Forum

Zdrowie i uroda

Cała prawda o kaloriach!

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-11 09:07:37

Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu.
    Badana żywność jest całkowicie spalana w kalorymetrze, a ciepło uwolnione w wyniku spalania jest mierzone. Ta wartość jest używana do określenia całkowitej wartości energetycznej żywności. Potem dokonuje się odpowiedniej korekty opartej na rzeczywistym sposobie przyswajania energii przez człowieka. Na przykład, czysty cukier uwalnia około 3,95 kcal całkowitej energii na gram, ale współczynnik przyswajalności dla cukru wynosi u człowieka ok. 98%, więc wartość energetyczna cukru wynosi 3,87 kcal na gram. No dobrze, ale np. celuloza (zawarte w roślinach drewno), pektyny czy chityna (w pancerzykach) też są cukrami, ale nie są trawione - czyli nie dostarczają energii, a przy spaleniu uwalniają jej bardzo dużo. Błonnik jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).
    Oznaczałoby to, że żywność zawierająca błonnik, celulozę i podobne substancje ma dużo kalorii, bo przy spaleniu uwalnia dużą ilość energii, a wartość przyswajania cukrów to 98%. Faktyczne przyswajanie jest małe, więc dla nas i tych kalorii jest mało, mimo, że wartość energetyczna duża. 
    Z tłuszczami jest podobnie, choć są mniej przyswajalne.
    Jeszcze jest inna strona medalu. Jedne substancje nie są przyswajalne bez drugich.

Czyli jak to jest z owsianką z owocami - dużo celulozy, pektyn, błonnika, ale dużo, czy mało kalorii???

Owsianka nierozgotowana, tak jak makaron aldente bedzie miała miej kalorii!

Mówi się też o dietach rozdzielnych - własnie dlatego, że w pokarmach są różne związki (kwasy, zasady, enzymy) które powodują rozkładanie się innych na prostsze bardziej przyswajalne związki. Oznacza to też, że niektórzy ludzie przyjmują mniej kalorii niż inni, bo są w stanie bądź nie strawić i wchłonąć niektóre pokarmy.

Wniosek: NIE PATRZMY NA KALORIE A SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA!

I pytanie:
    Czy firmy dokładnie oznaczają skład chemiczny żywności, a więc oznaczają wartość energetyczna dla danych związków? Czy wciskają je do grupy np. cukry i wtedy prawdziwa wartość kaloryczna jest zafałszowana!?
    Wiecie coś na ten temat jak to jest z tymi kaloriami?

• Autor: joannaantoni Data: 2011-03-12 08:05:26

Przeczytałam, ciekawe, ale i tak to dla mnie czarna magia. Na opakowaniach wielu produktów podawane są tabele kaloryczności. Nie wierzę producentom, dlatego nie zwracam na te dane uwagi. Pewnie jest w tym sporo racji, żeby zwracać uwagę jak przyrządzimy posiłek, na to co połączymy. Jednak jest wiele szkół mówiących jak zapatrywać się na sprawę żywienia. Każdy wybiera swoją :).

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-12 11:40:33

No chyba tymi naukowymi wywodami odstraszyłam wszystkich od komentowania... ;) Piszę, bo nie wiem jaka jest prawda. Są sprzeczne przez to informacje np. na temat owoców. Jedni mówią, że maja dużo kalorii, drudzy, że mało. Jedni mówią - jedz strączkowe, drudzy broń Boże!

Można zgłupieć. A chodzi jedynie o to, zeby było aldente (nie rozgotowywać!), nie rozdrabniać za bardzo i łączyć odpowiednio.

• Autor: makusia Data: 2011-03-13 10:30:53

Naukowcy, co parę lat zmieniają opinię na dany temat, więc zupełnie nie wierzę w ich wywody:))

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-03-13 08:41:53

die Lebensmittel pyramide ver.2.0
    Bylam kiedys z pracy na spotkaniu z dietetyczka. Okreslala ona zapotrzebowanie organizmu na poszczegolne produkty za pomoca piramidy zywnosciowej. W wyrobach macznych powinno sie oczywiscie wybierac produkty z pelnego przemialu, ze wzgledu na witaminy. Tlumaczyla rowniez, ze organizm glodem sugeruje nam zapotrzebowanie na witaminy, mineraly i pierwiastki, dlatego po zjedzeniu przetworow z maki bialej szybciej odczuwamy glod niz z pelnego przemialu. Z tego powodu ludzie tez tyja, bo uczucie glodu zaspakajaja produktami maloodzywczymi i praktycznie ciagle sa glodni i ciagle cos jedza i tworzy sie tzw. bledne kolo, bo organizm nie dostaje potrzebnych mu skladnikow. Teoria ta jest dosc ciekawa, ale z pewnoscia slyszeliscie tez o innych, ja chcialam sie podzielic z Wami wlasnie ja. Milej niedzieli i pozdrawiam...

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-13 11:23:01

To,o czym piszesz,to jest rózny indeks glikemiczny w pożywieniu.Po zjedzeniu np białego pieczywa podnosi się on gwałtownie i równie szybko spada (poziom insuliny we krwi),a wraz ze spadkiem odczuwamy głód.Inaczej jest w przypadku pieczywa ciemnego-insulina jest powoli i dość równomiernie "uwalniana"do krwi i dłużej nie jesteśmy głodni.Po raz pierwszy czytałam o tym kilka lat temu,ale,analizując zachowanie organizmu po jedzeniu ,już wcześniej zauważyłam różnicę,tylko nie zastanawiałam się nad przyczynami.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-03-14 12:49:14

no wlasnie Jolu dziekuje, ze mi przypomnialas o tym ideksie, bo wyleciala mi jego polska nazwa z pamieci. Pozdrawiam...

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-14 13:06:55

Cieszę się,że choćby odrobinkę mogłam pomóc.

• Autor: makusia Data: 2011-03-13 10:27:48

Nie liczę kalorii, wybieram tylko produkty o niskim IG,
    cyt. z netu :
    Nie trzeba liczyć kalorii czy też głodować, wystarczy dobierać produkty tak, by zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze. Po prostu rezygnujemy z jedzenia potraw o wysokim IG.

• Autor: Ania86y Data: 2011-03-14 10:12:15

Makusiu a czy mozesz napisac ktore produkty maja najwyzsze IG?

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-03-14 12:46:19

Aniu tutaj jest tabelka :http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm.. Dodam jeszcze , ze ta strona jest bardzo ciekawa np. sa tam rowniez kalkulatory wagi, spalania kalorii i duzo innych ciekawostek.. pozdrawiam

• Autor: makusia Data: 2011-03-14 13:05:28

Tutaj (KLIK) podaję link, jest tam tabelka zaczynająca się od produktów z wysokim IG, czyli te których trzeba unikac:)

• Autor: Ania86y Data: 2011-03-14 13:42:34

Dziekuje dziewczyny

Przejdź do pełnej wersji serwisu