Szukam panierki do mięsa (kotletów, kurczaka) i ryby, która spełniałaby następujace wymagania:
1. Była chrupiąca
2. Nie była twardą zbitą bryłą - ma być miękka i delikatna
3. Nie kruszyłaby się, była jednolitą warstwą pokrywającą mięso
4. Nie odstawała od mięsa/ryby
5. Nie zmieniałaby znacząco smaku mięsa/ryby
Jest mnóstwo przepisów na panierki, ale nie wiem który spełnia te wymagania.
Ja standardowo zawsze obtaczam w jajku, a potem w bułce lub mące (czasem z dodatkami sezamu, orzechów, kokosu), ale to nie to.
Można też robić panierkę ciasto - ale ona zawsze albo mi się rozpada i odstaje od mięsa/ryby - "zjeżdża" przy smażeniu, albo jest zwartą twardą grubą bryłą.
A może robię coś nie tak przy smażeniu?
A jak znacie jakieś dobre i sprawdzone przepisy na wymyślne panierki np. pikantne to też proszę.
Nie za dużo byś chciała? :) To się da w ogóle? Bo przecież smak panierki zależy też od rodzaju tłuszczu, na jakim się smaży i od temperatury smażenia.
Jeśli chcę miękką do ryby, wówczas do jajka dodaję nieco kwaśnej lub słodkiej śmietany - panieruję najpierw w mące, potem w mieszance jajecznej, na koniec w bułce tartej. I smażę na mieszance oliwy i masła (uwaga na temperaturę - masło lubi się przypalać!).
Panierka odłazi od ryby lub mięsa, jeśli jest zbyt mokre (mięso, nie panierka) :)
chcac spelnic podane kryteria nalezaloby miec fachowe narzedzia schowane przed tlumem w laboratoriach NASA ale nie boj zaby jak juz je wykradne to opracuje przepis ktory da sie wykonac w domowej kuchni
Szukam panierki do mięsa (kotletów, kurczaka) i ryby, która spełniałaby następujace wymagania:
Nie za dużo byś chciała? :) To się da w ogóle? Bo przecież smak panierki zależy też od rodzaju tłuszczu, na jakim się smaży i od temperatury smażenia.
Jeśli chcę miękką do ryby, wówczas do jajka dodaję nieco kwaśnej lub słodkiej śmietany - panieruję najpierw w mące, potem w mieszance jajecznej, na koniec w bułce tartej. I smażę na mieszance oliwy i masła (uwaga na temperaturę - masło lubi się przypalać!).
Panierka odłazi od ryby lub mięsa, jeśli jest zbyt mokre (mięso, nie panierka) :)
Ja robię tak samo jak Ty i nic mi nie odłazi:)
chcac spelnic podane kryteria nalezaloby miec fachowe narzedzia schowane przed tlumem w laboratoriach NASA
ale nie boj zaby jak juz je wykradne to opracuje przepis ktory da sie wykonac w domowej kuchni
He... a ja myślałam, że takowa istnieje