Forum

Kuchenne porady

sos z tuńczykiem

• Autor: Olciaa Data: 2011-03-17 19:09:40

witajcie

mąż poprosił mnie żebym na jutrzejszy obiad ugotowała makaron z sosem z tuńczykiem.

nie mam pomysłu jak taki sos zrobic, chodzi o tuńczyka z puszki którego mąż uwielbia,jakby chcial pizze nie było by problemu ale sos? ze śmietana? z pomidorami? z czym to zrobic?

macie jakieś pomysły żarłoczki kochane?

• Autor: makusia Data: 2011-03-17 19:13:05

Zerknij TUTAJ(klik)

• Autor: makusia Data: 2011-03-17 19:14:40

A ten :http://wielkiezarcie.com/recipe50369.html , bym sama spróbowała:)

• Autor: punca Data: 2011-03-17 19:43:55

Przepraszam, to głupie maże ptyanie,ale gdze jest ikonka z wyszukiwarką,bo nie moge znaleść?

• Autor: makusia Data: 2011-03-17 19:48:06

Prawy, górny róg, jest "szukaj" obok logowania. Po kliknięciu, możesz skorzystać z wyszukiwarki zaawansowanej, zaznaczasz tam działy w jakich chcesz znaleźc konkretną potrawę, lub temat na forum.

• Autor: punca Data: 2011-03-17 20:18:02

Dziękuję :)

• Autor: Ania86y Data: 2011-03-17 21:17:16

1. moj ulubiony sos
      pol malej cebuli
      zabek czosnku
      puszka tunczyka 160gr.
      pol puszki pomidorow rozdrobnionych
      sol,pieprz,bazylia,oregano,szczypta cukru

Cebule zeszklic na 3 lyzkach oliwy,dodac tunczyk,pomidory i przyprawy gdy praktycznie cala woda z pomidorow odparuje( wazne zeby zredukowac wode w sosie do minimum)przecisnac czosnek przez praske i smazyc jeszcze 1 min.sos wymieszac z ulubionym makaronem mi najbardziej do tego sosu pasuje spaghetti.smacznego

2.Ten jest szybszy

2 zabki czosnku
    oliwa,puszka tunczyka
    czosnek podsmazyc na rumiano do czonku dodac tunczyk  wymieszac i gotowe,mozna dodac ziola ale ja nie dodaje polecam proste a jakie pyszne

• Autor: mary50 Data: 2011-03-17 22:08:36

Na masle podsmazam czosnek /nie duzo/Mieszam z ugotowanym makaronem a do tegododaje:tunczyla,kaparki,drobno posiekany koperek.To wszystko proste jednak smaczne.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-03-18 14:20:51

ja robie tak, jak bolonese tylko zamiast mielonego dodaje tunczyka z puszki...Dokladniej to biore pomidory z puszki ( w sezonie swieze) wrzucam do garka i gotuje, nastepnie rozdrabniam tluczkiem do ziemniakow, dodaje ziola: rozmaryn, szalwie, oregano,bazylie, sol i pieprz oraz tunczyka (mozna dodac czosnek).Krotko podgotowyc i gotowe. Podaje zawsze z makaronem pelnoziarnistym. Calosc mozna posypac pietruszka i parmazanem.Dzisiaj bedzie u nas takie danie na kolacji. Pozdrawiam..

• Autor: agulinia Data: 2011-03-18 22:35:08

Znam bardzo prosty sposób na pyszne danie z tuńczykiem w roli głównej. Podsmażyć cebulkę na patelni, dodać tuńczyka w sosie własnym i chwilę poddusić. Na koniec dodac 2 łyżki śmietany i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Podaję z makaronem penne. Z przypraw to dodaję zioła prowansalskie i pieprz. Pyszne i  szybkie danie!

• Autor: Wkn Data: 2011-03-18 23:18:57

I jaki sos zrobiłaś w końcu z tego tuńczyka? :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu