Otoz na potrzeby restauracji w ktorej pracuje musze przygotowac czorbe.kosztowalem czorby w krakowskim klezmer hoisie.calkiem prosta zupka,lecz pyszna.wolowe kulkie miesne,lekko pikantna.wiec moze ktos mi powie podstawowe zagadnienia jak ja przyzadzic.szukam rady,aby nie zepsuc zupy na starcie.wspolnymi silami uda sie ugotowac cos wyjatkowego.z gory dziekuje,za ewentualna pomoc.pozdrawiam.
Podaje Ci przepis na czorbe z klopsikami mięsnymi z kuchni żydowskiej który mam w oryginalnej książce Żydów Polskich.
wywar:
marchew por seler pietruszka 6 dag koncentratu pomidorowego sól pieprz
Klopsiki z mięsa: 80 dag mięsa wołowego 2 jajka 10 dag ryżu sól pieprz
Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyc do garnka i zalać około 2 litrami wody. Ugotować wywar. Mięso zmielić przez maszynkę, dodać ugotowany ryż, jajka , doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Formować kuleczki i wrzucać do gotującego wywaru., gotowa 10-15 min Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku jeszcze chwilę gotować
Moża doprawić jeszcze czosnkiem , w przepisie tego nie ma, ale osobiście jadłam czorbe z czosnkiem.
Otoz na potrzeby restauracji w ktorej pracuje musze przygotowac czorbe.kosztowalem czorby w krakowskim klezmer hoisie.calkiem prosta zupka,lecz pyszna.wolowe kulkie miesne,lekko pikantna.wiec moze ktos mi powie podstawowe zagadnienia jak ja przyzadzic.szukam rady,aby nie zepsuc zupy na starcie.wspolnymi silami uda sie ugotowac cos wyjatkowego.z gory dziekuje,za ewentualna pomoc.pozdrawiam.
Podaje Ci przepis na czorbe z klopsikami mięsnymi z kuchni żydowskiej który mam w oryginalnej książce Żydów Polskich.
wywar:
marchew
por
seler
pietruszka
6 dag koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Klopsiki z mięsa:
80 dag mięsa wołowego
2 jajka
10 dag ryżu
sól
pieprz
Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyc do garnka i zalać około 2 litrami wody.
Ugotować wywar.
Mięso zmielić przez maszynkę, dodać ugotowany ryż, jajka , doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę.
Formować kuleczki i wrzucać do gotującego wywaru., gotowa 10-15 min
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku jeszcze chwilę gotować
Moża doprawić jeszcze czosnkiem , w przepisie tego nie ma, ale osobiście jadłam czorbe z czosnkiem.
Ugotowałem zupe wedlug Twojego przepisu,wzbogacilem pieprzem cytrynowym,a farsz uprazonym czosnkiem.efekt-wyborna,syta zupka.lekko pikantna,piekna barwa.posypana natka prezentuje i smakuje mistrzowsko.dziekuje za pomoc.pozdrawiam.