Chcę upiec drożdzówkę ze serem i kruszonką. Niemam doświadczenia w tego typu ciastach. Podzielcie się swoimi sposobami bo mąż marzy o takiej drożdzówce a ja chcę to marzenie spełnić.Czytałam przepis na drożdżówkę nocną. Czy piekłyście ?W jakiej kolejności dawać składniki? Raz też natknęłam się na przepis gdzie ciasto rosło w lodówce. Nie mogę go znależć. Czekam na Wasze pomysły i rady. Renata
Drożdżówka nocna, moim zdaniem szczyt lenistwa. ale cóż ludzie takie tzw, ciasto drożdżowe też jedzą jeśli moim zdaniem nigdy nie próbowali ciasta zrobionego tradycyjnym sposobem, to czy dasz 2 , 3 jajka to nie jest tak istotne, co najważniejsze jest wyrabianie ciasta np. ja wyrabiam ciasto 600 razy.Jest wtedy bardzo pulchne i smaczne nie przesadź z drożdżami bo będzie je czuć, a to nie jest dobre. jak popatrzysz na przepisy to właściwie się składniki pokrywają, to co do dzieła. ja jutro startuję z drożdżówką
Moja mama zawsze robi tradycyjne ciasto drożdżowe - pycha! Oczywiście jak dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe, świeże, bo na drugi dzień ciasto już mi nie smakuje. Ja zrobiłam drożdżówkę nocną i musze przyznać, że również wszystkim smakowała. Robiłam z serem, z jabłkami i wiśniami oraz samą i muszę przyznać, że najlepiej smakowała nam ta z serem. Nawet moja mama wzięła przepis i teraz czasami zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego robi to. A moja ciotka jest przeszczęśliwa, że dostała ten przepis, bo oni uwielbiają ciasto drożdżowe, a ona niestety jest po operacji ręki i nie może wyrobić ciasta. Oczywiście drożdżówka nocna różni się smakiem od tradycyjnego ciasta drodżowego, ponieważ dodaje się olej, a nie margarynę. Ale nam i tak smakuje.
Jeśli ktoś jest po operacji ręki to rozumiem, to szczęście ze można zrobić niby drożdżowe, ale jeśli miałbym komuś zaproponować to na pewno nie był by to jakiś nocny drożdżowiec.
pozwol, ze odpowiem:skladniki wrzucasz do miski obojetnie jak, najwazniejsze zeby jajka nie byly na samym wierzchu, bo zeschna . Jak juz wzystko wrzucisz do miski to nie wolno tego ugniatac,mieszac,zostawiasz tak na kilka-kilkanascie godzin (mozesz np. rano przygotowac a po poludniu piec ). Po tych paru-parunastu godzinach dodajesz tylko make, a potem ciasto przelozone do formy musi jeszcze troche podrosnac;-)
w tym przypadku, różnica smakowa nie polega na zamianie tłuszczu. Ciasto drożdżowe powinno być odpowiednio wyrobione i już. Drożdże pierwszy raz rosną w zaczynie a potem drugi raz w cieście aby po raz trzeci rosnąć przed wstawieniem do pieca, gdzie znów rosną. Moje pierwsze drożdżowe też było z przepisu Xenki. I nawet mi smakowało. Ale to nie było to drożdżowe o jakie mi chodziło. Teraz już doszłam do tego, co potzrbne jest dla dobrego ciasta drożdżowego. Mało drożdży (na 500 g mąki wystarczy 25 - 30 g drożdży), dobrze ubite żółtka z cukrem (można i całe jajka, ale z żółtkami to wersja taka bardziej luksusowa) i odpowiednie wyrobienie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto bardzo szybko zwiększy swoją objętość a gotowe ma miliony drobniutkich dziurek a nie dużo dużych dziur.
Ja osobiscie raz probowalam drozdzowke nocna i nie przypadla mi do gustu, jednak wole taka tradycyjna z przepisu mojej babci. Jest wiele przepisow, jesli wrzucisz w yszukiwarke to bedziesz miala cala liste, poczytaj troszke opinie pod przepisami, to moze naprowadzi Cie na ten wlasciwy sposob. Powodzenia
Kochana, drozdzowka nocna to rewelacyjny przepis i rewelacyjne ciacho ! pracy przy tym minimum. Goraco Ci ja polecam! wielokrotnie ta drozdzowke wlasnie z tego przepisu robilam z serem:bralam ser smietankowy w kostce, dodawalam jajko, cukier waniliowy, troche cukru krysztalu lub pudru i rozlozylam nierowno na surowym ciescie. I powiem Ci, ze smakuje znakomicie bez kruszonki tylko popisana po upieczeniu lukrem! ;-)pysznosci...;) teraz jestem na diecie ale jak skoncze to biore sie zaraz za drozdzowke nocna z serem i blok;-)) pozdrawiam Magda
to prawda ze ta drozdzowka to nie to samo co tradycyjny drozdzowiec ale tak czy tak jest cudowna! w dodatku w mig i za nieduze pieniadze! no i dlugo jest swieza !!!;) jesli sie ostanie...;) sprobuj zrobic polowe bez kruszonki i potem tylko popiszesz lukrem;)do lukru dodaj troche soku z cytryny;)
Chcę upiec drożdzówkę ze serem i kruszonką. Niemam doświadczenia w tego typu ciastach. Podzielcie się swoimi sposobami bo mąż marzy o takiej drożdzówce a ja chcę to marzenie spełnić.Czytałam przepis na drożdżówkę nocną. Czy piekłyście ?W jakiej kolejności dawać składniki? Raz też natknęłam się na przepis gdzie ciasto rosło w lodówce. Nie mogę go znależć. Czekam na Wasze pomysły i rady. Renata
Drożdżówka nocna, moim zdaniem szczyt lenistwa. ale cóż ludzie takie tzw, ciasto drożdżowe też jedzą jeśli moim zdaniem nigdy nie próbowali ciasta zrobionego tradycyjnym sposobem, to czy dasz 2 , 3 jajka to nie jest tak istotne, co najważniejsze jest wyrabianie ciasta np. ja wyrabiam ciasto 600 razy.Jest wtedy bardzo pulchne i smaczne nie przesadź z drożdżami bo będzie je czuć, a to nie jest dobre.
