Szukam dobrego przepisu na majonez, słyszałam że taki domowy jest mniej kaloryczny od kupnego. Przeszukałam forum ale jest mało informacji, znalazłam parę przepisów, zainteresował mnie ten majonez(KLIK), tylko tego oleju strasznie dużo, a autorka sugeruje że można dodać wodę, czy ktoś z Was tak robił? Może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami, na ten pyszny sosik , najlepiej jak najmniej tłusty:)
Makusiu,wielokrotnie robiłam majonez (kiedyś ucierałam,teraz oczywiście w mikserze).Co do składników,nie trzeba przestrzegać proporcji z aptekarską dokładnością,ale tak ogólnie je zachować. Mój,sprawdzony przepis: 1-2 żóltka (lub 1 całe jajko) na 250 g oleju-ja dawałam najczęściej 2-3 żółtka i jedno całe jajko na 0.5 l oleju sok z cytryny-ilośc wg gustu (około 2-3 łyżeczek,ale można więcej) musztarda (również do smaku,ale mniej od soku),sól,cukier. Ucieranie (miksowanie) zacząć od żółtek-można dodać do nich sól.Gdy będą zmiksowane,dodawać (najpierw bardzo powoli,kropelkami) olej.Gdy masa zgęstnieje,można olej wlewać cienką strużką,oczywiście cały czas miksując.Póżniej dodajemy resztę przypraw,w trakcie miksowania,możemy spróbować majonez i dodać je wg gustu. Niektórzy miksują sok i musztardę zaraz na początku,ale ie jest to konieczne,chociaż,jak czytałąm,może przyspieszyć gęstnienie majonezu. Ogólna zasada jest taka,aby wszystkie składniki miały jednakową (pokojową ) temperaturę,czyli nie dodajemy jajek z lodówki do letniego oleju. Gdyby majonez zwarzył się,można go uratować. Należy zacząć znowu go wyrabiać od uciarnia żółtek (nowych)i następnie dodawać stponiowo (miksująć) zwarzony majonez-powoli i cierpliwie. Wodę można dodać osobno,ale ja rozpuszczam w niej sól i cukier i nie muszę jej dolewać osobno
Dziękuję, zrobiłam wg Twoich rad, gęsty, kremowy, smakuje nam, połowę zmiksowałam z czosnkiem :) Z jogurtem poeksperymentuję następnym razem ( wyczytałam że nie smaczny...zobaczymy)
Makusiu,bardzo cieszę się,że się udało.Do majonezu można dać np przecier pomidorowy czy paprykę w proszku,uzyskując rózne smaki,ale ja najczęściej robię taki tradycyjny i póżniej,zależnie od przeznaczenia,dodaję w trakcie szykowania potraw. Zawsze robię wg tego (orientacyjnego) przepisu i -przez tyle lat,tylko jeden raz mi się zwzrzył.Może temperatura była nie ta lub za szybko dodałam olej.Uratowałam go w sposób,jaki opisałam. Zapomniałam tylko dodać,że (w smaku z pewnością o wiele lepszy od kupnego),ale nie postoi tak długo-cóż,nie zawiera konserwantów.Sądzę,że to najmniejszy problem,skoro zawsze możemy zrobić go na bieżąco.
Własnie na komentarzach znalazłam przepis na Majonez błyskawiczny i pyszny autorstwa Mamunia. Przepis20363. Ma dużo pozytywnych opinii . Mam go w ulubionych , ale jeszcze go nie robiłam . Może wejdziesz na ten przepis i sama ocenisz , czy o taki przepis Ci chodziło.
Makusiu,sądzę,że (i zgodnie ze sprawdzonymi przeze mnie i znajomych przepisami),za mało jest jajek-(no,najlepiej,aby były same żółtka) na tę ilość oleju-jest to wersja raczej "oszczędnościowa" .W przemysłowej produkcji majonezu żółtka zastępowane są np mlekiem w proszku ( po prostu białko).Może można zastąpić część oleju jogurtem,ale nigdy tego nie robiłam i nie wiem,jaki miałoby to wpływ na smak i trwałość majonezu.Wodę można dodać,jak już wcześniej pisałam,jeśli uważamy,że majonez jest za gęsty. Moja stryjenka nigdy jej nie dodawała-na 1/4 l majonezu dawała dwa żółtka plus przyprawy i majonez był jak gęsty krem-super smaczny.
Dobry majonez musi skLadac sie z żóŁtka i pewnej "przerazającej "ilości oleju.No, ale majonez dodaje sie do sałtki czy sosu , ale nie wyjada sie go codziennie litrami.Osoby liczace kalorie niech uzywają chudziutkie jogurty z łyżką musztardy.Ale to już nie ten smak
Wiem że olej to podstawa majonezu, ale w przepisie który podałam jest litr oleju i 3 żółtka, gdzie Jola podała przepis z 1/4 l oleju na 2-3 żółtka, a to jest różnica;)
Majonez,co on naprawde w sobie kryje? Z tego przepisu o ktrym piszą dziewczyny wyżej,przynajmiej wiadomo co w nim jest.Wiadomo,że majonez do chudych nie należy! My używamy mało majonezu,więc jak będzie mi potrzebny to na pewno zrobie ze tego właśnie przepisu.
Też wypróbuję ten przepis na święta:) Wiem że majonez nie jest zbyt zdrowy, ale ten domowy jest o niebo mniej szkodliwy niż kupny, na etykiecie między wszystkimi "E", jest jeszcze skrobia modyfikowana... bleee;/ Nie używam go bardzo dużo, ale dość często i dodatkowo mieszam z jogurtem :)
No właśnie,gdy napisałam poprzednio,że nie wiem,jak smakowałby majonez z jogurtem,chyba "strzeliłam głupotę".przecież również robię sos ,np czosnkowy-jogurt z majonezem,tylko,że tam przeważa jogurt..
ja robię 1 żółtko wymieszane z czubatą łyżką musztardy (moja ulubiona sarepska) sól pieprz i do tego wcierać 1 szklankę oleju koniecznie rzepakowy bo nie daje dodatkowych nut smakowych które mogą się gryźć z niektórymi potrawami - kiedyś ucierałam wyłącznie ręcznie teraz włączam mikser i po sprawie
Szukam dobrego przepisu na majonez, słyszałam że taki domowy jest mniej kaloryczny od kupnego. Przeszukałam forum ale jest mało informacji, znalazłam parę przepisów, zainteresował mnie ten majonez(KLIK) , tylko tego oleju strasznie dużo, a autorka sugeruje że można dodać wodę, czy ktoś z Was tak robił? Może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami, na ten pyszny sosik , najlepiej jak najmniej tłusty:)
Makusiu,wielokrotnie robiłam majonez (kiedyś ucierałam,teraz oczywiście w mikserze).Co do składników,nie trzeba przestrzegać proporcji z aptekarską dokładnością,ale tak ogólnie je zachować.
Mój,sprawdzony przepis:
1-2 żóltka (lub 1 całe jajko) na 250 g oleju-ja dawałam najczęściej 2-3 żółtka i jedno całe jajko na 0.5 l oleju
sok z cytryny-ilośc wg gustu (około 2-3 łyżeczek,ale można więcej)
musztarda (również do smaku,ale mniej od soku),sól,cukier.
Ucieranie (miksowanie) zacząć od żółtek-można dodać do nich sól.Gdy będą zmiksowane,dodawać (najpierw bardzo powoli,kropelkami) olej.Gdy masa zgęstnieje,można olej wlewać cienką strużką,oczywiście cały czas miksując.Póżniej dodajemy resztę przypraw,w trakcie miksowania,możemy spróbować majonez i dodać je wg gustu.
Niektórzy miksują sok i musztardę zaraz na początku,ale ie jest to konieczne,chociaż,jak czytałąm,może przyspieszyć gęstnienie majonezu.
Ogólna zasada jest taka,aby wszystkie składniki miały jednakową (pokojową ) temperaturę,czyli nie dodajemy jajek z lodówki do letniego oleju.
Gdyby majonez zwarzył się,można go uratować.
Należy zacząć znowu go wyrabiać od uciarnia żółtek (nowych)i następnie dodawać stponiowo (miksująć) zwarzony majonez-powoli i cierpliwie.
Wodę można dodać osobno,ale ja rozpuszczam w niej sól i cukier i nie muszę jej dolewać osobno
Właśnie wyczytałam o jednakowej temperaturze składników, i wszystkie czekają w kuchni, będę go robić wieczorem, może pokombinuję z jogurtem:)
Dziękuję, zrobiłam wg Twoich rad, gęsty, kremowy, smakuje nam, połowę zmiksowałam z czosnkiem :) Z jogurtem poeksperymentuję następnym razem ( wyczytałam że nie smaczny...zobaczymy)
Makusiu,bardzo cieszę się,że się udało.Do majonezu można dać np przecier pomidorowy czy paprykę w proszku,uzyskując rózne smaki,ale ja najczęściej robię taki tradycyjny i póżniej,zależnie od przeznaczenia,dodaję w trakcie szykowania potraw.
Zawsze robię wg tego (orientacyjnego) przepisu i -przez tyle lat,tylko jeden raz mi się zwzrzył.Może temperatura była nie ta lub za szybko dodałam olej.Uratowałam go w sposób,jaki opisałam.
Zapomniałam tylko dodać,że (w smaku z pewnością o wiele lepszy od kupnego),ale nie postoi tak długo-cóż,nie zawiera konserwantów.Sądzę,że to najmniejszy problem,skoro zawsze możemy zrobić go na bieżąco.
Własnie na komentarzach znalazłam przepis na Majonez błyskawiczny i pyszny autorstwa Mamunia. Przepis20363. Ma dużo pozytywnych opinii . Mam go w ulubionych , ale jeszcze go nie robiłam . Może wejdziesz na ten przepis i sama ocenisz , czy o taki przepis Ci chodziło.
Polecam .Teraz robie tylko ten majonez, jest delikatny i puszysty .
Widziałam go, ale ta ilość oleju mnie przeraża, wiem że niektórzy dodają wody... a może jogurtem zastąpić część oleju..
Makusiu,sądzę,że (i zgodnie ze sprawdzonymi przeze mnie i znajomych przepisami),za mało jest jajek-(no,najlepiej,aby były same żółtka) na tę ilość oleju-jest to wersja raczej "oszczędnościowa" .W przemysłowej produkcji majonezu żółtka zastępowane są np mlekiem w proszku ( po prostu białko).Może można zastąpić część oleju jogurtem,ale nigdy tego nie robiłam i nie wiem,jaki miałoby to wpływ na smak i trwałość majonezu.Wodę można dodać,jak już wcześniej pisałam,jeśli uważamy,że majonez jest za gęsty.
Moja stryjenka nigdy jej nie dodawała-na 1/4 l majonezu dawała dwa żółtka plus przyprawy i majonez był jak gęsty krem-super smaczny.
Ten majonez jest rewelacyjny. Robię go tylko z tego przepisu od dawna.
Dobry majonez musi skLadac sie z żóŁtka i pewnej "przerazającej "ilości oleju.No, ale majonez dodaje sie
do sałtki czy sosu , ale nie wyjada sie go codziennie litrami.Osoby liczace kalorie niech uzywają chudziutkie jogurty z łyżką musztardy.Ale to już nie ten smak
Wiem że olej to podstawa majonezu, ale w przepisie który podałam jest litr oleju i 3 żółtka, gdzie Jola podała przepis z 1/4 l oleju na 2-3 żółtka, a to jest różnica;)
ja tak jem - jogurt z musztardą i już się przyzwyczaiłam do smaku
Majonez,co on naprawde w sobie kryje? Z tego przepisu o ktrym piszą dziewczyny wyżej,przynajmiej wiadomo co w nim jest.Wiadomo,że majonez do chudych nie należy! My używamy mało majonezu,więc jak będzie mi potrzebny to na pewno zrobie ze tego właśnie przepisu.
Oj,tak,kalorii to on ma ,ale (ja również nie używam go wiele),czasami można 'zgrzeszyć.
Też wypróbuję ten przepis na święta:)
Wiem że majonez nie jest zbyt zdrowy, ale ten domowy jest o niebo mniej szkodliwy niż kupny, na etykiecie między wszystkimi "E", jest jeszcze skrobia modyfikowana... bleee;/ Nie używam go bardzo dużo, ale dość często i dodatkowo mieszam z jogurtem :)
No właśnie,gdy napisałam poprzednio,że nie wiem,jak smakowałby majonez z jogurtem,chyba "strzeliłam głupotę".przecież również robię sos ,np czosnkowy-jogurt z majonezem,tylko,że tam przeważa jogurt..
ja robię 1 żółtko wymieszane z czubatą łyżką musztardy (moja ulubiona sarepska) sól pieprz i do tego wcierać 1 szklankę oleju koniecznie rzepakowy bo nie daje dodatkowych nut smakowych które mogą się gryźć z niektórymi potrawami - kiedyś ucierałam wyłącznie ręcznie teraz włączam mikser i po sprawie
Właśnie musztarda...też dałam sarepską, trzeba będzie spróbować z inną;)