Forum

Kuchenne porady

Mrożone truskawki z galaretką

• Autor: myszka82 Data: 2011-03-14 07:40:36

I kolejne pytanie - czy mrożone truskawki nadają się do ciasta z galaretką? Chciałabym upiec taką letnią wersję na biskopcie, na to truskawki zalane właśnie galaretką. Czy powinny być rozmrożone czy wręcz przeciwnie? Nie mam pewności czy galaretka się zetnie...

• Autor: as Data: 2011-03-14 08:43:17

Ja do gorącej galaretki dałam zamrożone maliny i zmiksowałam. Galaretka szybko zaczęła krzepnąc. Miałam taką "czerwoną polewę" na tort dla dziecka.

• Autor: malibu Data: 2011-03-14 09:32:25

Ja przygotowuję sobie wcześniej galaretkę, aby stężała na tyle żeby można ją było wylać za moment na ciasto i wtedy wyciągam na 2 minuty zamrożone truskawki i po tym czasie ostrym nożem kroję na plasterki. Układam truskawki na cieście, zalewam tężejącą galertką i do lodówki. truskawki zachowują w ten sposób swój śliczny kolor i kształt plasterków jest ładny okrągły. Kiedys raz próbowałam z rozmrożonymi i nie wyglądały już tak ładnie.

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-14 09:55:33

Co prawda niezbyt często robię ciasta z galaretką,ale samą,z owocami,przynajmniej raz w miesiącu.Podobnie jak Malibu,nie rozmrażam owoców,natomiast przelewam je króciutko wodą na sitku-kilka sekund,aby spłukać z nich szron.Przestudzoną wcześniej galaretką zalewam owoce i wstawiam do lodówki.
    Ta metoda skraca czas zastygania i pozwala owocom zachować pierwotny kształt,ale....w tym roku spotkała mnie niemiła niespodzianka.Robiłam galaretkę z wiśniami i truskawkami,jak zwykle nie rozmrażając ich.
    W czasie konsumpcji okazało się,że trafiały się podpsute owoce.Wiadomo,że rok był mokry,ale kupuję mrożonki dwóch znanych i do tej pory cenionych firm i dotychczas nie miałam zastrzezeń.Trafiało się czasem coś "nieciekawego",ale bardzo rzadko.Jeśli trafię jeszcze raz zepsute,napiszę do producenta.
    Piszę o tym dlatego,że gdybym rozmroziła wcześniej owoce,zauważyłabym "zgniłki" i mogłabym je wyrzucić.Mam nadzieję,że się to nie powtórzy.

• Autor: Dorotaxx Data: 2011-03-14 10:12:51

Ja gotuje truskawki w niewielkiej ilosci wody,zdejmuje z ognia i po chwili wsypuje galaretke.Jak zacznie tężeć wylewam na ciasto

• Autor: Wkn Data: 2011-03-14 12:46:57

tutaj kika uwag o mrożeniu i rozmrażaniu: http://wielkiezarcie.com/article56892.html
    szczególnie końcowy akapit "jak rozmrażać"

Galeretką najlepiej zalewać zamrożone owoce, aby nie straciły kształtu i koloru

• Autor: bytomianka Data: 2011-03-14 13:38:49

Zawsze robię takie ciasto z mrożonymi truskawkami..do rozpuszczonej gorącej galaretki dodaję mrożone truskawki, po przestygnięciu wylewam na biszkopt. Owoce smakują jak świeżo zerwane.:)) Owoce sama zamrażam. Z kupionymi mrożonymi owocami różnie bywa.!!

• Autor: yette Data: 2011-03-14 14:08:48

Ja rozmrażam truskawki dodaję cukier i miksuję blenderem następnie dodaję rozpuszczoną w małej ilości wody tężejącą już galaretkę i wylewam na masę lub sernik na zimno. Wychodzi taki super musik owocowy, a wygląda to mniej więcej tak http://wielkiezarcie.com/recipe31591.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu