Forum

Kuchenne porady

Czym zgęścić sos?

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-03-20 14:27:32

    Proszę o poradę zrobiłam spaghetii bolognese ale nie ma czym zagęścić sosu, nie mam zasmazki , nie mam mąki ani smietany - jest inny sposób?

  • Autor: makusia Data: 2011-03-20 14:36:53

    Nigdy nie zagęszczam sosu bolognese... jeśli masz rzadki, dodaj starty żółty ser na gorący sos i makaron.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-20 14:38:47

    Hi,hi ,aleś mnie ubiegła.To jest tak,jak się "fruwa"między kuchnią a "kompem".

  • Autor: makusia Data: 2011-03-20 14:39:31

    Porady różne, więc się pewnie przydadzą:))

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-03-20 14:39:11

    Wlasnie pomyslalam bo mam parmezan ale lekko zagescilam maka ziemniaczana bo taka mialam - to porada kolezanki - wyszlo ok -moze to profanacja bolognese ale jest ok:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-20 14:37:53

    Nigdy nie zagęszczałam tego sosu.Po prostu proporcje mięsa i przecieru są tak dobrane,że powstaje dość gęsty sos,który nie rozlewa się na talerzu.Jeśli masz niewielką "nadwyżkę"wody,możesz ją odparować.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-23 07:56:24

    Ja też! Wystarczy tylko go odparować. Jego zagęszczenie zmienia smak tego sosu na taki kremowy - a ma być ostry i kwaskowy! Inne sosy zagęszczam czasem - mąką, smietaną, zasmażką. Ale najbardziej lubię dodać trochę owoców np. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny - rozgotowuję, odparowuję. Starte orzechy np. migdały i in. też zagęszczają sos.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-03-20 14:43:50

    Dziekuje wszystkim

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu