Forum

Kuchenne porady

Panierka do mięs i ryb

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-17 13:59:47

Szukam panierki do mięsa (kotletów, kurczaka) i ryby, która spełniałaby następujace wymagania:

1. Była chrupiąca
    2. Nie była twardą zbitą bryłą - ma być miękka i delikatna
    3. Nie kruszyłaby się, była jednolitą warstwą pokrywającą mięso
    4. Nie odstawała od mięsa/ryby
    5. Nie zmieniałaby znacząco smaku mięsa/ryby
    Jest mnóstwo przepisów na panierki, ale nie wiem który spełnia te wymagania.
    Ja standardowo zawsze obtaczam w jajku, a potem w bułce lub mące (czasem z dodatkami sezamu, orzechów, kokosu), ale to nie to.
    Można też robić panierkę ciasto - ale ona zawsze albo mi się rozpada i odstaje od mięsa/ryby - "zjeżdża" przy smażeniu, albo jest zwartą twardą grubą bryłą.
    A może robię coś nie tak przy smażeniu?
    A jak znacie jakieś dobre i sprawdzone przepisy na wymyślne panierki np. pikantne to też proszę.

Pomocy!

• Autor: Wkn Data: 2011-03-17 14:09:24

Nie za dużo byś chciała? :) To się da w ogóle? Bo przecież smak panierki zależy też od rodzaju tłuszczu, na jakim się smaży i od temperatury smażenia.

Jeśli chcę miękką do ryby, wówczas do jajka dodaję nieco kwaśnej lub słodkiej śmietany - panieruję najpierw w mące, potem w mieszance jajecznej, na koniec w bułce tartej. I smażę na mieszance oliwy i masła (uwaga na temperaturę - masło lubi się przypalać!).

Panierka odłazi od ryby lub mięsa, jeśli jest zbyt mokre (mięso, nie panierka) :)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-17 14:14:48

Ja robię tak samo jak Ty i nic mi nie odłazi:)

• Autor: Kormag Data: 2011-03-17 15:44:20

chcac spelnic podane kryteria nalezaloby miec fachowe narzedzia schowane przed tlumem w laboratoriach NASA
    ale nie boj zaby jak juz je wykradne  to opracuje przepis ktory da sie wykonac w domowej kuchni

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-17 23:28:38

He... a ja myślałam, że takowa istnieje

Czyli robię jak wszyscy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu