Forum

Kuchenne porady

wyjmowanie tiramisu

  • Autor: maribus Data: 2011-03-25 09:56:39

    niestey nie zanlazłam info. na forum o ...wyjmowaniu tiramisu,wiem że problem brzmi bardzo prozaicznie,ale:
    mam prawie zawsze problem z ładnym wyjęciem deseru na talerz.Czy używaliście folii do wyłożenia np. podłużnej formy?

  • Autor: olusia23 Data: 2011-03-25 10:39:24

    Ja zawsze robię tiramisu z podłużnym naczyniu żaroodpornym. Nie używam folii. Deser musi się dobrze zsiąść. Kroję na kwadraty i delikatnie podważam "trójkątną" łopatką. Idealnego kształty raczej nie zachowam (szczególnie tych kawałków, krojonych jako pierwsze), ale ten smak...wszystko rekompensuje :) Myślę, że dobrym sposobem na unikniece tego problemu jest zrobienie deseru w porcjowanych pucharkach czy kieliszkach, nie będzie problemu z wyjmowaniem. Chyba, że ktoś ma jakiś inny niezawodny sposób? 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-25 10:43:44

    A może koleżanka ma jakiś inny przepis, bo przepisów jest mnóstwo (z jajkami, bez, mlekiem kondensowanym i zwykłym) i to jest powodem rozpadania. Który Waszym zdaniem jest najlepszy? Sama posiadam przepis na Tiramisu, ale dla wygody robię w kieliszkach, w naczyniu żaroodpornym robiłam raz, ale zbyt wilgotne i też się rozpadało.

  • Autor: olusia23 Data: 2011-03-25 10:59:46

    Ja robię bez jajka/jajek ale z kremówką i cukrem pudrem. Mam jakąś wewnętrzną odrazę do surowych żółtek. Deser jest w miarę zwarty. Moja teściowa robi zawsze z żółtkami i konsystencja jej deseru jest zdecydowanie rzadsza.

  • Autor: mgronik Data: 2011-03-25 11:41:29

    A ja robię w tortownicy. Jak się dobrze schłodzi, rozpinam formę i jest w miarę stabilne.

  • Autor: dorotask Data: 2011-03-25 12:22:59

    Jadłam w knajpie i na talerzyk były zrobione kulki łyżką do lodów , obok świeże truskawki

  • Autor: makusia Data: 2011-03-25 12:42:06

    Można zrobić od razu w miseczkach, lub w  pucharkach, i nie ma problemu;)

  • Autor: maribus Data: 2011-03-25 14:39:39

    No własnie nie mam takiej ilości miseczek czy pucharków,a znajomi uwielbiaja tiramisu,więc jakoś trzeba to połączyć.Czytałam gdzieś że można formę"oblepić" folią spożywczą,miałam nadzieję ,że ktoś już tego próbował.Ostaecznie jutro sama spróbuję i dam zanć czy się sprawdziło:)

  • Autor: belkot68 Data: 2011-03-25 17:56:39

    Witam.Do 50dag.mascarpone dodaj 5 utartych żółtek z cukrem.Biszkopty króciutko zamocz.Folie zawsze kładę choćby dlatego żeby nie przeszło zapachem blachy-plaskiej.Wyjmuję płaską łopatką.

  • Autor: betap Data: 2011-03-26 18:08:23

    A ja jak byłam we Włoszech to w restauracji hotelowej kelnerka przyniosła na blasze , odkrawała porcje druga podawała talerzyk, więc chyba też mają problem.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-26 18:55:53

    Ja we Włoszech zawsze jadłam w naczyniu. Najlepsze w Venezii... Ojej tego smaku nigdy drugi raz nie doświadczyłam. Mam wrażenie, że im krowy dają inne mleko, bardziej śmietankowe :):):) Bo i kawa z mlekiem taka pyszna :):)

  • Autor: maribus Data: 2011-03-27 10:34:41

    Ja we Włoszech zawsze jadłam w naczyniu. Najlepsze w Venezii... Ojej tego
    smaku nigdy drugi raz nie doświadczyłam. Mam wrażenie, że im krowy dają
    inne mleko, bardziej śmietankowe :):):) Bo i kawa z mlekiem taka pyszna :):)

    Ja chcę włoską krowę....:)
    Zrobiłam jak zwykle bez folii ,wg przepisu z ksiązki Soprano trzymało sie idealnie:)

  • Autor: casalinga Data: 2011-03-27 13:32:53

    To podziel się z nami tym przepisem.

  • Autor: punca Data: 2011-03-27 15:01:53

    Też bym chciała przepis na nierozpadające się tiramisu! :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-28 09:44:46

    Już świnie trzymano na balkonie za komuny. To i Włoską krowę się da :) Mieszkam w domu, w którym komunistyczny projektant zrobił w tym celu większy balkon niz kuchnię :):) Poproszę o przepis :)

  • Autor: maribus Data: 2011-03-28 20:26:47

    We środę będę z powrotem w domu,wtedy wrzucę przepis:)

  • Autor: maribus Data: 2011-04-04 12:32:26

    Tak jak obiecałam wklejam przesis na Tiramisu z ksiązki kucharrskiej rodziny Soprano
    Pozdr:)

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-04 13:00:17

    Dzięki, chętnie skorzystam . Pozdrawiam!

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-04 13:27:01

    Dzięki :)

  • Autor: olusia23 Data: 2011-04-04 16:44:37

    Tiramisu robię właśnie według takiego przepisu, tylko cukier zastępuję cukrem pudrem, no i biszkopty mam polskie "języczki" :)

  • Autor: punca Data: 2011-04-04 16:48:07

    Przepis już zapisany,napewno skorzystam,dziękuję

  • Autor: maribus Data: 2011-04-10 14:28:01

    Ogólnie to polecam tę książkę,zwłaszcza lubiącym południową kuchnię włoską:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu