A od czego są cukiernie, idziesz zamawiasz konkretny tort z konkretnym kremem lub bitą śmietaną lub w stylu angielskim. Myślisz że ktoś z internetu Ci taniej upiecze i lepszy? do tego dojdzie jeszcze dowóz i wcale nie wyjdzie taniej.
Z Mińska Mazowieckiego do Warszawy masz około 20 km ,25 min jazdy pociągiem. Polecam Ci tort firmy Grycan na specjalne okazje:) jest to dawna zielona budka bardzo znana firma. Upieką Ci taki jaki sobie zażyczysz, a smak poezja:)
Nie wiem o co się tak denerwujesz, jadłam u znajomych ostatnio tort od Grycana i powiem Ci jedno, był wspaniały:) Teraz na pewo będę zamawiac w razie potrzeby, bo uważam że wyniesie mnie to taniej:)
Kiki nie denerwuj się , MR ma rację !!! Jaką masz pewność kto i w jakich warunkach upiecze Ci nawet najlepszy tort , nie radzę ryzykować W cukierniach pracownicy mają świadectwa zdrowia !!!!!! i odpowiednie warunki higieny , tak więc zastanów się dobrze !!!
Dlaczego taki atak ? Tyle osób prezentuje tutaj wspaniałe torty, że niejeden użytkownik pewnie chciałby mieć jakiś dla siebie ! Przecież autorka nie pisze, że liczy na tort za darmo, tylko prosi o pomoc w upieczeniu! Mam nadzieję, że ktoś jednak pomoże. Zielona Budka kojarzy mi się jedynie z niesmacznymi lodami :(. Ale to tylko moja opinia, żeby nie było.
A gdzie Ty tutaj widzisz atak z mojej strony? wejdź w internet i poczytaj sobie o Grycanie. Wcale nie zaprzeczam że w internecie każdy prezentuje piękne torty i smaczne. Ja jednak osobiście nigdy bym nie zamówiła tortu z internetu od nieznajomej osoby, a dlaczego to się domyśl:) moja znajoma zakupiła taki tort i cała rodzinka złapała salmonellę. Chyba że osoba ta prowadziłaby działalnośc w tym zakresie i miałaby na to dokumenty. Pamiętaj, nie wszystko złoto co się świeci:)
Lody Grycana to sama chemia, mój mąż ma często firmowe szkolenia z produktów które sprzedaje, prowadzone przez najlepszych kucharzy polskich no i kiedyś na jednym takim szkoleniu w Wa-wie jeden z kucharzy zapytał uczestników co sądzą o tych lodach. Wszyscy oczywiście zachwyceni; bo pyszny smak, idealna konsystencja itd. On im na to, że to najbardziej "chemiczne" lody jakie można znaleźć na rynku polskim. Myślę że z tortami tej firmy sytaucja jest identyczna :( Ja jednak uważam że smak i wygląd to jeszcze nie wszystko. Ważne też co w takim torcie "siedzi".
Teraz we wszystkim jest chemia:( i nic na to nie poradzimy.Jak moja córka zrobi tort to wiem co jem ( i to też nie zawsze, bo w maśle czy margarynie też jest chemia) nigdy nie kupowałam gotowych tortów. Ale ostatnio jadłam właśnie od Grycana, smakował wspaniale! i co najważniejsze każdy zostawił pusty talerzyk.Nie musiał sciągać masy cukrowej , nafaszerowanej kolorowymi farbami żeby się dostać do tortu, który w środku czasami bywa nie do zjedzenia, przesłodzony i nasączony okropnymi aromatami , dla mnie nie do przełknięcia. Nie ma się tutaj o co obrażać , bo to jest dyskusja i każdy może się w wątku wypowiedzieć. Sama jestem ciekawa ile osób by zamówiło tort na zamówienie od nieznajomej osoby z internetu.
