Forum

Kuchenne porady

barwniki spozywcze do biszkopta

• Autor: xxxgofkaxxx Data: 2011-03-18 10:48:58

hej
    jestem w potrzebie..... planuje upiec 6 biszkoptów z8 jaj, o dwóch róznych kolorach niebieskim i czerwnonym....planuje zrobic z tego 3 torty i chciałabym aby były kolorowe lecz nie wiem jakie barwniki kupic czy takie małe pudełeczko 5g barwnika w proszku wystarczy mi na 3 biszkopty??prosze o pomoc:(
    pozdrawiam

• Autor: toffik Data: 2011-03-18 13:01:12

Barwniki w proszku są bardzo wydajne. Wystarczy niewielka ilość by ciasto zmieniło kolor. Zawsze trzeba dawać barwnik stopniowo i w małych ilościach, tak, by osiągnąć oczekiwany odcień.

Dużo zależy też od barwnika. Jeśli jest tylko proszkiem to wystarczy odrobina, jeśli zaś producent oszczędza i do proszku dosypuje cukier (tak niestety bywa) to barwnika automatycznie trzeba dać więcej. 

Jeśli więc jest to typowy barwnik w proszku to takie pudełeczko wystarczy czy Ci nie tylko na te biszkopty, ale i na kolejne wypieki i nie tylko.

• Autor: xxxgofkaxxx Data: 2011-03-18 13:07:06

dziekuje za odpowiedz a jakie barwniki pani poleca??

• Autor: dj Data: 2011-03-19 07:28:03

Jakiś czas temu też chciałam upiec niebieski biszkopt. I klapa. Biszkopt jest żółty i po dodaniu niebieskiego barwnika biszkopt wyszedł zielony (miałam barwnik w płynie). Może to tylko mi tak wyszło, ale miej to na uwadze. Pozdr.

• Autor: xxxgofkaxxx Data: 2011-03-19 23:25:40

ja tez jakis czas temu kupilam barwnik w plynie niebieski i czerwony... uzylam jedynie czerwonego do biszkoptu... biszkopt wyszedl nie zielony nie niebieski taki jakis nijaki tylko nie czerwony....to była moja pierwsza proba z barwnikiem... od tamtej pory wiem ze nie sa za dore w plynie:/

• Autor: punca Data: 2011-03-20 07:08:28

Może trzeba kupić taki barwnik,aby z połączeniem z żółtym biszkoptem wyszedł niebieski i czerwony.Biszkopt wyszedł chyba nijaki,bo w połączeniu żółtego i czerwonego wychodzi pomarańcz,a żółty i niebieski to zielony,tak jak pisała koleżaka wyżej,taki biszkopt jej wyszedł.Tak tylko myśle,bo  na razie jeszcze nie używam barwników.Może ktoś ma inny pomysł? Pozdrawiam :) 

• Autor: as Data: 2011-03-20 08:15:38

Jak ja dla siebie (nie na zarobek ) chcę różowy biszkopt to daje różowy kisiel, zmniejszając odpowiednio zwykłą mąką.Czy istnieje niebieski kisiel nie mam pojęcia.Nie spotkałam się z tym.

Przejdź do pełnej wersji serwisu