Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jakie lubicie firmy z sprzętem AGD ???

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 14:41:16

Witam,
    Temat chyba nieco inny niż wszystkie ,ale może też będzie miał powodzenie ,tym bardziej że jesteśmy zasypani masówką z Chin :(:(:(
    A więc ,jakie najbardziej lubicie firmy w sprzęcie AGD i nie tylko? A jakich nie lubicie ?

Ja z wszystkich firm ,jakie robię AGD ,mam parę swoich ulubionych ,i kupuje tylko ich produkty.
    Są to;
    Zelmer
    Braun
    Profi Europe (odkurzacze)
    Bosch

A z takich luksusowych to ubóstwiam MIELE , ale cena zwala z nóg ,ale s przęt raczej warty ceny.

Najbardziej nie lubię sprzętów no-name (tylko romix, clatronic, opti).

A jakie są wasze doświadczenia ?

Pozdrawiam.

• Autor: edziakalitowa Data: 2011-03-20 15:15:40

Ja posiadam dwa produkty AEG ( pralka - ma ponad 10 lat a chula jak nowa oraz zmywarka ) - jestem z nich bardzo zadowolona , gazowa kuchenka INDESIT , lodówka ARDO, mikrofala SAMSUNG ( niby " szajsung" ale u mnie się nie potwierdziło ), choruję na robota Bosch Mum - juz sobię trochę odłożyłam :)

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 15:23:12

Robot fajna sprawa ;-)

Ja mam Prymusa Zelmera - fajny ,tylko mógłby mieć większą pojemność i więcej obrotów.
    Za to jak kupowałem dla babci to nie popełniłem tego błędu i kupiłem Zelmer Talnet - o dużo większej pojemności ,mocy i bardzo duży zakres prędkości. Sprawuje sę wyśmienicie. Mój Prymus też ,ale ubolewam ,że nie mam większego.

Bosch też na pewno super będzie. . .

A ja pralkę mam z Polara ,lodówkę też. pracują od 16 lat i nie zanosi się na awarie. Piec z Amici i też super.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-03-20 15:31:09

Ja nie mam ulubionej firmy produktów AGD. Mam kolegę, który jest kierownikiem jednej sieci sprzedającej sprzęt i jak coś potrzebuję to rzucam mu temat o co mi chodzi a on wybiera to co najlepsze :) Póki co jeszcze nigdy się nie zawiodłam.

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-20 15:37:36

Zelmer,Siemens,Bosh,Whirlpool,

• Autor: joannaantoni Data: 2011-03-20 15:50:01

Zelmer, chyba większość świetna. Amica lodówka i mikrofalówka ok. Pralka mastercook koszmar, pieniążki wydane w błoto, w przenośni i dosłownie, bo ciuchy źle uprane

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 15:57:48

Słyszałem co nieco o pralkach Mastercooka - ciocia ma ,i podobno jak więcej załaduje do bębna to jej staje i nie pierze do póki trochę nie wyładuje, a to pralka! Nasz 16 letni Polar nie ma takich problemów. .

Cioci pralka to Mastercook PTD 1036 (o ile dobrze pamiętam.)

• Autor: anari74 Data: 2011-03-20 16:18:08

Ciekawy temat.A odkurzacz jakiej firmy macie bo muszę wybrać i nie wiem

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 16:29:05

Ja mam dwa ;) Używam tego ,którego mam pod ręką (mam duży dom).
    Mam takie;
    Zelmer Syrius 1600 ST - jestem bardzo zadowolony. Działa bezawaryjnie 2 rok
    Profi Europe 10.5 - używam od roku i też super. Profi to bardziej odkurzacze profesjonalne ,ale nadają się też do domu. Jest to firma z Rzeszowa ,która wyodrębniła się z Zelmera - prezesem firmy Profi jest były prezes Zelmeru z lat 92 - 98, cykl produkcyjny tych odkurzaczy jest powierzony byłym pracownikom firmy Zelmer.

Pozdrawiam.

• Autor: anari74 Data: 2011-03-20 16:49:31

A zelmer solaris

• Autor: anari74 Data: 2011-03-20 16:55:30

mam zamiar również kupić piekarnik pod zabudowę mastercook co sądzicie,warto?

