Forum

Kuchenne porady

Rodzaje mąki

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-20 08:51:32

    Rodzaje mąki... Które, do czego i dlaczego? Wiem, że oznaczenia np. typ 550 mówią o jej rozdrobnieniu. Im niższa liczba tym większe rozdrobnienie. Ale czasem mąki mają oznaczenie to samo a nazywa się inaczej np. tortowa i szymanowska typ 480. 
    W watku "Jaka mąka?" jedynym jaki znalazłam na ten temat kala napisała:

    1. Maka poznanska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a takze do zasmazek i sosow.
    2. Maka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drozdzowych i smazonych.
    3. Maka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych.
    4. Maka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i polkruchych oraz parzonych i makaronowych.
    5. Maka wroclawska, typ 500 - polecana do ciast drozdzowych, francuskich, polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow.

    I tu też poznańska, krupczatka i wrocławska maja ten sam typ.
    Czym zatem się różnią? Które mąki polecacie? Co z nich można robić, a czego nie? Mnie zdarzyło się, że np. ciasto drożdżowe nie urosło, albo zakwas chlebowy się nie zrobił mimo, że użyłam właściwej i świeżej mąki. Znacie powód?

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-20 09:43:33

    szukam semoliny ale udało mi się kupić tylko1/2 kilo za 7 zł świetna na makorony mam ochote spróbować zrobić z niej pierogi co myślicie?mankament że strasznie droga (był wątek na temat mąki dosyć dawno warto odswieżyć ten temat może Wkn go odnajdzie?)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-20 09:57:19

    No ja nie znalazłam. A gdzie tą semoline dostałaś?

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-20 09:58:42

    Zdrowa żywność

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-20 09:58:11

    Zobacz w wyszukiwarce typy mąki http://wielkiezarcie.com/search.php?query=typy+m%C4%85ki&search=Szukaj

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-20 10:06:28

    Mąkologia..... forum ciekawa wypowiedż mariniki (22)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-20 10:07:27

    Ok, dzięki koleżance znalazłam, na tytuł mąkologia bym nie wpadła :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=163899&post=163899&offset=0

    Dopisano 11-03-20 10:26:05:

    A może ktoś napisałby taki artykuł, ktoś kto się zna na tym?

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-20 10:32:38

    Też przyłączam się do tej prośby łatwiej jest znaleźć potrzebna nam inforacje.

  • Autor: punca Data: 2011-06-09 07:00:16

    Ostatnio w sklepie widziałam mąkę kuchenną-do czego można używać tej mąki,ktośją u siebie stosuje?

Przejdź do pełnej wersji serwisu