Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Położenie dzidziusia w 35 tyg-czy można rozpoznać?

• Autor: monciakrk Data: 2011-03-16 11:30:47

Witajcie ,obecnie jestem w 35 tyg ciąży to moja druga ciąża i tak sie zastanawiam czy samemu można poznać ułożenie dzidziusia co dziwne czkawkę czuje jednocześnie z góry i dołu brzucha mam taką nadzieję że główkę ma już na dole a u góry to tylko podskakuja nóżki a może się mylę.Czy potrafiłyście rozpoznać ułozenie dzidziusia w ciąży?Wcześniej dokuczała mi czasem zgaga a teraz nie czy to może byc kolejnym objawem że jednak ma główkę na dole i juz nie uciska?

• Autor: joasiek Data: 2011-03-16 12:08:53

Nie potrafiłam rozpoznać ani w pierwszej ani w drugiej ciąży. Czasem zastanawiałam się czy to co mam pod ręką to pupa czy głowa, albo czy to pięta czy łokieć. 

• Autor: Olciaa Data: 2011-03-16 12:17:26

najlepiej dowiedziec sie z USG :)

mój brzdąc byl w położeniu głowką w dół przed 30 tygodniem. około 35 tygodnia wyraźnie czułam co mi pod żebrami baunsuje :) i klepałam go lekko po pupci :)

zycze szybkiego i szczesliwego rozwiązania

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 15:35:20

Miałam tak samo.

• Autor: woila Data: 2011-03-16 12:11:41

Jestem w 36 tyg ciazy ale zawsze mam watpliwosci z odgadnieciem pozycji dziecka i choc wiem, ze jest juz glowka do dolu, to jednak po jego ruchach wnioskuje, ze jest inaczej. Zwlaszcza, ze czesto czuje ruchy lub kopniecia w miejscu gdzie normalnie powinny byc plecki malucha ;) . W 6 miesiacu USG pokazalo, ze ulozyl sie juz do porodu ale lekarz powiedzial mi, ze moze to sie zmienic. To samo bylo z pierwsza ciaza, corka w 6 miesiacu byla juz "na dole" a ruchy czulam doslownie wszedzie.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-16 12:35:41

Najlepiej to sprawdzić na USG :) z córką nie mogłam rozpoznać , ale synek był duży i czułam jego pupcie z boku. Teraz mam termin na lipca, zgaga też  mi dała popalić, na szczęście minęło.Tylko apetyt dopisuje, więc nadganiam sokami żeby za dużo nie jeśc.Chyba jakiś piłkarz będzie bo kopniaki świetnie umie dawać.
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania:)

• Autor: caroline1983 Data: 2011-03-16 13:51:07

Mój mały szybko ustawił sie główka w dół i tak już sobie został do końca. Jego ulubiona rozrywka było wsadzanie mi nogi w żebra lub watrobę...

Ogólnie tam gdzie czujesz wiekszy ruch to powinny byc nózki czyli albo będzie Cie kopał po wątrobie, żołądku czy żebrach, albo po pecherzu.

• Autor: punca Data: 2011-03-16 15:23:20

Moje obie córki kopały wszędzie całą ciąże,młodsza już zaczeła w 19 tygodniu.Obie pod koniec ciąży choć były już głókami w dół,to pod prawą piersia miałam ogromną twardą kulę,ani siedzieć ani oddychać,może to pupa była? Ciąża to nisamowity okres w życiu kobiety,ale to dopiero kropla w morzu! Wszystkim przeszłym mamą życzę szczęśliwego i terminowego rozwiązania :)

• Autor: caroline1983 Data: 2011-03-16 16:32:23

Skoro głowa była na dole to musiała byc pupa :)

• Autor: ania86 Data: 2011-03-16 16:28:47

Z moim pierwszym dzieckiem bardzo długo miałam taki szeroki brzuch bo dziecko było ułożone poprzecznie, dopiero kilka dni przed terminem sie przekrecil. Było to widoczne, po ksztłcie brzucha i oczywiście badaniu:). Widzę natomiast, że wiele mam cierpi z powodu kopniaków w żebra ;D czasem, aż człowieka paraliżuje ten ból, ale powiem Wam, że jak urodziłam, to tak mi brakowało tych ruchów w środku, tego wielkiego brzucholka... Ach, piękny okres... Na szczęście za kilka tygodni powtórka z rozrywki :D Pozdrawiam wszystkie brzuchatki:)

• Autor: monciakrk Data: 2011-03-16 17:26:43

W sumię to trochę czuję ruchy poniżej piersi ale na pewno nie są to kopniaki w żebra a toaletę często muszę odwiedzać gdyż pewnie jest główką do dołu ,a może się mylę.

• Autor: as Data: 2011-03-16 16:40:52

Moja córka do końca się nie obróciła i miała ułożenie miednicowe, niezupełne. Synowie bliźniaki mieli ułożenie główkowe. Dowiedziałam się tego na USG,które miałam robione co miesiąc, a po koniec ciąży częściej.

• Autor: myszamycha Data: 2011-03-17 10:41:18

witam..mój synek ułożył się główką do dołu w 28 tyg ciąży i poznałam to właśnie po kopniakach w żebra..potem juz wiedziałam gdzie rączki,gdzie nóżki..a jak ruszał główką to czułam że naciska na pęcherz..zgagę miałam przez całą ciążę..a jak młody miał czkawkę to podskakiwał cały..pozdrawiam i zyczę szczęśliwego szybkiego rozwiązania

Przejdź do pełnej wersji serwisu