Forum

Kuchenne porady

jak naturalnie farbować kremy i masy cukrowe do tortów?

  • Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 10:54:47

    Witam, czy ktoś może wie jak pofarbowac naturalnie mase do ciasta , myslalam o galaretce suchej wsypanej do masy maślanej z cukrem pudrem, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

    A jeśli chodzi o masy marcepanowe lub lukrowe do tortów też chętnie skorzystam z porad.

  • Autor: hope30 Data: 2011-03-22 11:03:15

    masa marcepanowa i lukier:
    1.brązowa-kakao
    2.pomarańczowa-sok z marchewki
    3.żółta-kurkuma
    4.różowa-fioletowa-sok z buraka
    5.zielona-sok ze szpinaku

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-22 12:42:08

    Nic dodać, nic ująć :)

  • Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 13:36:14

    Dzieki.
    A jeśli chodzi o kremy do ciast zawierające margarynę lub inne, do których płynów nie można uzywać?

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-22 17:35:19

    Do takich kremów też można dodawać płynów w rozsądnych ilościach i szybko zmiksować. Można dodać więcej płynu, ale trzeba również dodać rozpuszczonej żelatyny, żeby krem nie był zbyt lejący.

  • Autor: Glumanda Data: 2011-03-22 15:14:42

    Witam, czy ktoś może wie jak pofarbowac naturalnie mase do ciasta , myslalam
    o galaretce suchej wsypanej do masy maślanej z cukrem pudrem, ale nie wiem
    czy to dobry pomysł. A jeśli chodzi o masy marcepanowe lub lukrowe do
    tortów też chętnie skorzystam z porad.

    Sucha galaretka to na pewno nie jest dobry pomysl. Zelatyna nie rozpusci sie..i krem bedzie jak z piaskiem.. conajwyzej kolor z barwnika pusci...
    :))

  • Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 15:38:48

    Tak, wiem, jak zobaczyłam galaretkę :), a dawnno już nie używałam do niczego to zdalam sobie sprawe, że to pomysl żenujący wręcz hehe , ale użyłam jej i tak, tylko ją rozpuściłam w odrobinie wody i wyszło dobrze, a mianowicie różowo.

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-22 22:15:44

    ja czasami do kremu dodaję tężejącą galaretkę i miksuję zanim stężeje do końca

Przejdź do pełnej wersji serwisu