Forum

Kuchenne porady

Kruszący się chlebuś

  • Autor: asieksza Data: 2011-03-02 11:28:10

    Od jakiegoś czasu piekę w domu chlebek. Automatu nie posiadam więc wyrabiam ręcznie i piekę w piekarniku. Chlebuś na drożdżach pięknie wyrasta i jest pyszny. Jedyny problem to jego konsystencja po upieczeniu, bardzo łatwo kruszy się przy krojeniu i to mnie martwi, bo dzieci nie lubią jak im się kruszy. Jaka może być przyczyna ?

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-03-02 14:07:33

    Dużo zależy od rodzaju mąki,wyrobienia ciasta, temperatury pieczenia. Mąka żytnia ma dużo glutenu i nie trzeba jej długo wyrabiać, natomiast mąka pszenna zwykła ma dużo mniej  i wymaga dłuższego zagniatania.

  • Autor: aventia Data: 2011-03-02 19:16:13

    Spróbuj dodać trochę więcej wody. To może pomóc.

  • Autor: nanakola Data: 2011-03-02 19:46:01

    Moja teściowa radziła w takim problemie dodać 1 lub 2 łyżki oleju.

  • Autor: asieksza Data: 2011-03-02 22:25:10

    chlebek piekę graham lub razowy , oliwe i tak dodaję. Może rzeczywiście dam więcej wody bo zazwyczaj bardzo się klei więc podsypuję mąką.

  • Autor: makusia Data: 2011-03-02 22:49:02

    U mnie się kruszy, jeśli nie dodaję mąki pszennej 650, lub dam mało.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-03-03 07:14:18

    ciasto chlebowe to nie ciasto drożdżowe, które powinno odchodzić od ręki. Zawsze będzie klejące. Nie może być zwarte, powinno być luźne.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2011-03-03 16:31:30

    moj chlebek kroi sie idealnie i nawet po 5-ciu dniach sie nie kruszy, mysle,ze jest to zasluga zakwasu, bo ja ostatnio pieke na zakwasie i bez oleju. Pozdrawiam...

  • Autor: asieksza Data: 2011-03-04 08:12:54

    Zaraz nastawiam zakwas, a dzisiaj spróbuję nie podsypywać mąką. Wczorajszy wyrabiałam Kasią i mniej się kruszył więc dzisiaj też użyję robota. Dziękuję za rady.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-04 09:35:53

    JEDYNIE CHLEB NA ZAKWASIE SIĘ NIE KRUSZY. Wiem, sprawdzone w moich przepisach. Nie piekę już drożdżowego.

Przejdź do pełnej wersji serwisu