Miałam na myśli chemię w najgorszym tego słowa znaczeniu a nie standardowe konserwanty uzywane w prawie wszystkich produktach. W tych lodach nie ma ani jednego naturalnego składnika. A jak pieczesz tort w domu to jednak wiesz co do niego dajesz, bez zbędnych emulgatorów, barwników i innych syfów.
Już kiedyś o tym pisałam że torty w stylu angielskim już się chyba przejadły :)) natomiast te z masami lub na bazie bitej śmietany mają się dobrze A tak powiem szczerze to nigdy nie przepadałam za różnymi lalkami i innymi potworkami w kształcie tortu , które biedulki potem trzeba kroić
Już kiedyś o tym pisałam że torty w stylu angielskim już się chyba przejadły :)) natomiast te z masami lub na bazie bitej śmietany mają się dobrze
Mylisz sie Alu. Torty angielskie mają się dobrze a nawet bardzo dobrze. Taki torciki również są pyszne jedyna różnica jest taka,że są pięknie,,opakowane,,. W środku może być dosłownie wszystko.W polsce nie robi się angielskich tortów tak jak w innych krajach.Tam ciężkie ciasta przekładane są masą maślaną lub w ogóle niczym się ich nie przekłada.Takie torty są koszmarne.Tutaj dziewczyny robią cudne torty na biszkopcie,który może być przełożony dowolną masą,bitą śmietaną no dosłownie wszystkim.
Myślę,że część osób nie jest przekonana do tortów w tym stylu bo one nie wyglądają smacznie.Wygladają ładnie ale tak naprawde większość zapomina,że w środku jest pyszny torcik. Podam ci przykład na torcie,który robiłam w ten weekend. Specjalnie zrobiłam zdjęcie w przekroju
Dorotko jesteś niewątpliwie artystką tortową tego nie podważam ! jednak z mojej obserwacji w rodzinnej cukierni, jest tak jak to opisałam Torty angielskie nie mają już takiego powodzenia i to jest autentyczny fakt
Alicja zapewniam Cie,że torty w stylu angielskim maja się baaardzo dobrze. Co do higieny to jaką mam pewnośc,że w cukierni ją przestrzegają? Czy świadectwo zdrowia,robione raz na pół roku zmniejsza ryzyko zatrucia?
Oj, Dorotko, jakbyś Ty mi torcik zrobiła, to ja bym sie tym świadomoe na forum pochwaliła :))) Ale wiem to i już ! Takie mam przeświadczenie :)
Ja to nawet kiedys myślała, że spróbuję zrobić taki tort. Ale po zrobieniu chatki z piernika, raczej z tortem nie będę próbować :)))))))) Artystką pod tym względęm jesteś Ty :)
A mogłabym kiedyś tak Cię poprosić o jakis mały torcik ? Oczywiście wszystkie Twoje warunki spełnię.
Ja z pewnością bym nie zamówił, bo sam sobie zrobię jeśli będę miał taka potrzebę, ale nie waliłbym po głowie użytkowników, Wż że ich wypieki są słabe i nie pewne jeśli chodzi o czystość patrz salmonella, jak piszesz, natomiast ja znam więcej przypadków zachorowań w tzw, restauracjach czy też barach. Raz zachwycasz zamawianymi tortami innym razem ganisz je , jak wiatr zawieje co?
Jeszcze parę minut temu w artykule o rybach Wkn walnąłeś byka ortograficznego pisząc artukuł przez ó dobrze że Wkn go usunęła:) Ja byka ortograficznego nie zrobiłam. Nigdzie też nie napisałam że czyjeś wypieki są słabe , tylko że nie zamówiłabym tortu przez internet od nieznajomej osoby, więc nie przekręcaj moich słów z łaski swojej.
Dopisano 11-03-13 15:49:17:
Zapomniałam jeszcze dopisać że jadłam torty w stylu angielskim także z cukierni i swojej roboty u znajomych i były niesmaczne.Jednak nie próbowałam od nikogo z internetu , więc ocenic nie mogę.
Jejku, jak Wy lubicie sobie dowalać. Ja niestety robię czasem byki składniowe i stylistyczne. Torty też nie zawsze mi smaczne wychodzą. Jesteśmy tylko ludźmi i nauczmy się jakoś egzystować z wadami innych - przecież można nad nimi pracować w inny sposób, bo ten powyższy wcale nie zachęca do poprawy :)
Wracając do tortów i lodów - niestety tak bywa, że co nasączone chemią smakuje najlepiej i ludzie nieświadomi zawartości zachwycają się produktem :/ Wczoraj miałam straszną wtopę, jeśli mogę się tak wyrazić - nie wiem, co mnie podkusiło, ale kupiłam lody marcepanowe Zielonej Budki - nawet lubię ich podstawowe smaki lodów, kakaowe, śmietankowe, ale te marcepanowe ledwo zjeść się dało - szkoda, że składały się głównie z olejków zapachowych :( Najlepsze okazało się pudełko - mieszkają w nim kredki świecowe :) Po tym niefortunnym wyborze zastanawiam się nad maszyną do lodów :D
Wkn...jeżeli lubicie lody to nie kupujcie maszynki do ich kręcenia. No chyba, że Was stać na wymianę całego asortymentu garderobianego. (No może z wyjątkiem butów)
Kobieta,tylko poprosiła o zrobienie dziecku torta,a tu takie niektóre obrażliwe komentarze.Nie każdy lubi lub umie piec,szczegulnie torty,a na WŻ są naprawde piękne tory.A ktoś jak piecze dla siebie to nie myśli aby się truć,wystarczy z taką samą troską zrobić tort,jak ktoś jest z tej okolicy i robi taki torty.Ja bym zrobiła,ale ze względu na odległość (śląsk) to dopada.
taaaa..... prosisz o przysluge, a dostajesz kopniaki. Do tego kasanie miedzy soba....ach, szkoda slow. A dobra wiadomosc to taka, ze bede miala piekny torcik dla mojego malucha.
Czy ktos z zarlokow mialby czas upiec dzieciecy tort urodzinowy na 30 kwietnia o konkretnym wzorze?
Dopisano 11-03-11 20:30:45:
pochodze z Minska Mazowieckiego
Nie podałaś skąd jesteś. Przecież 200 km tort nie będzie jechał do Ciebie
upss..zapomnialam o tym,dzieki za przypomnienie
hihi :)
No wiesz, jakby dać duuużo żelatyny :D
A od czego są cukiernie, idziesz zamawiasz konkretny tort z konkretnym kremem lub bitą śmietaną lub w stylu angielskim. Myślisz że ktoś z internetu Ci taniej upiecze i lepszy? do tego dojdzie jeszcze dowóz i wcale nie wyjdzie taniej.
Z Mińska Mazowieckiego do Warszawy masz około 20 km ,25 min jazdy pociągiem. Polecam Ci tort firmy Grycan na specjalne okazje:) jest to dawna zielona budka bardzo znana firma. Upieką Ci taki jaki sobie zażyczysz, a smak poezja:)
jesli chcialabym tort z cukierni nie rzucilabym tematu tutaj, nie potrzebuje rad tego typu, a jesli lubisz torty Grycana to sobie u nich zamawiaj....
Nie wiem o co się tak denerwujesz, jadłam u znajomych ostatnio tort od Grycana i powiem Ci jedno, był wspaniały:)
Teraz na pewo będę zamawiac w razie potrzeby, bo uważam że wyniesie mnie to taniej:)
Kiki nie denerwuj się , MR ma rację !!!
Jaką masz pewność kto i w jakich warunkach upiecze Ci nawet
najlepszy tort , nie radzę ryzykować
W cukierniach pracownicy mają świadectwa zdrowia !!!!!! i odpowiednie
warunki higieny , tak więc zastanów się dobrze !!!
taaa, jasne, żebyś wiedziała co potrafią modzic, to tylko ludzie....