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 17:14:33

Myślę ,że Solaris to też bardzo dobry odkurzacz.

• Autor: as Data: 2011-03-21 16:09:34

My mamy Zelmer. Odkurza mąż i się wścieka, że już nigdy Zelmera nie kupi.

• Autor: ekkore Data: 2011-03-21 19:26:24

Ja mam wodnika zelmera - i jest beznadziejny.
    W stosunku do tego czego oczekiwałam po eksploatacji  Vax (taki miałam wcześniej - chodziło o filtr wodny) i do tego co zapłaciłam.

Do meteora nie miałam zastrzeżeń - odkurzacz ma już koło 20 lat - i nadal służy teściom (pod naszym wpłyem starego "ogórka" wymienili na nasz, dobrze, że sie zgodzili - bo po co skoro stary działa)

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-24 19:11:21

Zależy jaki model.

Te tańsze przyznam ,że są beznadziejne. Ale modele wyższe (nawet meteor 2) są bardzo ok.
    Ja tak jak mówiłem mam Syrius - to jeden z wyższych modeli i jest genialny - cichutki ,super ciągnie ,długi zasięg , worki mają aż 4 litry , bogate wyposażenie, i w ogóle ma dużo przemyślanych rzeczy. Np. Jak wsadzę ssawkę do takiego haczyka jakby to mi się odkurzacz wyłącza - jak wyciągnę tą ssawkę (z rurą oczywiście) to się włącza. Albo wyciąganie kable jest ustawione tak ,że ciągnie się go bardziej do góry ,a nie tak ,że jest na samym dole usytuowane jego wyjście. .

• Autor: f-K Data: 2011-03-21 19:23:27

Genialny niezniszczalny Henry.

• Autor: barbarka42 Data: 2011-03-20 17:36:18

Kupując sprzęt AGD nie kiruję się "sympatiami" do marek. W domu gotuję na Amice, piorę w Ardo, chłodzę w Liebherr, mikrofaluję w Samsungu, miksuję Zelmerem, paruję w Philipsie i  Philipsem odkurzam. Wszystko, poza lodówką, to sprzęty "wiekowe". 

• Autor: misia2004 Data: 2011-03-20 18:19:17

Ja mam lodowke i pralk electrolux. Lodowke doradzil mi kolega pracujacy w sklepie agd i jestem bardzo z niej zadowolona. Ma juz 8 lat i zupelnie sie z nia nic nie dzieje a (niestety) nie dbam o nia jak nalezy. Pralka ma 1,5 roku i tez jestem zadowolona. Wczesniej mialam indesit ale po 4 latach zespul sie programator i naprawa sie kompletnie nie oplacala. Kuchenka i piekarnik zanussi bez zastrzezen. Zmywarka bosh tez nie narzekam.Odkurzacz rowniez electrolux rewelacja. Wczesniej mialam jakis niemiecki bezworkowy ale to byla porazka.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2011-03-20 22:15:30

Kuchenka i lodówka - Amica

Odkurzacz - Electrolux

Pralka - Candy ( super sprzęt)

Robot - Zelmer

Maszynka do mięsa -"Jaga" ale nie wiem dokładnie jakij firmy, co najważniejsze działa już ponad 20 lat

Mikrofala jakiejś amerykańskiej firmy- też pracuje ponad 20 lat

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 22:20:10

Maszynka do mięsa;
    Pewnie masz Mesko Skarżysko Jaga ;)

• Autor: mamusia_muminka Data: 2011-03-20 22:24:11

Być może, to już tyle lat, że człowiek nie pamięta. W każdym bądź razie naszej produkcji krajowej

• Autor: wita Data: 2011-03-20 22:38:00

Z produkcja made in China, juz trzeba sie pogodzic, podzespoly, wszystkich wymienionych przez Ciebie
    firm sa  juz produkowane w Chinach. Potrafia wcale nie gorzej niz Japonczycy.
    Najgorsza jest tzw chinska masowka za trzy grosze. Na przyklad patelnie teflonowe, co tak chetnie nabywamy na bazarkach za 10 zlotych.
    Kazde  niemarkowe AGD  po cenie bardziej niz konkurencyjna jest trefne, nawet w przypadku kiedy "dziala"  dluzej niz bysmy sie spodziewali.

Odkurzacz Miele zakonczyl zywot po dwoch latach, natomiast beznadziejnie brzydki i zbyt glosny Bosch, dzielnie sie spisuje juz przeszlo szesc. Zelmera maszynka do miesa dziala bezblednie od
    parenastu lat, a zwykla ubijaczka do piany wysiadla po czterech latach uzytkowania.
    Moze to sprawa niedokrecenia srubek?
    W kazdym razie zaden ze sprzetow nie wyzional ducha prze uplywem gwarancji. Znaja sie!

• Autor: kuchacik Data: 2011-03-20 22:45:03

Nie zgodzę się z tobą ,że wszystko jest na chińskich częściach. .Np. mój odkurzacz PROFI - rozbierałem go i części są made in Italy (silnik) , a reszta Angielska.

No to trochę zależy od szczęścia.

Jaki miałaś odkurzacz Miele ? podaj model ,bo trochę mnie zdziwiłaś ,że ci się zepsuł. I takie pytanie - był głośny czy cichy ten odkurzacz ?

• Autor: Zośka Data: 2011-03-20 23:21:15

Wita, masz rację, teraz wszystkie liczące się na rynku firmy produkują w Chinach. I to nie probem,bo jakość jest ogónie podobna, choć czasem zastanawiam się nad tym daczego niektóre sprzęty psują się zaraz po wygaśnięciu gwarancji (suszarka Remington, dvd nie pomnę nazwy, mikser zelmera) Generalnie, żadna z firm nie zasuguje na najwyższe noty, ponieważ jeśli jakość jest dobra, to cena wywindowana. Z drugiej strony urządzając np. kuchnię szukałam dobrych urządzeń różnych firm i mam mieszankę dobrej ceny i jakości.  Lodówka - Sharp, zmywarka - Hotpoint Ariston, pyta gazowa i piekarnik - Beko, mikrofala- Elektroux, odkurzacz  bezworkowy Progres(taki sobie).    Narazie wszystko doskonale działa, a  choć wszystko z różnych parafii to pasuje do ogółu. Teraz przymierzam się do życiowej inwestycji - robota kenwood major km023. Recenzje ma dobre (lepsze od KitchenAid`a ze wzgędu na moc sinika) i czuję,że niedługo będzie mnie stać na niego. Pozdrawiam i życzę zainteresowanym dobrych wyborów.

• Autor: wita Data: 2011-03-21 00:59:53

Wszystko sie musi psuc, bo  tylko zakup nowego rozkreca ekonomie. Wyobrazacie sobie najlepsza niemiecka firme (bo w takie wierzymy najbardziej) ktora wypuszcza w swiat dlugowieczna pralke, zamrazarke,  odkurzacz?
    Sprzety, co nam posluza przez trzydziesci lat?  Bo w zasadzie podobno tyle moga.
    Ale co z firma, co z jej pracownikami, co z pensjami tych pracownikow?
    Jak nie zarobia tu, to nie wydadza tam, a niestety "tu i tam" kieruje sie prawem gieldy i przedsiebiorstw jednodyrektorskich z roznymi nazwami firm.
    Na dodatek wmowili nam uzytkownikom, ze produkt  X lepsze od Y.
    Na dodatek my im wierzymy.

• Autor: caroline1983 Data: 2011-03-22 18:06:18

To prawda że to co firmowe może być produkowane w Chinach. Mam maszyne do szycia Arka-Radom. Firma w 100% polska, a na nalepce "made in China". Blender niemieckiej firmy Bosch zrobiony został w Słowenii, lodówkę tej samej firmy wyprodukowano w Turcji, a pralkę (ma jakieś10 lat) w Niemczech. Ekspres do kawy Philips mam produkcji polskiej.

Obecnie nawet najbardziej znane marki mają oddziały na całym świecie i nawet niemieckie firmy znane z solidności i dokładności produkuja swój sprzt daleko poza granicami Niemiec.

Obejrzyjcie tabliczki znamionowe itp. swoich sprzętów i pewnie nie jedna osoba się zdziwi.

• Autor: as Data: 2011-03-22 21:58:36

Zelmer też sprowadza gotowe wyroby z Chin niestety.

• Autor: marikka23 Data: 2011-03-20 23:41:03

Ja też mam w domu kilka marek: pralka polar działa od 20 lat albo dłużej, mikrofala, zmywarka i lodówka whirpool, kuchenka amica.Tylko na jednym się zawiodłam, otóż kilka lat temu się chciałam unowocześnić i zakupiłam robot wielofunkcyjny ( nie jestem pewna czy to się na pewno tak nazywa, taki z pojemnikiem, z tarczami do siekania, końcówką do wyrabiania ciasta itd.) firmy siemens. Bardzo fajnie się w nim tarło np. buraczki na zimę czy ziemniaki na placki ziemniaczane. Ale po 3,4 latach użytkowania te tarcze niesamowicie się stępiły i nie idzie ich dokupić.No i stoi bidulka nieużyteczna bo mi wyrzucić jakoś żal. Co niektórzy fachowcy mi polecaki samemu je naostrzyć polnikiem oczkowym. Jak się zdenerwuję to może tak zrobię.
    A robota miałam zelmera z 1982 roku i działał bez zarzutu, tylko przez nieuwagę wypuściłam go z ręki i mi się rozbił biedulek. Mąż mnie zafundował zelmera z miską i teraz mam w kuchni looksoos........
    Pozdrawiam!

• Autor: kiki1101 Data: 2011-03-20 23:48:42

Elektrolux- lodowka, zmywarka,piekarnik, plyta indukcyjna, mikrofalowka, pralko-suszarka....nie pamietam co jeszcze
    Zelmer-jakis chyba mikseer, maszynka do mielenia, frytkownica i jakies tam inne drobiazgi

Zostawilam je w spadku x lat temu  i jak do tej pory nie bylo zadnych napraw

• Autor: anqe Data: 2011-03-21 02:09:09

drobny sprzęt kuchenny i odkurzacz zelmer
    pralka AEG - najlepsza niemiecka technologia
    żelazko, depilator, golarka  philips
    szczoteczka do zębów braun
    suszarka kupiona ze względu na kształt dyfuzora przeszło 10 lat temu clatronic
    ekspres do kawy nescafe dolce gusto
    lodówka zmywarka piekarnik elektryczny płyta cceramiczna i opkap - wszystko do zabudowy amica
    parowar opi - nie chciałam wydawać ogromnej kasy na firmowy i tak ten za niecałe 100 złotych służy mi już blisko 5 lat a używany jest przynajmniej raz w tygodniu

ze wszystkich obecnych sprzętów jestem zadowolona

• Autor: Scooby Data: 2011-03-21 14:25:12

Ja jakoś przyzwyczaiłam się do firm takich jak: Mastercook,Zelmer,Dewoo.Amica.Niewiem dlaczego,ale jedno mogę powiedzięc,że już tyle lat mam sprzęty Agd tych firm i nic sie nie stało tak,że uważam,że to porządna firma.

• Autor: Wkn Data: 2011-03-21 14:49:08

Mi niestety w mikserze Zelmera po kilku tygodniach używania pękły plastikowe kołnierzyki na końcówkach miksujących :( I mocowanie miski do miksera to jakaś porażka, ale tak poza tym nie było na co narzekać, szczególnie że cena przystępna :)
    Chociaż do ciast drożdżowych, chlebowy i na pizzę nie nadawał się ani trochę. Kenwood major radzi sobie cudnie, ale też oszczędzać na niego trzeba dużo dłużej.

• Autor: Scooby Data: 2011-03-22 15:23:03

Ja mam mikser Zelmera z misą obrotową i sobie chwalę.Często ciasta nie robię tylko na święta i na naleśniki i służy mi już 13 rok bez zarzutu.Może trafił Ci sie taki model felerny i już.Pozdrawiam.

• Autor: emilka155 Data: 2011-03-21 18:08:18

Piekarnik Amica
    Lodówka Elektrolux
    Pralka Whirpool
    Odkurzacz Zanussi i Zelmer.
    Ze wszystkich sprzętów zadowolona.

• Autor: Kasicadiablica Data: 2011-03-21 21:14:16

Piekarnik z płytą indukcyjną, lodówka, pralko-suszarka i zmywarka pod zabudowę - siemens. Mikrofalówka sharp. Odkurzacz philips. Food processor kenwood.

Przejdź do pełnej wersji serwisu