Forum

Kuchenne porady

Drożdżówka

• Autor: reniapos Data: 2011-03-04 15:15:19

Chcę upiec drożdzówkę ze serem i kruszonką. Niemam doświadczenia w tego typu ciastach. Podzielcie się swoimi sposobami bo mąż marzy o takiej drożdzówce a ja chcę to marzenie spełnić.Czytałam przepis na drożdżówkę nocną. Czy piekłyście ?W jakiej  kolejności dawać składniki? Raz też natknęłam się na przepis gdzie ciasto rosło w lodówce. Nie mogę go znależć. Czekam na Wasze pomysły i rady. Renata

• Autor: spajdermen Data: 2011-03-04 16:19:27

Drożdżówka nocna, moim zdaniem szczyt lenistwa. ale  cóż ludzie takie tzw, ciasto drożdżowe też jedzą jeśli moim zdaniem nigdy nie próbowali ciasta zrobionego tradycyjnym sposobem, to czy dasz 2 , 3 jajka to nie jest tak istotne, co najważniejsze jest wyrabianie ciasta np. ja wyrabiam ciasto 600 razy.Jest wtedy bardzo pulchne i smaczne nie przesadź z drożdżami bo będzie je czuć, a to nie jest dobre.
    jak popatrzysz na przepisy to właściwie się składniki pokrywają, to co do dzieła.
    ja jutro startuję z drożdżówką

• Autor: yette Data: 2011-03-04 17:24:15

Moja mama zawsze robi tradycyjne ciasto drożdżowe - pycha! Oczywiście jak dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe, świeże, bo na drugi dzień ciasto już mi nie smakuje. Ja zrobiłam drożdżówkę nocną i musze przyznać, że również wszystkim smakowała. Robiłam z serem, z jabłkami i wiśniami oraz samą i muszę przyznać, że najlepiej smakowała nam ta z serem. Nawet moja mama wzięła przepis i teraz czasami zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego robi to. A moja ciotka jest przeszczęśliwa, że dostała ten przepis, bo oni uwielbiają ciasto drożdżowe, a ona niestety jest po operacji ręki i nie może wyrobić ciasta.
    Oczywiście drożdżówka nocna różni się  smakiem od tradycyjnego ciasta drodżowego, ponieważ dodaje się olej, a nie margarynę. Ale nam i tak smakuje.

• Autor: spajdermen Data: 2011-03-04 18:10:45

Jeśli ktoś jest po operacji ręki to rozumiem, to szczęście ze można  zrobić niby drożdżowe, ale jeśli miałbym komuś zaproponować to na pewno nie był by to jakiś nocny drożdżowiec.

• Autor: reniapos Data: 2011-03-04 18:16:53

Dzięki za sugestię. w jakiej kolejności dodajesz składniki, i jak dokładnie robi się nocną ?

• Autor: cerekm Data: 2011-03-04 18:56:39

pozwol, ze odpowiem:skladniki wrzucasz do miski obojetnie jak, najwazniejsze zeby jajka nie byly na samym wierzchu, bo zeschna . Jak juz wzystko wrzucisz do miski to nie wolno tego ugniatac,mieszac,zostawiasz tak na kilka-kilkanascie godzin (mozesz np. rano przygotowac a po poludniu piec ). Po tych paru-parunastu godzinach dodajesz tylko make, a potem ciasto przelozone do formy musi jeszcze troche podrosnac;-)

• Autor: reniapos Data: 2011-03-04 20:22:16

Jajka całe, czy rozmieszane?

• Autor: cerekm Data: 2011-03-04 20:53:28

jajka mozesz troche rozbeltac ale niekoniecznie

• Autor: Krystyna911 Data: 2011-03-04 19:18:08

w tym przypadku, różnica smakowa nie polega na zamianie tłuszczu. Ciasto drożdżowe powinno być odpowiednio wyrobione i już. Drożdże pierwszy raz rosną w zaczynie a potem drugi raz w cieście aby po raz trzeci rosnąć przed wstawieniem do pieca, gdzie znów rosną. Moje pierwsze drożdżowe też było z przepisu Xenki. I nawet mi smakowało. Ale to nie było to drożdżowe o jakie mi chodziło. Teraz już doszłam do tego, co potzrbne jest dla dobrego ciasta drożdżowego. Mało drożdży (na 500 g mąki wystarczy 25 - 30 g drożdży), dobrze ubite żółtka z cukrem (można i całe jajka, ale z żółtkami to wersja taka bardziej luksusowa) i odpowiednie wyrobienie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto bardzo szybko zwiększy swoją objętość a gotowe ma miliony drobniutkich dziurek a nie dużo dużych dziur.

• Autor: Kamilla Data: 2011-03-04 18:03:00

Ja osobiscie raz probowalam drozdzowke nocna i nie przypadla mi do gustu, jednak wole taka tradycyjna z przepisu mojej babci. Jest wiele przepisow, jesli wrzucisz w yszukiwarke to bedziesz miala cala liste, poczytaj troszke opinie pod przepisami, to moze naprowadzi Cie na ten wlasciwy sposob. Powodzenia

• Autor: cerekm Data: 2011-03-04 18:51:10

Kochana, drozdzowka nocna to rewelacyjny przepis i rewelacyjne ciacho ! pracy przy tym minimum. Goraco Ci ja polecam! wielokrotnie ta drozdzowke wlasnie z tego przepisu robilam z serem:bralam ser smietankowy w kostce, dodawalam jajko, cukier waniliowy, troche cukru krysztalu lub pudru i rozlozylam nierowno na surowym ciescie. I powiem Ci, ze smakuje znakomicie bez kruszonki tylko popisana po upieczeniu lukrem! ;-)pysznosci...;) teraz jestem na diecie ale jak skoncze to biore sie zaraz za drozdzowke nocna z serem i blok;-))
    pozdrawiam Magda

• Autor: reniapos Data: 2011-03-04 20:20:18

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Madziu dziękuję za uściślenie przepisu i sposobu wykonania. Jutro rano przygotuję a wieczór upiekę.Pozdrawiam.

• Autor: cerekm Data: 2011-03-04 20:55:26

to prawda ze ta drozdzowka to nie to samo co tradycyjny drozdzowiec ale tak czy tak jest cudowna! w dodatku w mig i za nieduze pieniadze! no i dlugo jest swieza !!!;) jesli sie ostanie...;) sprobuj zrobic polowe bez kruszonki i potem tylko popiszesz lukrem;)do lukru dodaj troche soku z cytryny;)

• Autor: reniapos Data: 2011-03-04 22:36:00

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu