Forum

Kuchenne porady

Rękaw do pieczenia a prodiż

  • Autor: lizbona Data: 2011-03-06 19:21:19

    Witam...czy może ktoś ma doświadczenie: pieczenia w prodiżu golonki włożonej do rękawa?...czy ma to sens?.....zaznaczam, że mam prodiż z grzałką tylko w pokrywie.....pozdrawiam

  • Autor: krysia64 Data: 2011-03-06 20:17:43

    Witaj,
    Uważam ze pieczenie w prodiżu w rekawie mija się z celem .
    Rekaw puchnie podczas pieczenia a prodiż jest niski wieć siłą rzeczy rękaw dotknie górnej pokrywy prodiża i zrobi się przypieczona dziurka w rekawie A po drugie golonke się podlewa wieć taka czynnośc w rękawie jest niemożliwa.
    Tak uważam , ale sama jestem ciekawa opini innych uzytkowników.
    pozdrawiam

  • Autor: lizbona Data: 2011-03-06 20:22:31

    ...i ja miałam podobne przemyślenia..dziekuję:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-13 09:03:35

    Co do puchnięcia,to masz rację,natomiast nie zgodzę się odnośnie podlewania.Często piekę mięso w rękawie,golonkę również.Gdy włożę mięso do rekawa,dolewam kilka łyżek wody,a raczej mieszniny wody z  "sosem"pozostałym po peklowaniu mięsa.Mięso pięknie się piecze-jest rumiane,ale nie wysycha.Gdyby zdarzyło się,że nie zrumieni się wystarczajaco,mozna przed końcem pieczenia rozciąć rękaw u góry.

  • Autor: ewka63 Data: 2011-03-13 09:33:29

    Ja nigdy nie podlewam żadnego mięsa które piekę. W gęsiarce i w rękawie nie ma takiej potrzeby, ponieważ mięso piecze się razem z wytworzonym sosem, który nie wyparowuje z rękawa, a w gęsiarce skroplona para z sosu skapuje z pokrywki na mięso.
    10 - 15 min przed końcem pieczenia odkrywam mięso, żeby się troszkę przypiekło.
    Co do rękawa w prodiżu, pewnie się wypali dziurka i w tym wypadku może trochę przeschnąć mięso.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-13 09:48:33

    No,tak,ale ja piekę w rękawie na blaszce.Rękaw albo jest perforowany,albo trzeba go nakłuć w kilku miejscach,żeby para swobodnie odhodziła i aby nie pękł.Próbowałam na początku bez wody,ale jednak z wodą lepiej się piecze,zwłaszcza jeśli wymaga to więcej czasu.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-14 12:43:09

    O...napisałam odhodziła,ale to tylko tzw literówka.Muszę czytać tekst przed wysłaniem Przepraszam.

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-14 11:33:31

    Jak dla mnie pieczenie w rękawie w proyżu naprawdę  mija się z celem. Po pierwsze tak jak już było napisane, rękaw spuchnie i pęknie, a po drugie prodyż jest szczelnie zamknięty (poza kilkoma otworami), więc mięso na pewno będzie soczyste. Sam piekłem kiedyś pieczenie z karkówki, rolady, kurczaka w p-rodyżu. Dolewałem tylko odrobinę wody lub bulionu i piekło się samo. W miarę potrzeby zawsze można podlać więcej wody. Mięsa zawsze były rewelacyjnie soczyste!

Przejdź do pełnej wersji serwisu