a ja nie wiedziałam, że ser biały można mrozić. Dla mnie byłaby to idealna opcja, gdyż mieszkam w Irlandii i daleko mam do sklepu, w którym sprzedawany jest twaróg. Mogłabym za jednym razem kupić więcej, tylko on ma zwykle 2 tygodnie ważności. Jak długo można mrozić ser i czy nie traci on po rozmrożeniu swoich właściwości? nie robi się wodnisty albo kwaśny? przepraszam, jeśli komuś moje pytanie wy się głupie bądź banalne :)
ja mieszkam w Norwegii a ser z Polski przywożę i mrożę już od 4 lat i nigdy z nim nic nie było. jak go odmrożę to jest tak samo pyszny jak przed mrożeniem. nie jest kwaśny i w mojej zamrażarce leżakuje nawet kilka miesięcy - do wyczerpania zapasów. czasami mrożę też almette i też jest ok - tu nie ma takich serów.
Jest tyle możliwości na potrawy z sera. kluski leniwe, naleśniki, pasty do kanapek ,pierogi, twarożek ze szczypiorkiem,ciasta. Trzeba tylko użyc wyszukiwarki i sobie poszukać :)
mozna tez zolty ser zrobic. jak wlozysz taki pelnotlusty prawdziwy twarog do malaksera, dolejesz owoce, mleko i troche cukru bedzie pyszny serek typu homogenizowany.Oczywiscie trzeba dlugo miksowac:)
Zależy jaki ser. Ja czasem, kiedy bywam pod miastem kupuje naprawdę wielki kawał wiejskiego białego sera prosto od krowy. Czesć zjadam od razu- jest taki pyszny. Resztę dzielę na dwie połowy. Z jednej robię swojską niby-fetę, a drugi zgliwiam i przesmażam z masłem i kminkiem.Obydwa ą pyszne.
PS. Acha część rozdaję po sąsiadach, koleżankach-wszyscy go lubią. A do tych powyżej opisanych sposobów niestety musi być ser pełnotłusty, taki prosto od krowy.
Oczywiscie najrozniejsze serniki, albo babeczki z serem, a ja polecam serek smazony, jak ktos lubi mozna z kinkiem, ja osobiscie wole bez, taki cieply polac na swize pieczywo, pycha. Sama sobie narobilam smaka i chyba zaraz zrobie
Na www.zdrowodomowo.pl masz wyrób różnych serów. Mozna tam też kupić różne rzeczy do ich wyrobów.
Ze swoich przepisów mogę polecić te z użyciem sera: Kluchy z pokrywy tzw. wciepki, Pączki ekspresowe na serku homogenizowanym (można użyć zmielonego twarogu), Pasta kanapkowa z kaszy gryczanej i twarogu, Paszteciki kruche ekspresowe, Sernik z bananami i karmelem na spodzie czekoladowym, Twarożek ziołowy, Jabłka w całości pieczone
Moje drogie żarłoczki mam dużo białego seka który nie wiem jak spożytkować może macie jakies pomysły?? moga to być ciasta i innego typu przepisy...
Jak nie będziesz mieć pomysłu to podziel na odpowiednie porcje i zamroź. Wykorzystasz kiedy będziesz mieć ochotę.
w tym problem że otzymuje ten serek od znajomej gospodyni regularnie...i nie wiem jak go wykorzystac.. mroże również ale ileż można:)
a ja nie wiedziałam, że ser biały można mrozić. Dla mnie byłaby to idealna opcja, gdyż mieszkam w Irlandii i daleko mam do sklepu, w którym sprzedawany jest twaróg. Mogłabym za jednym razem kupić więcej, tylko on ma zwykle 2 tygodnie ważności. Jak długo można mrozić ser i czy nie traci on po rozmrożeniu swoich właściwości? nie robi się wodnisty albo kwaśny? przepraszam, jeśli komuś moje pytanie wy się głupie bądź banalne :)
ja mieszkam w Norwegii a ser z Polski przywożę i mrożę już od 4 lat i nigdy z nim nic nie było. jak go odmrożę to jest tak samo pyszny jak przed mrożeniem. nie jest kwaśny i w mojej zamrażarce leżakuje nawet kilka miesięcy - do wyczerpania zapasów. czasami mrożę też almette i też jest ok - tu nie ma takich serów.
dziękuję Ci limetko za odpowiedź :) w takim razie też kupię i zamrożę :)
Możesz zrobić leniwe pierogi z mojego przepisu.
Ja bym pewnie też nałogowo piekła serniki - uwielbiam :)
Jedynie moge to zaproponowac http://wielkiezarcie.com/recipe24930.html
Jest tyle możliwości na potrawy z sera.
kluski leniwe, naleśniki, pasty do kanapek ,pierogi, twarożek ze szczypiorkiem,ciasta.
Trzeba tylko użyc wyszukiwarki i sobie poszukać :)
pierogi leniwe, pasta do kanapek, a wkrotce pasche
polecam:
http://wielkiezarcie.com/recipe16396.html
mozna tez zolty ser zrobic. jak wlozysz taki pelnotlusty prawdziwy twarog do malaksera, dolejesz owoce, mleko i troche cukru bedzie pyszny serek typu homogenizowany.Oczywiscie trzeba dlugo miksowac:)
Zależy jaki ser. Ja czasem, kiedy bywam pod miastem kupuje naprawdę wielki kawał wiejskiego białego sera prosto od krowy. Czesć zjadam od razu- jest taki pyszny. Resztę dzielę na dwie połowy. Z jednej robię swojską niby-fetę, a drugi zgliwiam i przesmażam z masłem i kminkiem.Obydwa ą pyszne.
PS. Acha część rozdaję po sąsiadach, koleżankach-wszyscy go lubią. A do tych powyżej opisanych sposobów niestety musi być ser pełnotłusty, taki prosto od krowy.
Marzę o tym podsmażanym serze. 2 razy zamiast kminku dodałam konserwę mięsną do sera.
Oczywiscie najrozniejsze serniki, albo babeczki z serem, a ja polecam serek smazony, jak ktos lubi mozna z kinkiem, ja osobiscie wole bez, taki cieply polac na swize pieczywo, pycha. Sama sobie narobilam smaka i chyba zaraz zrobie
Może zrób z niego żółty ser. Ostatnio robiłam i całkiem, całkiem mi smakował. :)
Na www.zdrowodomowo.pl masz wyrób różnych serów. Mozna tam też kupić różne rzeczy do ich wyrobów.
mozesz zrobic oponki serowe, buleczki serowe do barszczu pierogi , nalesnki , pomyslow jest tysiace