Czy ktoś może mi pomóc? Kupiłam sobie książkę z przepisami na chleb z automatu. W przepisach napisane jest, żeby dodać np. opakowanie czy 2 łyżeczki drożdży piekarskich. Myślałam, że drożdże piekarskie to takie świeże, ale jak dać łyżeczkę albo całe opakowanie? Nawet nie wiem co oznacza opakowanie - 100g to strasznie dużo. W wstępie jest napisane, że drożdże dzielimy na świeżem granulowane liogilizowane albo suche. Tylko nie wiem co autor ma na myśli pisząc drożdże piekarskie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za pomoc, jeśli ktoś mi udzieli!
Sprawdziłam na google i jest dużo stron na temat tych drożdży. Jenak na stronie www.sztukakulinarna.pl/wiedza/dodatki/drożdże+piekarskie.html jest również zdjęcie i na zdjęciu wyglądają jak zwykłe świeże drożdże . Ale drożdże piekarskie są również suszone więc może w przepisie chodzi o suszone? Ich jest mniej więc można dać całe opakowanie . Opakowanie suszonych ma 8 lub 125 g i otwarte można trzymać przez kilkanaście dni w lodówce więc można dać tylko jedną łyżeczkę .
No właśnie drożdże piekarskie to suszone i świeże dlatego nie wiem które dać. Na arzie jak piękę daję suszone bo dziwnie odmierzać łyżeczkę świeżych tak się jeszcze nigdy nie spotkałam.
Podobno są jakąś wzmocnioną wersją - pozwalaja na szybszy wzrost ciasta. Miałam kiedyś kupione - specjalnie - piekarnicze. Generalnie nie lubię drożdży suchych. I w tym wypadku nie zauważyłam żadnych rewelacji. Jak drożdże suche.
Co drożdżę świeże to świeże. Przyjmuje się ,że opakowanie drożdży suchych to 7 g. To odpowiada 25 g drożdży świezych.
Taka jest moja wiedza - pochodząca sprzed kilku lat, bo już dawno nie korzystałam...
Czy ktoś może mi pomóc? Kupiłam sobie książkę z przepisami na chleb z automatu. W przepisach napisane jest, żeby dodać np. opakowanie czy 2 łyżeczki drożdży piekarskich. Myślałam, że drożdże piekarskie to takie świeże, ale jak dać łyżeczkę albo całe opakowanie? Nawet nie wiem co oznacza opakowanie - 100g to strasznie dużo. W wstępie jest napisane, że drożdże dzielimy na świeżem granulowane liogilizowane albo suche. Tylko nie wiem co autor ma na myśli pisząc drożdże piekarskie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za pomoc, jeśli ktoś mi udzieli!
Sprawdziłam na google i jest dużo stron na temat tych drożdży. Jenak na stronie www.sztukakulinarna.pl/wiedza/dodatki/drożdże+piekarskie.html jest również zdjęcie i na zdjęciu wyglądają jak zwykłe świeże drożdże . Ale drożdże piekarskie są również suszone więc może w przepisie chodzi o suszone? Ich jest mniej więc można dać całe opakowanie . Opakowanie suszonych ma 8 lub 125 g i otwarte można trzymać przez kilkanaście dni w lodówce więc można dać tylko jedną łyżeczkę .
No właśnie drożdże piekarskie to suszone i świeże dlatego nie wiem które dać. Na arzie jak piękę daję suszone bo dziwnie odmierzać łyżeczkę świeżych tak się jeszcze nigdy nie spotkałam.
drożdzę piekarskie są drożdzami suchymi.
Podobno są jakąś wzmocnioną wersją - pozwalaja na szybszy wzrost ciasta.
Miałam kiedyś kupione - specjalnie - piekarnicze.
Generalnie nie lubię drożdży suchych.
I w tym wypadku nie zauważyłam żadnych rewelacji. Jak drożdże suche.
Co drożdżę świeże to świeże.
Przyjmuje się ,że opakowanie drożdży suchych to 7 g.
To odpowiada 25 g drożdży świezych.
Taka jest moja wiedza - pochodząca sprzed kilku lat, bo już dawno nie korzystałam...