Czasem robię taką:surową kapuste zetrzeć na tarce o grubych oczkach,trochę posolić,dodać pieprzu (może być biały),skropić odrobiną soku z cytryny lub octu winnego.Przygnieść trochę widelcem,zostawić na kilkanaście minut.Potem dodać kilka łyżek majonezu,wymieszać.Nie podaję ilości,bo to zależy od wielkości głowki i upodobań kulinarnych.Zazwyczaj robię z połowy niezbyt dużej główki. Nastepna,bardzo prosta-kapustę pokroić,sparzyć (kilka minut),wystudzić.Dodać pokrojoną cebulę,jabłko,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny (ew.cukier),dodać oliwę lub olej. Następna-na gorąco.Poddusić pokrojoną kapustę (ma być miękka,ale krucha,nie "rozciapana"),przyprawić wg gustu-sól,pieprz,sok z cytryny lub ocet.Można zagęścić ją odrobina mąki ziemniaczanej-rozmieszać np łyżkę mąki w zimnej wodzie (jak na kisiel),wlać do uduszonej kapusty,zagotowac ok.minuty. Tę wersję robię czasem z dodatkiem soku malinowego-najpierw sok,do uduszonej kapusty,po 2-3 minutach daję resztę przypraw.
Jeśli lubisz czerwoną kapustę,możesz ją ukisić-samą,czy mieszaną z białą.Wystarczy jedna główka,co kilka tygodni i masz zapas smacznej i zdrowej surówki.Czerwoną kisi się prawie identycznie jak białą,ale wskazane jest dodanie np kilku jabłek,żurawiny czy borówek (świeże lub suszone),ew więcej marchwii (chociaż ja jej nie daje),gdyż czerwona kapusta ma trochę mniejszsą zawartość cukru niż biała i bez dodatków nie ukiśnie za szybko.
Oj,dobre...Tę surówkę z majonezem (błyskawiczna) zrobiła kiedys moja młodsza córka w szkole (chyba 5-6 klasa podstawówki).Wszystkie nauczycielki wzięły przepis,a że nie był skomplikowany,to pewnie były zadowolone.Na zdrówko.
Bardzo prosto-tak,jak białą.Szatkuję ją lub kroję nożem (zależnie od ilości),mieszam z solą (do białej daję ok 20-22 dag na 10 kg kapusty,do czerwonej nieco mniej).Odstawiam na kilka godzin,lekko ugniatając.Następnie dodaję kilka jabłek,zszatkowanych na grubej tarce,ew,marchew,chociaż do czerwonej nie zawsze.Oprócz tego często daję garśc suszonej żurawiny.Po ponownym wymieszaniu układam ją ciasno (ugniatając) w słojach lub wiadrze (może być i nierdzewny garnek).Przykrywam talerzykiem dopasowanym wielkością do garnka,obciążam (np słoikiem wypełnionym woda)-tak,aby sok pokrył powierzchnię kapusty.Przykrywam ściereczką lub gazą,tetrą,stawiam w cieple.Temperatura powinna być ok 20 stopni,ew nieco powyżej Pojemnik z kapustą nie może być całkowicie wypełniony,gdyż przy fermentacji sok będzie podchodzić do góry.po kilku dniach,gdy ustanie burzliwa fermentacja (przestanie się burzyć),pozostawiam jeszcze w cieple,ale po 7-10 dniach wynoszę do chłodu,czy wstawiam do lodówki,jeśli to niewielka ilość.Z wiekszego pojemnika mozna też przełożyć do słoików.Taka kapusta może stać w lodówce miesiącami,ale można ją robić na bieżąco.Właśnie w tym tygodniu zakiszę nastepną porcję,ok 10 kg. Raz dziennie wyjmuję talerz,myję go i przelewam wrzącą wodą-tak profilaktycznie.Gdyby na obrzeżu naczynia osiadł nalot pofermentacyjny,można go zetrzec wilgotną,sparzoną ściereczką,czy choćby ręcznikiem papierowym.
Często kiszę też taką kolorowa kapustę-gotowa surówka bez dodatkowej obróbki. Podam proporcje "książkowe": 8 kg białej kapusty 2 kg marchwi 1,5 kg buraków ćwikłowych 1 kg jabłek ok 15 dag soli. Sposób wykonania jak poprzednio-kapustę skroić,resztę zetrzec na tarce. Nie robię z całej ilości jednorazowo-najczęściej z połowy czy 1/3,zmieniam też proporcje.Daję więcej jabłek i marchwi,czasem dorzucam jeszcze moją ulubioną żurawinę. Kiszonka jest bardzo smaczna.
Ja też nie wiem dlaczego, ale mi się otwiera normalnie :
Różowa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki
Przepis
pół główki czerwonej kapusty marchewka duże jabłko łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego sól, łyżeczka octu winnego
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, wymieszać. Na to zetrzeć jabłko i marchew. Odstawić na godzinę do zmięknięcia kapustki. Zrobić sos: majonez, jogurt i ocet zmieszać w szklance. Kiedy kapustka jest już miękka, wymieszać wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać. Kiedy mamy zbyt kwaśne jabłko warto dodać do sosu płaską łyżeczkę cukru.
Karasiu, sprawdziłam w historii przepisu, i jest tam notka "przepis usunięty", pewnie omyłkowo go wykasowałaś, tak więc jeśli chcesz go upublicznic, musisz wstawic jeszcze raz:)
czesc dziewczyny ,potrzebuje jakiegos dobrego przepisu na surowke z czerwonej kapusty do mielonych
http://wielkiezarcie.com/recipe66223.html
prosze bardzo
http://wielkiezarcie.com/recipe22511.html
Czasem robię taką:surową kapuste zetrzeć na tarce o grubych oczkach,trochę posolić,dodać pieprzu (może być biały),skropić odrobiną soku z cytryny lub octu winnego.Przygnieść trochę widelcem,zostawić na kilkanaście minut.Potem dodać kilka łyżek majonezu,wymieszać.Nie podaję ilości,bo to zależy od wielkości głowki i upodobań kulinarnych.Zazwyczaj robię z połowy niezbyt dużej główki.
Nastepna,bardzo prosta-kapustę pokroić,sparzyć (kilka minut),wystudzić.Dodać pokrojoną cebulę,jabłko,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny (ew.cukier),dodać oliwę lub olej.
Następna-na gorąco.Poddusić pokrojoną kapustę (ma być miękka,ale krucha,nie "rozciapana"),przyprawić wg gustu-sól,pieprz,sok z cytryny lub ocet.Można zagęścić ją odrobina mąki ziemniaczanej-rozmieszać np łyżkę mąki w zimnej wodzie (jak na kisiel),wlać do uduszonej kapusty,zagotowac ok.minuty.
Tę wersję robię czasem z dodatkiem soku malinowego-najpierw sok,do uduszonej kapusty,po 2-3 minutach daję resztę przypraw.
Jeśli lubisz czerwoną kapustę,możesz ją ukisić-samą,czy mieszaną z białą.Wystarczy jedna główka,co kilka tygodni i masz zapas smacznej i zdrowej surówki.Czerwoną kisi się prawie identycznie jak białą,ale wskazane jest dodanie np kilku jabłek,żurawiny czy borówek (świeże lub suszone),ew więcej marchwii (chociaż ja jej nie daje),gdyż czerwona kapusta ma trochę mniejszsą zawartość cukru niż biała i bez dodatków nie ukiśnie za szybko.
Jolu ,dziekuje za przepisy ,czegos takiego szukalam -proste a zarazem mam nadzieje,ze dobre-Pozdrawiam
Oj,dobre...Tę surówkę z majonezem (błyskawiczna) zrobiła kiedys moja młodsza córka w szkole (chyba 5-6 klasa podstawówki).Wszystkie nauczycielki wzięły przepis,a że nie był skomplikowany,to pewnie były zadowolone.Na zdrówko.
Możesz opisać jak kisisz czerwoną kapustę i jak ją potem przechowujesz??
Bardzo prosto-tak,jak białą.Szatkuję ją lub kroję nożem (zależnie od ilości),mieszam z solą (do białej daję ok 20-22 dag na 10 kg kapusty,do czerwonej nieco mniej).Odstawiam na kilka godzin,lekko ugniatając.Następnie dodaję kilka jabłek,zszatkowanych na grubej tarce,ew,marchew,chociaż do czerwonej nie zawsze.Oprócz tego często daję garśc suszonej żurawiny.Po ponownym wymieszaniu układam ją ciasno (ugniatając) w słojach lub wiadrze (może być i nierdzewny garnek).Przykrywam talerzykiem dopasowanym wielkością do garnka,obciążam (np słoikiem wypełnionym woda)-tak,aby sok pokrył powierzchnię kapusty.Przykrywam ściereczką lub gazą,tetrą,stawiam w cieple.Temperatura powinna być ok 20 stopni,ew nieco powyżej Pojemnik z kapustą nie może być całkowicie wypełniony,gdyż przy fermentacji sok będzie podchodzić do góry.po kilku dniach,gdy ustanie burzliwa fermentacja (przestanie się burzyć),pozostawiam jeszcze w cieple,ale po 7-10 dniach wynoszę do chłodu,czy wstawiam do lodówki,jeśli to niewielka ilość.Z wiekszego pojemnika mozna też przełożyć do słoików.Taka kapusta może stać w lodówce miesiącami,ale można ją robić na bieżąco.Właśnie w tym tygodniu zakiszę nastepną porcję,ok 10 kg.
Raz dziennie wyjmuję talerz,myję go i przelewam wrzącą wodą-tak profilaktycznie.Gdyby na obrzeżu naczynia osiadł nalot pofermentacyjny,można go zetrzec wilgotną,sparzoną ściereczką,czy choćby ręcznikiem papierowym.
Dziękuję pięknie :)
Ano na zdrówko.
Zapomniałam-do białej dodaję kminek lub nasiona kopru (tych ostatnio nie miałam)-ok 15-20 g/10 kg kapusty.
Często kiszę też taką kolorowa kapustę-gotowa surówka bez dodatkowej obróbki.
Podam proporcje "książkowe":
8 kg białej kapusty
2 kg marchwi
1,5 kg buraków ćwikłowych
1 kg jabłek
ok 15 dag soli.
Sposób wykonania jak poprzednio-kapustę skroić,resztę zetrzec na tarce.
Nie robię z całej ilości jednorazowo-najczęściej z połowy czy 1/3,zmieniam też proporcje.Daję więcej jabłek i marchwi,czasem dorzucam jeszcze moją ulubioną żurawinę.
Kiszonka jest bardzo smaczna.
Ja robię tą: http://wielkiezarcie.com/recipe15534.html Jest szybka i moja rodzinka ją uwielbia.
nie wiem dlaczego ,chcialam zerknac na przepis podany przez Ciebie,ale jest usuniety
Ja też nie wiem dlaczego, ale mi się otwiera normalnie :
Różowa surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
marchewka
duże jabłko
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól, łyżeczka octu winnego
Smacznego.
dzieki ,za przepis,wlasnie czegos takiego szukalam ,trafilas w 10,i dziekuje za przepis ,zycze milego dnia -Pozdrawiam
Ja robie podona, kapusta, jabłko, por, kukurydza, majonez, sol i pieprz
Karasiu, sprawdziłam w historii przepisu, i jest tam notka "przepis usunięty", pewnie omyłkowo go wykasowałaś, tak więc jeśli chcesz go upublicznic, musisz wstawic jeszcze raz:)