Forum

Kuchenne porady

Kamionkowa forma na babę drożdzową

• Autor: mw1111 Data: 2011-03-07 14:13:27

Oddziedziczyłam po mamie takową i ub. roku piekłam na wielkanoc - totalna klęska. Od góry spalona wewnątrz surowa. Ma ktoś doświadczenie z taką formą jak piec? Jak mama  żyła, poprostu piekła w  piekarniku gazowym  i baba była wspaniała, ja mam kuchenkę el. z termoregulatorem. Święta się zbliżają chcę się przećwiczyć, pieczenie. Pozdrawiam. Gosia

• Autor: Zośka Data: 2011-03-07 16:56:02

oooo,a ja odziedziczyłam żeliwną. Jest piękna i jeszcze nie wypróbowana bo się trochę boję. Tak jak Ty przymierzam się do niej by nie dać plamy na wielkanoc.......i niestety nie mogę Ci pomóc bom sama zielona

• Autor: pinona Data: 2011-03-08 11:52:55

Ja też mam taką formę po "praprzodkach" - podczas pieczenia babki drożdżowej czy ucieranej w tej foremce (okrągłej) nie włączam termoobiegu .Mam w kuchence piekarnik elektryczny , najlepiej mi się piecze przy 160-170 ºC ( 50-65 minut).No ale temperatura to indywidualna sprawa piekarnika.Ale zachęcam ( w tym przypadku) do wyłączenia termoobiegu. Pozdrawiam.

• Autor: pinona Data: 2011-03-08 11:57:08

Aha , jescze jedno , na początku pieczenia ( ale juz po lekkim nagrzaniu ) wyłączam górną grzałkę , a jak "babsko" urośnie i trochę się podpiecze to wtedy ją ponownie włączam.Wg mnie miałaś za wysoką temperaturę pieczenia. Z wierzchu zrobiŁa sie spieczona skorupa , termoobieg tez ma w tym udziaŁ, a w środku niedopieczone.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-08 12:06:24

Piecz bez termoobiegu! Co nagle, to po diable. Ja tak schrzaniłam wiele ciast, ale się nauczyłam, że piekę w 180 stopnach - góra i dół, a potem w zależności co chcę bardziej zarumienić zmieniam na górę, albo dół, albo właśnie na końcu termoobieg w celu przypieczenia całości.

• Autor: mw1111 Data: 2011-03-08 15:15:10

Dziękuję wszystkim za pomoc, w sobotę generalna próba.
    Gosia

Przejdź do pełnej wersji serwisu