Forum

Gawędy o jedzeniu

kwaśne mleko

  • Autor: iza1 Data: 2011-02-27 20:56:17

    mam ok. 1 litr kwazonego mleka, sama kwasiłam ze słodkiego mleka kupionego na placu. co można z niego zrobić poza tradycyjnych koktajli z owocami?

  • Autor: makusia Data: 2011-02-27 21:28:51

    Takie wiejskie, kwaśne mleko, jest najlepsze z prażonkami, lub ziemniakami duszonymi z boczkiem i cebulką...mniaimmmm

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-02-28 06:20:19

    polecam proziaki podkarpackie lub w wersji schlodzonej z ziemniakami polane cebulka przyrumieniana i koperkiem/szczypiorkiem posypane pychota

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-28 08:45:41

    Zrób twarożek. Gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Odcedź - dodaj śmietanę lub jogurt, przyprawy. Ja lubię na słono z bazylią, znajdziedz w moich przepisach.

  • Autor: justine75 Data: 2011-02-28 08:51:47

    Zrób twarożek. Gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Odcedź - dodaj
    śmietanę lub jogurt, przyprawy. Ja lubię na słono z bazylią, znajdziedz w
    moich przepisach.

     

    Łatwiejszy sposób na twarożek to zalać takie zsiadłe mleko gotującym się słodkim mlekiemzamieszać lekko.Odstawić na jakieś pół godzinki by się ogrzało
    Proporcje-1 litr mleka zsiadłego-1szklanka słodkiego.Wychodzi zawsze i na pewno się nie przegrzeje w taki sposób
    Ja zawsze miałam problem z odpowiednim ogrzaniem mleka,bo ważne jest by go nie przegrzać bo twarożek wyjdzie zbity

  • Autor: makusia Data: 2011-02-28 10:03:35

    Potwierdzam, sprawdzone:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-28 10:28:17

    Znów sie czegoś nowego dowiedziałam :) Dziękuję!

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-28 10:29:20

    Nigdy tak nie robiłam ale spróbuję.

  • Autor: iza1 Data: 2011-03-01 11:14:10

    robię twarożek, zobaczymy czy wyjdzie:) dziękuję Wam.

  • Autor: iza1 Data: 2011-03-01 12:42:59

    nie wyszedł:( całkowita klapa... prawie wszystko przeleciało przez sito, a to co zostało to gumolajzer, wywaliłam wszystko , buuu

  • Autor: justine75 Data: 2011-03-01 13:54:21

    nie wyszedł:( całkowita klapa... prawie wszystko przeleciało przez sito, a
    to co zostało to gumolajzer, wywaliłam wszystko , buuu

    Ło matko...a nie wiem,dlaczego Ci nie wyszedł....
    Ja w tym roku wyjątkowo przez 2 miesiące prawie dzień w dzień robiłam właśnie w ten sposób twarożek,zawsze mi wychodził....swoją drogą mam pół zamrażarki sera i twarogu...chyba ze 20 kg,a może więcej

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-01 14:40:18

    Może za niska temperatura, albo za krótko czekałaś, żeby się ściął. Serek zawsze wychodzi z mleka nie ma innej możliwości... Nie wiem jak z tą metodą z mlekiem, ale tym sposobem, który podaje As to na 100%

    Mam pytanko - co zostaje w serwatce po twarożku tą metodą z mlekiem. Czy te słotkie mleko tez się scina? 

  • Autor: justine75 Data: 2011-03-01 15:03:49

    Z tej metody też na 100%,no teraz to na 99%;)Narobiłam się tego tyle że w nocy o północy mogę ser robić :)Nie ma przecież innej możliwości,żeby z ogrzanego kwaśnego mleka nie wyszedł ser.A wlewając gorące słodkie mleko też ser się ogrzewa,tylko nie ma możliwości przegrzania go.Metodą prób i błędów doszłam do takich proporcji.
    A słodkie mleko wiąże się z kwaśny,zostaje normalna serwatka,nie ma w niej mleka.No i taki serek jest jakby słodszy...delikatniejszy w smaku niż z samego kwaśnego.

  • Autor: as Data: 2011-03-01 16:25:52

    Jeżeli było gumowate to było za gorące. Podczas grzania jak najmniej mieszać tzn bardzo delikatnie by były duże kawałki. By nie przeleciało przez sitko kładę pieluchę tetrową. Takie są moje przypuszczenia. tylko,że Ty robiłaś chyba inną metodą niż ja.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-01 20:48:02

    Iza,nie przejmuj się.Jak to się mówi-"Pierwsze koty za płoty".
    Pamiętam do dziś,jak (przed kilkoma laty) jakaś młoda mężatka pisała o swoich"wpadkach kulinarnych"
    -Zapamiętałam tylko to,co powiedziała jej teściowa-"Dziecko,jeszcze niejedno zepsujesz,zanim się nauczysz"
    Tak poza tym,fajnie mieć taką teściową.

  • Autor: as Data: 2011-02-28 10:46:50

    Jak mam kwaśne mleko to robię biały ser. Mleko kwaśne podgrzewam w garnku. Jak włoży się palec to ma być mocno ciepłe ale nie gorące. Odcedzić na durszlaku i ser gotowy. By zminimalizować straty ja na durszlaku rozkładam najpierw tetrową czysta pieluchę. Jak porządnie odcieknie,przełożyć serek do salaterki i wymieszać ze śmietaną i solą lub wg własnego smaku. Zjadać na kanapkach.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-01 14:36:03

    Ja robię tak samo :) Wychodzi pyszny.

  • Autor: iza1 Data: 2011-03-01 21:46:36

    no to jestem niredorajda :(

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-03-03 07:42:27

    Też czasami robię ser lub twarożek z kwaśnego mleka.Wychodzi lub nie wychodzi.Mam koleżankę(mistrzyni w robieniu serów-zresztą robi je na sprzedaż),która mi kiedyś doradziła jak zrobić dobrze ser.Myślę,że dotyczy to również twarożku.Naczynie z zsiadłym mlekiem wkładamy do większego naczynia z wodą i stawiamy na piec i ogrzewamy do czasu aż woda zawrze.Wtedy odstawiamy do wystudzenia i następnie odcedzamy i ewentualnie odciskamy nadmiar płynu.

    Wg koleżanki największy nieudacznik powinien zrobić w ten sposób ser.
    A ja chyba im jestem,bo zapomniałam o tym,że podgrzewam mleko na ser i woda wykipiała i miałam dwa naczynia do szorowania.

    Ale nie poddam się i będę jeszcze próbować

    "Jak nic nie robisz to nie zepsujesz"-O właśnie! właśnie!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu