Witam, mam mały problem muszę kupić mikser i nie wiem jaki wybrać . W ciągu 20letniej "kariery" w kuchni miałam 3 miksery Zelmer. Nie wiem,czy miałam pecha i trafiałam na trefne modele,czy one nie maja długiej żywotności. Mam duże zaufanie do Bosha (mam lodówkę,pralkę ,zmywarkę) i nic sie nie dzieje, natomiast nie wiem jak się sprawuje drobny sprzęt typu mikser. Wpadł mi w oko Bosh MFQ3540. Może ktoś ma taki model ,albo przynajmnie tej firmy i powie jak się sprawuje. A może teraz Zelmer produkuje lepsze miksery i lepiej wybrać rodzimej produkcji? Proszę o radę, bo swieta tuż,tuż i musze na coś się zdecydować.
Teraz na pewno żadna firma nie produkuje lepiej niż kiedyś - dotyczy się to wszystkich firm.
Powiem tak. Używałem Boscha - i nie byłem zadowolony - dlaczego ? Ponieważ - mieszadła bardzo latały na boki , były bardzo delikatnie, miałem wrażenie ,że mikser za wolno kręci. Przełącznik za lekko chodził ,miał za małe odstępy w zmianie biegów (ale to jest moje własne odczucie). Plusy - bardzo cichy ,lekki. Ale działa do dziś - więc jest niezawdony.
Później kupiłem Zelmer 481 - taki ładny ,z taką "otwartą rączką" i to była porażka. Bardzo awaryjny - działo się coś z silnikiem ,pękała obudowa ,na której się trzymał silnik. Na szczęście dzięki uprzejmości firmy Zelmer uzyskałem wymianę na nowy - niestety musiałem wziąć ten sam model.Na razie leży w szafie bo między czasie kupiłem ZELMER 381 - stary ,sprawdzony model. Silniki w nich są takie same jak w bardzo popularnych modelach 181 z lat 98" które działają do dziś (też takie mam - zero awarii). Mikser Zelmer 381 wg mnie nie ma wad. Cichy ,super moc, radzi sobie ze wszystkim (no ale bardzo ciężkich ciast w nim nie wyrabiam tylko biszkopt ,kremy ,na ciasteczka kruche ,na makaron ,na pizze, na pączki itp.) Sprawdza się idealnie. Co prawda mam go niedługo, ale u znajomych jest bardzooo długo i nic się nie psuje. Tak więc polecam Zelmer 381 P.S. W każdym sklepie ,do jakiego bym nie wszedł ,to mówią ,że Zelmer jest lepszy od Boscha jeśli chodzi o miksery. No a jak ktoś trafił na awaryjny model to się będzie cały cały czas psuł.
Z tego co ja słyszałam to Zelmer "zszedł na psy". Kupowaliśmy ostatnio kilka sprzętów i znajomy zawsze nam odradzał Zelmera. Ja miałam poprzednio robot z Siemensa, radził sobie dobrze z każdym ciastem. Przez własną nieuwagę zniszczyłam końcówkę do ubijania piany, działa co prawda dalej ale strasznie charczy. No i z blenderem jest problem bo coś tam nie styka i czasami musiałam po kilka razy odkręcać i dokręcać. Służył mi ponad 3 lata, eksploatowany naprawdę bardzo często. W sumie działa dalej ale zostawiłam go teściowej a kupiłam sobie Kenwooda Km266. Wykonany jest bardzo solidnie, ma maszynkę do mięsa co jest dla mnie bardzo ważne bo również używam jej co tydzień na kilka kilogramów mięsa. Wygląd ma świetny, mam nadzieję, że będę zadowolona. Z firmy bosh miałam jedynie styczność z odkurzaczem bo teściowa ma, generalnie taki zwykły, bez rewelacji ale śmiga już chyba z 6 lat. Poczytaj może opinie w internecie, ja też poświęciłam na to kilka dni kiedy wybierałam robota a ostateczną decyzję pomogła mi podjąć Makusia :)
Ja od 13 lat mam mikser z obrotową misą Zelmera i sobie go chwalę.Fakt,faktem nie używam go często,tak że nic mi się nie dzieje.Ale myślę,że firma Bosh też jest dobra skoro mężczyźni chwalą sobie narzędzia tej marki to chyba będzie dobry i mikser tej marki.Zresztą nic wiecznie nie jest,kiedyś wszystko się psuje.Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
Moja babcia ma takiego z misą obrotową - model 181,zaporzyczam zdjęcie z sieci (tutaj akurat jest bez misy ,ale to ten sam mikser):
Ja też taki mam.
