Witam, Planuje zrobić tort na urodziny dla mojej mamy. Mam już pomysł, ale zastanawiam się jak bym w tym tygodniu zrobiła ozdoby do tortu (z masy cukrowej, z tej bez żelatyny- własnoręcznie robionej) czy wytrzymałyby leżąc w jakimś pudełeczku przez dwa tygodnie? Jak myślicie? Ozdoby są czasochłonne i chciałabym zrobić je szybciej, a w dniu imprezy udekorować i wykonac resztę tortu. Dokładnie to chce zrobić 40 malutkich różyczek, z którymi jest bardzo dużo zabawy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Monika.
A nie lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej? ułożyc w pudełeczku i do lodówki? zobacz jakie ładne różyczki, ja osobiście nie gustuje w tych cukrowych ozdobach.
Spokojnie mozesz zrobic ozdoby 2 tygodnie wczesniej.Nie dotyczy to ozdob, ktore chcesz do tortu przykleic, ktore muszy sie dopasowac ksztaltem np jakies falbanki,paseczi itp. Te musisz zrobic przed podaniem
ozdoby spokojnie możesz zrobić wcześniej i tak jak mówisz - najpierw odstawić do wyschnięcia, a potem przechowywać w szczelnym pojemniku. tylko raczej nie będą się one już nadawały do zjedzenia, bo zwyczajnie będą za twarde. ale tak czy siak będą pięknie wyglądać :) potem warto je będzie przytwierdzić do tortu klejem spożywczym lub własnoręcznie zrobionym - odrobina wody i dużo cukru-pudru :) wszystko powinno się dobrze trzymać :)
No klej mam kupiony, bo juz wczesniej bawilam sie z tortami, ale nie bylam pewna czy aby ozdoby tak dlugo wytrzymaja:) No najwazniejszy jest efekt, a ozdobe mozna odlozyc na talerzyku obok i nie jesc;)
Witam,
Planuje zrobić tort na urodziny dla mojej mamy. Mam już pomysł, ale zastanawiam się jak bym w tym tygodniu zrobiła ozdoby do tortu (z masy cukrowej, z tej bez żelatyny- własnoręcznie robionej) czy wytrzymałyby leżąc w jakimś pudełeczku przez dwa tygodnie? Jak myślicie? Ozdoby są czasochłonne i chciałabym zrobić je szybciej, a w dniu imprezy udekorować i wykonac resztę tortu. Dokładnie to chce zrobić 40 malutkich różyczek, z którymi jest bardzo dużo zabawy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Monika.
A nie lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej? ułożyc w pudełeczku i do lodówki? zobacz jakie ładne różyczki, ja osobiście nie gustuje w tych cukrowych ozdobach.
http://wielkiezarcie.com/recipe65697.html
Nie, z czekolady nie chcę;)
Spokojnie mozesz zrobic ozdoby 2 tygodnie wczesniej.Nie dotyczy to ozdob, ktore chcesz do tortu przykleic, ktore muszy sie dopasowac ksztaltem np jakies falbanki,paseczi itp. Te musisz zrobic przed podaniem
Aha, dziękuję. No one będą ułożone tylko, czyli nie będzie problemu:) Jeszcze raz dziękuję za odpisanie.
ozdoby spokojnie możesz zrobić wcześniej i tak jak mówisz - najpierw odstawić do wyschnięcia, a potem przechowywać w szczelnym pojemniku. tylko raczej nie będą się one już nadawały do zjedzenia, bo zwyczajnie będą za twarde. ale tak czy siak będą pięknie wyglądać :)
potem warto je będzie przytwierdzić do tortu klejem spożywczym lub własnoręcznie zrobionym - odrobina wody i dużo cukru-pudru :) wszystko powinno się dobrze trzymać :)
No klej mam kupiony, bo juz wczesniej bawilam sie z tortami, ale nie bylam pewna czy aby ozdoby tak dlugo wytrzymaja:) No najwazniejszy jest efekt, a ozdobe mozna odlozyc na talerzyku obok i nie jesc;)