Dlaczego taki atak ? Tyle osób prezentuje tutaj wspaniałe torty, że niejeden użytkownik pewnie chciałby mieć jakiś dla siebie ! Przecież autorka nie pisze, że liczy na tort za darmo, tylko prosi o pomoc w upieczeniu! Mam nadzieję, że ktoś jednak pomoże. Zielona Budka kojarzy mi się jedynie z niesmacznymi lodami :(. Ale to tylko moja opinia, żeby nie było.
A gdzie Ty tutaj widzisz atak z mojej strony? wejdź w internet i poczytaj sobie o Grycanie. Wcale nie zaprzeczam że w internecie każdy prezentuje piękne torty i smaczne.
Ja jednak osobiście nigdy bym nie zamówiła tortu z internetu od nieznajomej osoby, a dlaczego to się domyśl:) moja znajoma zakupiła taki tort i cała rodzinka złapała salmonellę.
Chyba że osoba ta prowadziłaby działalnośc w tym zakresie i miałaby na to dokumenty.
Pamiętaj, nie wszystko złoto co się świeci:)
Lody Grycana to sama chemia, mój mąż ma często firmowe szkolenia z produktów które sprzedaje, prowadzone przez najlepszych kucharzy polskich no i kiedyś na jednym takim szkoleniu w Wa-wie jeden z kucharzy zapytał uczestników co sądzą o tych lodach. Wszyscy oczywiście zachwyceni; bo pyszny smak, idealna konsystencja itd. On im na to, że to najbardziej "chemiczne" lody jakie można znaleźć na rynku polskim. Myślę że z tortami tej firmy sytaucja jest identyczna :( Ja jednak uważam że smak i wygląd to jeszcze nie wszystko. Ważne też co w takim torcie "siedzi".
Teraz we wszystkim jest chemia:( i nic na to nie poradzimy.Jak moja córka zrobi tort to wiem co jem ( i to też nie zawsze, bo w maśle czy margarynie też jest chemia) nigdy nie kupowałam gotowych tortów.
Ale ostatnio jadłam właśnie od Grycana, smakował wspaniale! i co najważniejsze każdy zostawił pusty talerzyk.Nie musiał sciągać masy cukrowej , nafaszerowanej kolorowymi farbami żeby się dostać do tortu, który w środku czasami bywa nie do zjedzenia, przesłodzony i nasączony okropnymi aromatami , dla mnie nie do przełknięcia.
Nie ma się tutaj o co obrażać , bo to jest dyskusja i każdy może się w wątku wypowiedzieć.
Sama jestem ciekawa ile osób by zamówiło tort na zamówienie od nieznajomej osoby z internetu.
a ja bym zamówiła
A ja nie:)))
Ja też nie:)))
A ja tortów nie lubię...
Miałam na myśli chemię w najgorszym tego słowa znaczeniu a nie standardowe konserwanty uzywane w prawie wszystkich produktach. W tych lodach nie ma ani jednego naturalnego składnika. A jak pieczesz tort w domu to jednak wiesz co do niego dajesz, bez zbędnych emulgatorów, barwników i innych syfów.
Akurat barwników w tortach w stylu angielskim jest od groma:) wystarczy tylko popatrzeć i nikt mi nie wmówi że to są naturalne.
Już kiedyś o tym pisałam że torty w stylu angielskim
już się chyba przejadły :)) natomiast te z masami
lub na bazie bitej śmietany mają się dobrze
A tak powiem szczerze to nigdy nie przepadałam za różnymi lalkami
i innymi potworkami w kształcie tortu , które biedulki potem trzeba kroić
Już kiedyś o tym pisałam że torty w stylu angielskim już się chyba
przejadły :)) natomiast te z masami lub na bazie bitej śmietany mają się
dobrze
Mylisz sie Alu.
Torty angielskie mają się dobrze a nawet bardzo dobrze.
Taki torciki również są pyszne jedyna różnica jest taka,że są pięknie,,opakowane,,.
W środku może być dosłownie wszystko.W polsce nie robi się angielskich tortów tak jak w innych krajach.Tam ciężkie ciasta przekładane są masą maślaną lub w ogóle niczym się ich nie przekłada.Takie torty są koszmarne.Tutaj dziewczyny robią cudne torty na biszkopcie,który może być przełożony dowolną masą,bitą śmietaną no dosłownie wszystkim.
Myślę,że część osób nie jest przekonana do tortów w tym stylu bo one nie wyglądają smacznie.Wygladają ładnie ale tak naprawde większość zapomina,że w środku jest pyszny torcik.
Podam ci przykład na torcie,który robiłam w ten weekend.
Specjalnie zrobiłam zdjęcie w przekroju
Dorotko jesteś niewątpliwie artystką tortową tego nie podważam !
jednak z mojej obserwacji w rodzinnej cukierni, jest tak jak to opisałam
Torty angielskie nie mają już takiego powodzenia i to jest autentyczny fakt
Tory angielskie nie mają powodzenia bo są strasznie drogie.
Alicja zapewniam Cie,że torty w stylu angielskim maja się baaardzo dobrze.
Co do higieny to jaką mam pewnośc,że w cukierni ją przestrzegają?
Czy świadectwo zdrowia,robione raz na pół roku zmniejsza ryzyko zatrucia?
A ja zamówiłabym tort u Dorotaxx :)
Właśnie, Dorotaxx....czy ktoś wie co z nią?
Ja często ją widzę na innym forum
Dziękuję za informacje, już się martwiłam, bo na FC nie odpisuje;)
Ewcia obie jesteście z Krakowa, to już inna sprawa:) jakby Ci zaszkodził to byś ją znalazła
A wiesz, że Jej wypieków jestem pewna, że nie szkodzą. :))))))
A wiesz, że Jej wypieków jestem pewna, że nie szkodzą. :))))))
a skąd wieszczyżbym nieświadomie zrobiła ci torcik?
Oj, Dorotko, jakbyś Ty mi torcik zrobiła, to ja bym sie tym świadomoe na forum pochwaliła :)))
Ale wiem to i już ! Takie mam przeświadczenie :)
Ja to nawet kiedys myślała, że spróbuję zrobić taki tort. Ale po zrobieniu chatki z piernika, raczej z tortem nie będę próbować :)))))))) Artystką pod tym względęm jesteś Ty :)
A mogłabym kiedyś tak Cię poprosić o jakis mały torcik ?
Oczywiście wszystkie Twoje warunki spełnię.
A mogłabym kiedyś tak
Ewciu z największą przyjemnością zrobie dla Ciebie tort tylko napisz do mnie lub zadzwoń troszke wczesniej.Cię poprosić o jakis mały torcik ?
Reszta na pw
dziękuję :)
Ewcia obie jesteście z Krakowa, to już inna sprawa:) jakby Ci
Normalnie strach się baćzaszkodził to byś ją znalazła
Ja z pewnością bym nie zamówił, bo sam sobie zrobię jeśli będę miał taka potrzebę, ale nie waliłbym po głowie użytkowników, Wż że ich wypieki są słabe i nie pewne jeśli chodzi o czystość patrz salmonella, jak piszesz, natomiast ja znam więcej przypadków zachorowań w tzw, restauracjach czy też barach.
Raz zachwycasz zamawianymi tortami innym razem ganisz je , jak wiatr zawieje co?
Spajdermen Ty nie doszukuj się tzw . dziury w całym
tylko rób obiecane zdjęcia , miło byłoby pooglądać
tą Twoją Norwegię:))
Ok. ostatni upolowałem losie na mój aparat ale długo mi wchodzą zdjęcia może jutro jak się pogoda popsuje to posiedzę przy kompie.
Jeszcze parę minut temu w artykule o rybach Wkn walnąłeś byka ortograficznego pisząc artukuł przez ó dobrze że Wkn go usunęła:)
Ja byka ortograficznego nie zrobiłam.
Nigdzie też nie napisałam że czyjeś wypieki są słabe , tylko że nie zamówiłabym tortu przez internet od nieznajomej osoby, więc nie przekręcaj moich słów z łaski swojej.
Dopisano 11-03-13 15:49:17:
Zapomniałam jeszcze dopisać że jadłam torty w stylu angielskim także z cukierni i swojej roboty u znajomych i były niesmaczne.Jednak nie próbowałam od nikogo z internetu , więc ocenic nie mogę.Jejku, jak Wy lubicie sobie dowalać. Ja niestety robię czasem byki składniowe i stylistyczne. Torty też nie zawsze mi smaczne wychodzą. Jesteśmy tylko ludźmi i nauczmy się jakoś egzystować z wadami innych - przecież można nad nimi pracować w inny sposób, bo ten powyższy wcale nie zachęca do poprawy :)
Wracając do tortów i lodów - niestety tak bywa, że co nasączone chemią smakuje najlepiej i ludzie nieświadomi zawartości zachwycają się produktem :/
Wczoraj miałam straszną wtopę, jeśli mogę się tak wyrazić - nie wiem, co mnie podkusiło, ale kupiłam lody marcepanowe Zielonej Budki - nawet lubię ich podstawowe smaki lodów, kakaowe, śmietankowe, ale te marcepanowe ledwo zjeść się dało - szkoda, że składały się głównie z olejków zapachowych :( Najlepsze okazało się pudełko - mieszkają w nim kredki świecowe :)
Po tym niefortunnym wyborze zastanawiam się nad maszyną do lodów :D
Wkn kochana, poproś Pampasa o guziczek ignoruj, oj bardzo by się przydał na stronce:)
Ja bardzo mało lodów jem, dlatego się nie skuszę na maszynę, ale chętnie bym spróbowała takich lodów swojej roboty.
Wkn...jeżeli lubicie lody to nie kupujcie maszynki do ich kręcenia. No chyba, że Was stać na wymianę całego asortymentu garderobianego. (No może z wyjątkiem butów)
Czekaj, czekaj, jaką Ty maszynkę do kręcenia lodów masz na myśli? :D
chętnie bym Ci upiekła taki torcik ale nestety jestem za daleko ale popytam na innym forum to moze ktoś się znajedzi z Twojej okolicy
a ja mysle,ze najlepsze torty ,to te ktore sami upieczemy
Kiki, lepiej było nie prosić, bo zostałaś skarcona, oj szkoda. Przecież to tylko prośba... :|
Kobieta,tylko poprosiła o zrobienie dziecku torta,a tu takie niektóre obrażliwe komentarze.Nie każdy lubi lub umie piec,szczegulnie torty,a na WŻ są naprawde piękne tory.A ktoś jak piecze dla siebie to nie myśli aby się truć,wystarczy z taką samą troską zrobić tort,jak ktoś jest z tej okolicy i robi taki torty.Ja bym zrobiła,ale ze względu na odległość (śląsk) to dopada.
Rzeczywiście, to dziwne w jakim kierunku potoczył sie los pytania o przysługę, zapewne odpłatną.
I że nie ma chętnych, wszyscy tacy bogaci....
żeby było bliżej, sama bym się podjęła takiego zadania.
Jeju, dziewczyna chce dac zarobic komuś z talentem, a tu taki raban...
taaaa..... prosisz o przysluge, a dostajesz kopniaki. Do tego kasanie miedzy soba....ach, szkoda slow.
A dobra wiadomosc to taka, ze bede miala piekny torcik dla mojego malucha.
Ja Ci zrobię ale za kilka lat, jak się nauczę:)
dzieki, bede pamietala..wlasnie za kilka lat planuje nastepna podroz do Polski
a może jest ktoś z zachodniopomorskiego kto takie piękne torty robi? będę potrzebować za jakiś czas więc już dziś robię rozeznanie w terenie.....
dziewczyno, czy chcesz byc zeby cie zlinczowali???
nie boję się
wyślę ci namiary na pw