jak popatrzysz na przepisy to właściwie się składniki pokrywają, to co do dzieła.
ja jutro startuję z drożdżówką
Moja mama zawsze robi tradycyjne ciasto drożdżowe - pycha! Oczywiście jak dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe, świeże, bo na drugi dzień ciasto już mi nie smakuje. Ja zrobiłam drożdżówkę nocną i musze przyznać, że również wszystkim smakowała. Robiłam z serem, z jabłkami i wiśniami oraz samą i muszę przyznać, że najlepiej smakowała nam ta z serem. Nawet moja mama wzięła przepis i teraz czasami zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego robi to. A moja ciotka jest przeszczęśliwa, że dostała ten przepis, bo oni uwielbiają ciasto drożdżowe, a ona niestety jest po operacji ręki i nie może wyrobić ciasta.
Oczywiście drożdżówka nocna różni się smakiem od tradycyjnego ciasta drodżowego, ponieważ dodaje się olej, a nie margarynę. Ale nam i tak smakuje.
Jeśli ktoś jest po operacji ręki to rozumiem, to szczęście ze można zrobić niby drożdżowe, ale jeśli miałbym komuś zaproponować to na pewno nie był by to jakiś nocny drożdżowiec.
pozwol, ze odpowiem:skladniki wrzucasz do miski obojetnie jak, najwazniejsze zeby jajka nie byly na samym wierzchu, bo zeschna . Jak juz wzystko wrzucisz do miski to nie wolno tego ugniatac,mieszac,zostawiasz tak na kilka-kilkanascie godzin (mozesz np. rano przygotowac a po poludniu piec ). Po tych paru-parunastu godzinach dodajesz tylko make, a potem ciasto przelozone do formy musi jeszcze troche podrosnac;-)
jajka mozesz troche rozbeltac ale niekoniecznie
w tym przypadku, różnica smakowa nie polega na zamianie tłuszczu. Ciasto drożdżowe powinno być odpowiednio wyrobione i już. Drożdże pierwszy raz rosną w zaczynie a potem drugi raz w cieście aby po raz trzeci rosnąć przed wstawieniem do pieca, gdzie znów rosną. Moje pierwsze drożdżowe też było z przepisu Xenki. I nawet mi smakowało. Ale to nie było to drożdżowe o jakie mi chodziło. Teraz już doszłam do tego, co potzrbne jest dla dobrego ciasta drożdżowego. Mało drożdży (na 500 g mąki wystarczy 25 - 30 g drożdży), dobrze ubite żółtka z cukrem (można i całe jajka, ale z żółtkami to wersja taka bardziej luksusowa) i odpowiednie wyrobienie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto bardzo szybko zwiększy swoją objętość a gotowe ma miliony drobniutkich dziurek a nie dużo dużych dziur.
Ja osobiscie raz probowalam drozdzowke nocna i nie przypadla mi do gustu, jednak wole taka tradycyjna z przepisu mojej babci. Jest wiele przepisow, jesli wrzucisz w yszukiwarke to bedziesz miala cala liste, poczytaj troszke opinie pod przepisami, to moze naprowadzi Cie na ten wlasciwy sposob. Powodzenia
Kochana, drozdzowka nocna to rewelacyjny przepis i rewelacyjne ciacho ! pracy przy tym minimum. Goraco Ci ja polecam! wielokrotnie ta drozdzowke wlasnie z tego przepisu robilam z serem:bralam ser smietankowy w kostce, dodawalam jajko, cukier waniliowy, troche cukru krysztalu lub pudru i rozlozylam nierowno na surowym ciescie. I powiem Ci, ze smakuje znakomicie bez kruszonki tylko popisana po upieczeniu lukrem! ;-)pysznosci...;) teraz jestem na diecie ale jak skoncze to biore sie zaraz za drozdzowke nocna z serem i blok;-))
pozdrawiam Magda
to prawda ze ta drozdzowka to nie to samo co tradycyjny drozdzowiec ale tak czy tak jest cudowna! w dodatku w mig i za nieduze pieniadze! no i dlugo jest swieza !!!;) jesli sie ostanie...;) sprobuj zrobic polowe bez kruszonki i potem tylko popiszesz lukrem;)do lukru dodaj troche soku z cytryny;)