Forum

Kuchenne porady

Ozdoby na tort z masy cukrowej

• Autor: Satina Data: 2011-03-09 15:56:19

Witam,
    Planuje zrobić tort na urodziny dla mojej mamy. Mam już pomysł, ale zastanawiam się jak bym w tym tygodniu zrobiła ozdoby do tortu (z masy cukrowej, z tej bez żelatyny- własnoręcznie robionej) czy wytrzymałyby leżąc w jakimś pudełeczku przez dwa tygodnie? Jak myślicie? Ozdoby są czasochłonne i chciałabym zrobić je szybciej, a w dniu imprezy udekorować i wykonac resztę tortu. Dokładnie to chce zrobić 40 malutkich różyczek, z którymi jest bardzo dużo zabawy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Monika.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-09 22:39:27

A nie lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej? ułożyc w pudełeczku i do lodówki? zobacz jakie ładne różyczki, ja osobiście nie gustuje w tych cukrowych ozdobach.

http://wielkiezarcie.com/recipe65697.html

• Autor: Satina Data: 2011-03-10 18:54:29

Nie, z czekolady nie chcę;)

• Autor: skopolendra Data: 2011-03-10 12:35:30

Spokojnie mozesz zrobic ozdoby 2 tygodnie wczesniej.Nie dotyczy to ozdob, ktore chcesz do tortu przykleic, ktore muszy sie dopasowac ksztaltem np jakies falbanki,paseczi itp. Te musisz zrobic przed podaniem

• Autor: Satina Data: 2011-03-10 18:55:14

Aha, dziękuję. No one będą ułożone tylko, czyli nie będzie problemu:) Jeszcze raz dziękuję za odpisanie.

• Autor: arwen Data: 2011-03-10 20:50:36

ozdoby spokojnie możesz zrobić wcześniej i tak jak mówisz - najpierw odstawić do wyschnięcia, a potem przechowywać w szczelnym pojemniku. tylko raczej nie będą się one już nadawały do zjedzenia, bo zwyczajnie będą za twarde. ale tak czy siak będą pięknie wyglądać :)
    potem warto je będzie przytwierdzić do tortu klejem spożywczym lub własnoręcznie zrobionym - odrobina wody i dużo cukru-pudru :) wszystko powinno się dobrze trzymać :)

• Autor: Satina Data: 2011-03-11 11:42:23

No klej mam kupiony, bo juz wczesniej bawilam sie z tortami, ale nie bylam pewna czy aby ozdoby tak dlugo wytrzymaja:) No najwazniejszy jest efekt, a ozdobe mozna odlozyc na talerzyku obok i nie jesc;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu