Rodzaje mąki... Które, do czego i dlaczego? Wiem, że oznaczenia np. typ 550 mówią o jej rozdrobnieniu. Im niższa liczba tym większe rozdrobnienie. Ale czasem mąki mają oznaczenie to samo a nazywa się inaczej np. tortowa i szymanowska typ 480.
W watku "Jaka mąka?" jedynym jaki znalazłam na ten temat kala napisała:
1. Maka poznanska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a takze do zasmazek i sosow.
2. Maka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drozdzowych i smazonych.
3. Maka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych.
4. Maka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i polkruchych oraz parzonych i makaronowych.
5. Maka wroclawska, typ 500 - polecana do ciast drozdzowych, francuskich, polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow.
I tu też poznańska, krupczatka i wrocławska maja ten sam typ.
Czym zatem się różnią? Które mąki polecacie? Co z nich można robić, a czego nie? Mnie zdarzyło się, że np. ciasto drożdżowe nie urosło, albo zakwas chlebowy się nie zrobił mimo, że użyłam właściwej i świeżej mąki. Znacie powód?
szukam semoliny ale udało mi się kupić tylko1/2 kilo za 7 zł świetna na makorony mam ochote spróbować zrobić z niej pierogi co myślicie?mankament że strasznie droga (był wątek na temat mąki dosyć dawno warto odswieżyć ten temat może Wkn go odnajdzie?)
szukam semoliny ale udało mi się kupić tylko1/2 kilo za 7 zł świetna na makorony mam ochote spróbować zrobić z niej pierogi co myślicie?mankament że strasznie droga (był wątek na temat mąki dosyć dawno warto odswieżyć ten temat może Wkn go odnajdzie?)
No ja nie znalazłam. A gdzie tą semoline dostałaś?
Zdrowa żywność
Zobacz w wyszukiwarce typy mąki http://wielkiezarcie.com/search.php?query=typy+m%C4%85ki&search=Szukaj
Mąkologia..... forum ciekawa wypowiedż mariniki (22)
Ok, dzięki koleżance znalazłam, na tytuł mąkologia bym nie wpadła :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=163899&post=163899&offset=0
Dopisano 11-03-20 10:26:05:
A może ktoś napisałby taki artykuł, ktoś kto się zna na tym?Też przyłączam się do tej prośby łatwiej jest znaleźć potrzebna nam inforacje.
Ostatnio w sklepie widziałam mąkę kuchenną-do czego można używać tej mąki,ktośją u siebie stosuje?