemniaki. Teraz wolę dać ciut za mało niż przesolić.

  • Autor: pralina Data: 2011-02-26 19:48:38

    Ja kiedyś przesoliłam zupę i rzeczywiście surowy ziemniak pomógł.
    Ps. Mniam, uwielbiam grochówkę:)

  • Autor: krysia64 Data: 2011-02-26 19:51:13

    Sposób sprawdzony na 100%.
     Wrzuć jednego lub dwa  ziemniaki duże surowe, po ok 10 min wyjmij i wrzuć następnego i tak aż do skutku gdy osiagniesz odpowiedni smak soli w potrawie.
    Ziemniak nie może być miękki, bo zasoli Ci na nowo potrawę .

  • Autor: marikka23 Data: 2011-02-26 21:12:21

    Spróbuję z tym ziemniakiem. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam. A grochóweczka całkiem, całkiem, tylko sól na drugi raz sobie odpuszczę.....

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-27 04:19:20

    Sądzę,że to z powodu wędzonki czy kiełbasy,bo skoro wojskowa grochówka....
    Gdy gotuję cokolwiek właśnie na słonych wędlinach,dosalam dopiero pod koniec gotowania (po spróbowaniu) lub wcale.

Przejdź do pełnej wersji serwisu