Forum

Kuchenne porady

Drożdże piekarskie

  • Autor: kr0pk4 Data: 2011-03-19 13:49:36

    Czy ktoś może mi pomóc? Kupiłam sobie książkę z przepisami na chleb z automatu. W przepisach napisane jest, żeby dodać np. opakowanie czy 2 łyżeczki drożdży piekarskich. Myślałam, że drożdże piekarskie to takie świeże, ale jak dać łyżeczkę albo całe opakowanie? Nawet nie wiem co oznacza opakowanie - 100g to strasznie dużo. W wstępie jest napisane, że drożdże dzielimy na świeżem granulowane liogilizowane albo suche. Tylko nie wiem co autor ma na myśli pisząc drożdże piekarskie.
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za pomoc, jeśli ktoś mi udzieli!

  • Autor: beamar75 Data: 2011-03-19 14:22:05

    Sprawdziłam na google i jest dużo stron na temat tych drożdży. Jenak na stronie www.sztukakulinarna.pl/wiedza/dodatki/drożdże+piekarskie.html jest również zdjęcie i na zdjęciu wyglądają jak zwykłe świeże drożdże . Ale drożdże piekarskie są również suszone więc  może w przepisie chodzi o suszone? Ich jest mniej więc można dać całe opakowanie . Opakowanie suszonych ma 8 lub 125 g i otwarte można trzymać przez kilkanaście dni w lodówce więc można dać tylko jedną łyżeczkę .

  • Autor: kr0pk4 Data: 2011-03-19 14:40:02

    No właśnie drożdże piekarskie to suszone i świeże dlatego nie wiem które dać. Na arzie jak piękę daję suszone bo dziwnie odmierzać łyżeczkę świeżych tak się jeszcze nigdy nie spotkałam.

  • Autor: ekkore Data: 2011-03-19 17:41:46

    drożdzę piekarskie są drożdzami suchymi.

    Podobno są jakąś wzmocnioną wersją - pozwalaja na szybszy wzrost ciasta.
    Miałam kiedyś kupione - specjalnie - piekarnicze.
    Generalnie nie lubię drożdży suchych.
    I w tym wypadku nie zauważyłam żadnych rewelacji. Jak drożdże suche.

    Co drożdżę świeże to świeże.
     Przyjmuje się ,że opakowanie drożdży  suchych to 7 g.
    To odpowiada 25 g drożdży świezych.

    Taka jest moja wiedza - pochodząca sprzed kilku lat, bo już dawno nie korzystałam...

Przejdź do pełnej wersji serwisu