Reniu, a na co chcesz przeliczyc? Na szklanki, lyzki, a moze na uncje? Chetnie bym Ci pomogla, ale jak Kaja za bardzo nie wiem o jaki przelicznik Ci chodzi. Sprecyzuj, ja jeszcze przez godzine jestem dostepna.
Przed chwilą sprawdziłem, 27 dag cukru to 300 ml. To znaczy albo bardzo duża szklanka, albo trochę więcej niż tradycyjna (250), albo dwie filiżanki. Masło pakowane jest w kostki po 200 g (20 dag). Wystarczy mały kawałek odkroić i będzie 18 dag. Trzeba jednak sprawdzić na opakowaniu, czy nie jest to duża kostka ważąca 250 g. Wtedy trzeba podzielić ją na pięć równych części, jedną odłożyć, a z pozostałymi 200 g wiemy już, jak postępować.
Renia nie sprecyzowala na co chce przeliczyc...z tego co pamietam (byc moze sie myle...Renia mieszka w Usa...).i jesli nie ma masla zakupionego w polskim sklepie ..to tutaj nie jest maslo dostepne w kostkach po 20 dag..ale jest funtowe dzielone na kilka czesci ..z tego co pamietam po 13 dag....ale nie jestem pewna...jesli chodzi o szklanki badz filizanki tez moga byc rozne,,,,dlatego napisalam ze najlepsza bedzie waga :-))
dzieki za odpowiedzi ,chce upiec placek czekoladowy podany na W-Z lubie ciasta czekoladowe,ale nie lubie skladnikow podawanych w taki sposob ,wiem ile to jest 250 dkg masla,no ale jesli jest podane 15 dkg to juz sie gubie ,mam nadzieje,ze cos upieke dzieki waszej pomocy-Dziekuje , pozdrawiam
mam pytanie,ile to jest 27 dag cukru,18 dag masla ,prosze o pomoc
Renia to chyba tylko waga moze Ci pomoc :-)))
Reniu, a na co chcesz przeliczyc? Na szklanki, lyzki, a moze na uncje? Chetnie bym Ci pomogla, ale jak Kaja
za bardzo nie wiem o jaki przelicznik Ci chodzi.
Sprecyzuj, ja jeszcze przez godzine jestem dostepna.
Przed chwilą sprawdziłem, 27 dag cukru to 300 ml. To znaczy albo bardzo duża szklanka, albo trochę więcej niż tradycyjna (250), albo dwie filiżanki.
Masło pakowane jest w kostki po 200 g (20 dag). Wystarczy mały kawałek odkroić i będzie 18 dag. Trzeba jednak sprawdzić na opakowaniu, czy nie jest to duża kostka ważąca 250 g. Wtedy trzeba podzielić ją na pięć równych części, jedną odłożyć, a z pozostałymi 200 g wiemy już, jak postępować.
Renia nie sprecyzowala na co chce przeliczyc...z tego co pamietam (byc moze sie myle...Renia mieszka w Usa...).i jesli nie ma masla zakupionego w polskim sklepie ..to tutaj nie jest maslo dostepne w kostkach po 20 dag..ale jest funtowe dzielone na kilka czesci ..z tego co pamietam po 13 dag....ale nie jestem pewna...jesli chodzi o szklanki badz filizanki tez moga byc rozne,,,,dlatego napisalam ze najlepsza bedzie waga :-))
Może na przyszłość to Ci się przyda wielkiezarcie.com/article48522.html Ja sobie wydrukowałam i często korzystam.
Różnie Ci tutaj podpowiadają, a może Tobie chodzi o rozszyfrowanie skrótu "dag"?
dag = dekagram :)
1 dag = 0,01 kg
O to Ci chodziło?
zerknij tutaj: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/kalk_miarkuchennych.htm , pozdrawiam..
dzieki za odpowiedzi ,chce upiec placek czekoladowy podany na W-Z lubie ciasta czekoladowe,ale nie lubie skladnikow podawanych w taki sposob ,wiem ile to jest 250 dkg masla,no ale jesli jest podane 15 dkg to juz sie gubie ,mam nadzieje,ze cos upieke dzieki waszej pomocy-Dziekuje , pozdrawiam