Forum

Kuchenne porady

Domowy majonez

• Autor: makusia Data: 2011-03-25 15:25:43

Szukam dobrego przepisu na majonez, słyszałam że taki domowy jest mniej kaloryczny od kupnego. Przeszukałam forum ale jest mało informacji, znalazłam parę przepisów, zainteresował mnie ten majonez(KLIK) , tylko tego oleju strasznie dużo, a autorka sugeruje że można dodać wodę, czy ktoś z Was tak robił? Może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami, na ten pyszny sosik , najlepiej jak najmniej tłusty:)

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-25 15:57:01

Makusiu,wielokrotnie robiłam majonez (kiedyś ucierałam,teraz oczywiście w mikserze).Co do składników,nie trzeba przestrzegać proporcji z aptekarską dokładnością,ale tak ogólnie je zachować.
    Mój,sprawdzony przepis:
    1-2 żóltka (lub 1 całe jajko) na 250 g oleju-ja dawałam najczęściej 2-3 żółtka i jedno całe jajko na 0.5 l oleju
    sok z cytryny-ilośc wg gustu (około 2-3 łyżeczek,ale można więcej)
    musztarda (również do smaku,ale mniej od soku),sól,cukier.
    Ucieranie (miksowanie) zacząć od żółtek-można dodać do nich sól.Gdy będą zmiksowane,dodawać (najpierw bardzo powoli,kropelkami) olej.Gdy masa zgęstnieje,można olej wlewać cienką strużką,oczywiście cały czas miksując.Póżniej dodajemy resztę przypraw,w trakcie miksowania,możemy spróbować majonez i dodać je wg gustu.
    Niektórzy miksują sok i musztardę zaraz na początku,ale ie jest to konieczne,chociaż,jak czytałąm,może przyspieszyć gęstnienie majonezu.
    Ogólna zasada jest taka,aby wszystkie składniki miały jednakową (pokojową ) temperaturę,czyli nie dodajemy jajek z lodówki do letniego oleju.
    Gdyby majonez zwarzył się,można go uratować.
    Należy zacząć znowu go wyrabiać od uciarnia żółtek (nowych)i następnie dodawać stponiowo (miksująć) zwarzony majonez-powoli i cierpliwie.
    Wodę można dodać osobno,ale ja rozpuszczam w niej sól i cukier i nie muszę jej dolewać osobno

• Autor: makusia Data: 2011-03-25 16:30:12

Właśnie wyczytałam o jednakowej temperaturze składników, i wszystkie czekają w kuchni, będę go robić wieczorem, może pokombinuję z jogurtem:)

• Autor: makusia Data: 2011-03-25 19:22:14

Dziękuję, zrobiłam wg Twoich rad, gęsty, kremowy, smakuje nam, połowę zmiksowałam z czosnkiem :) Z jogurtem poeksperymentuję następnym razem ( wyczytałam że nie smaczny...zobaczymy)

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-26 10:05:45

Makusiu,bardzo cieszę się,że się udało.Do majonezu można dać np przecier pomidorowy czy paprykę w proszku,uzyskując rózne smaki,ale ja najczęściej robię taki tradycyjny i póżniej,zależnie od przeznaczenia,dodaję w trakcie szykowania potraw.
    Zawsze robię wg tego (orientacyjnego) przepisu i -przez tyle lat,tylko jeden raz mi się zwzrzył.Może temperatura była nie ta lub za szybko dodałam olej.Uratowałam go w sposób,jaki opisałam.
    Zapomniałam tylko dodać,że (w smaku z pewnością o wiele lepszy od kupnego),ale nie postoi tak długo-cóż,nie zawiera konserwantów.Sądzę,że to najmniejszy problem,skoro zawsze możemy zrobić go na bieżąco.

• Autor: beamar75 Data: 2011-03-25 16:08:05

Własnie na komentarzach znalazłam przepis na Majonez błyskawiczny i pyszny autorstwa Mamunia. Przepis20363. Ma dużo pozytywnych opinii . Mam go w ulubionych , ale jeszcze go nie robiłam . Może wejdziesz na ten przepis i sama ocenisz , czy o taki przepis Ci chodziło.

• Autor: J.K45 Data: 2011-03-25 16:22:42

Polecam .Teraz robie tylko ten majonez, jest delikatny i puszysty .

• Autor: makusia Data: 2011-03-25 16:27:34

Widziałam go, ale ta ilość oleju mnie przeraża, wiem że niektórzy dodają wody... a może jogurtem zastąpić część oleju..

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-25 17:28:48

Makusiu,sądzę,że (i zgodnie ze sprawdzonymi przeze mnie i znajomych przepisami),za mało jest jajek-(no,najlepiej,aby były same żółtka) na tę ilość oleju-jest to wersja raczej "oszczędnościowa" .W przemysłowej produkcji majonezu żółtka zastępowane są np mlekiem w proszku ( po prostu białko).Może można zastąpić część oleju jogurtem,ale nigdy tego nie robiłam i nie wiem,jaki miałoby to wpływ na smak i trwałość majonezu.Wodę można dodać,jak już wcześniej pisałam,jeśli uważamy,że majonez jest za gęsty.
    Moja stryjenka nigdy jej nie dodawała-na 1/4 l majonezu dawała dwa żółtka plus przyprawy i majonez był jak gęsty krem-super smaczny.

• Autor: RN Data: 2011-03-26 08:26:59

Ten majonez jest rewelacyjny. Robię go tylko z tego przepisu od dawna.

• Autor: pinona Data: 2011-03-25 18:29:23

Dobry majonez musi skLadac sie z żóŁtka i pewnej "przerazającej "ilości oleju.No, ale majonez dodaje sie
    do sałtki czy sosu , ale nie wyjada sie go codziennie litrami.Osoby liczace kalorie niech uzywają chudziutkie jogurty z łyżką musztardy.Ale to już nie ten smak

• Autor: makusia Data: 2011-03-25 19:25:03

Wiem że olej to podstawa majonezu, ale w przepisie który podałam jest litr oleju i 3 żółtka, gdzie Jola podała przepis z 1/4 l oleju na 2-3 żółtka, a to jest różnica;)

• Autor: limetka81 Data: 2011-03-28 11:34:32

ja tak jem - jogurt z musztardą i już się przyzwyczaiłam do smaku

• Autor: punca Data: 2011-03-26 08:45:06

Majonez,co on naprawde w sobie kryje? Z tego przepisu o ktrym piszą dziewczyny wyżej,przynajmiej wiadomo co w nim jest.Wiadomo,że majonez do chudych nie należy! My używamy mało majonezu,więc jak będzie mi potrzebny to na pewno zrobie ze tego właśnie przepisu.

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-26 10:07:29

Oj,tak,kalorii to on ma ,ale (ja również nie używam go wiele),czasami można 'zgrzeszyć.

• Autor: makusia Data: 2011-03-26 13:04:02

Też wypróbuję ten przepis na święta:)
    Wiem że majonez nie jest zbyt zdrowy, ale ten domowy jest o niebo mniej szkodliwy niż kupny, na etykiecie między wszystkimi "E",  jest jeszcze skrobia modyfikowana... bleee;/  Nie używam go bardzo dużo, ale dość często i dodatkowo mieszam z jogurtem :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-03-26 14:29:58

No właśnie,gdy napisałam poprzednio,że nie wiem,jak smakowałby majonez z jogurtem,chyba "strzeliłam głupotę".przecież również robię sos ,np czosnkowy-jogurt z majonezem,tylko,że tam przeważa jogurt..

• Autor: anqe Data: 2011-03-27 00:46:38

ja robię 1 żółtko wymieszane z czubatą łyżką musztardy (moja ulubiona sarepska) sól pieprz i do tego wcierać 1 szklankę oleju koniecznie rzepakowy bo nie daje dodatkowych nut smakowych które mogą się gryźć z niektórymi potrawami - kiedyś ucierałam wyłącznie ręcznie teraz włączam mikser i po sprawie

• Autor: makusia Data: 2011-03-27 10:02:47

Właśnie musztarda...też dałam sarepską, trzeba będzie spróbować z inną;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu