Forum

Kuchenne porady

jak naturalnie farbować kremy i masy cukrowe do tortów?

• Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 10:54:47

Witam, czy ktoś może wie jak pofarbowac naturalnie mase do ciasta , myslalam o galaretce suchej wsypanej do masy maślanej z cukrem pudrem, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

A jeśli chodzi o masy marcepanowe lub lukrowe do tortów też chętnie skorzystam z porad.

• Autor: hope30 Data: 2011-03-22 11:03:15

masa marcepanowa i lukier:
    1.brązowa-kakao
    2.pomarańczowa-sok z marchewki
    3.żółta-kurkuma
    4.różowa-fioletowa-sok z buraka
    5.zielona-sok ze szpinaku

• Autor: Kluko Data: 2011-03-22 12:42:08

Nic dodać, nic ująć :)

• Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 13:36:14

Dzieki.
    A jeśli chodzi o kremy do ciast zawierające margarynę lub inne, do których płynów nie można uzywać?

• Autor: Kluko Data: 2011-03-22 17:35:19

Do takich kremów też można dodawać płynów w rozsądnych ilościach i szybko zmiksować. Można dodać więcej płynu, ale trzeba również dodać rozpuszczonej żelatyny, żeby krem nie był zbyt lejący.

• Autor: Glumanda Data: 2011-03-22 15:14:42

Witam, czy ktoś może wie jak pofarbowac naturalnie mase do ciasta , myslalam
    o galaretce suchej wsypanej do masy maślanej z cukrem pudrem, ale nie wiem
    czy to dobry pomysł. A jeśli chodzi o masy marcepanowe lub lukrowe do
    tortów też chętnie skorzystam z porad.

Sucha galaretka to na pewno nie jest dobry pomysl. Zelatyna nie rozpusci sie..i krem bedzie jak z piaskiem.. conajwyzej kolor z barwnika pusci...
    :))

• Autor: Daria P. Data: 2011-03-22 15:38:48

Tak, wiem, jak zobaczyłam galaretkę :), a dawnno już nie używałam do niczego to zdalam sobie sprawe, że to pomysl żenujący wręcz hehe , ale użyłam jej i tak, tylko ją rozpuściłam w odrobinie wody i wyszło dobrze, a mianowicie różowo.

• Autor: limetka81 Data: 2011-03-22 22:15:44

ja czasami do kremu dodaję tężejącą galaretkę i miksuję zanim stężeje do końca

Przejdź do pełnej wersji serwisu