Moja babcia go ma go z 18 lat ,ile on upiekł ciast ,to tego nikt nie zliczy. Piekł niezliczone ilości na urodziny ,wesela ,komunie itp. Nigdy się nie zepsuł i działa do dziś - nawet dzisiaj babcia go używała. Myślę ,że musiał trafić na jakieś felerne.
Nic się nie stało, po prostu trochę się "zgubiłam" przy czytaniu :) Trzeba przyznać, że kiedyś te sprzęty były dużo lepsze. Moja mama kupiła chyba z 16 lat temu robot z Moulinexa i ma go do dzisiaj, fakt niektóre nakładki już się zepsuły ale na jej potrzeby robot dalej działa. Koleżanka też mówiła, że jej mama ma Zelmera kupionego 20 lat temu a drugiego dostała w prezencie jakieś 2 lata temu. Ten starszy śmiga bez zastrzeżeń a ten nowszy już się psuje. Teraz wszystko nastawione jest tylko na wyciąganie kasy od nas...
To jeszcze nic. Ja mam jeszcze taki mikser Zelmera (model 65a) który ma ,uwaga: 31 lat i jest sprawny. A "ciągnie" lepiej niż nie jeden dzisiejszy o mocy 500w ,a ten Zelmerek ma zaledwie 140W a wiadro ciężkiego ciasta by wyrobił. To był sprzęt Wygląda on tak:
Jak ma tyle lat to naprawde godny podziwu,że jeszcze jest na chodzie.To dobrze,widać,że kiedyś sprzęty też były super zrobione.Ten twój mikser to teraz prawie zabytek muzealny,bo tyle lat? Pozdrawiam i niech jeszcze długo służy.
W sumie to zabytek ,ale można jeszcze używać. Faktycznie jak na swój wiek to jest w idealnym stanie. Używam go dość rzadko ,bo mam inne miksery. Ale od przybytku głowa nie boli.
Dziękuję za wszystkie cenne wypowiedzi,ale jeśli ma ktoś jeszcze chęć się wypowiedzieć serdecznie zapraszam,ponieważ nadal nie mogę się zdecydować,który model wybrać. Niektórzy pomyslą,że ludziom przewraca się w głowie. Kiedys kupiło się to ,co akurat przywieżli do sklepu ( wcele niekoniecznie to za czym się stało), a teraz mamy problem.
Hehehe. . Nie jesteś sama , ja też niż coś kupię to się pytam ,wymyślam itp. Pamiętaj ,że jak trafisz na felernego to nie wiadomo jakiej by był firmy to i tak się będzie psuć bo taka sztuka. Powiedź jeszcze co chcesz robić tym mikserem - bo to też istotne.
Mikser potrzebny jest mi głównie do ucierania ciasta,ale zależy mi na większej mocy silnika,bo skraca to czas pracy. Mam malakser Zelmer Fenomen,więc ścieranie,zagniatanie,mielenie robi za mnie. Natomiast ciasta ucierane typu piaskowe,a nawet biszkopt jeśli robię go na większą okazję wolę robić mikserem. Wtedy malakserem ubijam jedynie pianę.
W sumie to tutaj i Zelmer i Bosch się dobrze sprawdzi. Udaj się do sklepu i zobacz i Zelmera i tego Boscha - który ci się lepiej trzyma ,czy odpowiada ci przełącznik itp.
Witam, mam mały problem muszę kupić mikser i nie wiem jaki wybrać . W ciągu 20letniej "kariery" w kuchni miałam 3 miksery Zelmer. Nie wiem,czy miałam pecha i trafiałam na trefne modele,czy one nie maja długiej żywotności. Mam duże zaufanie do Bosha (mam lodówkę,pralkę ,zmywarkę) i nic sie nie dzieje, natomiast nie wiem jak się sprawuje drobny sprzęt typu mikser. Wpadł mi w oko Bosh MFQ3540. Może ktoś ma taki model ,albo przynajmnie tej firmy i powie jak się sprawuje. A może teraz Zelmer produkuje lepsze miksery i lepiej wybrać rodzimej produkcji? Proszę o radę, bo swieta tuż,tuż i musze na coś się zdecydować.
Pozdrawiam
ja juz mialam zelmer,philips , krups i teraz kupiłam grundig
Witam ;-)
Teraz na pewno żadna firma nie produkuje lepiej niż kiedyś - dotyczy się to wszystkich firm.
Powiem tak. Używałem Boscha - i nie byłem zadowolony - dlaczego ? Ponieważ - mieszadła bardzo latały na boki , były bardzo delikatnie, miałem wrażenie ,że mikser za wolno kręci. Przełącznik za lekko chodził ,miał za małe odstępy w zmianie biegów (ale to jest moje własne odczucie). Plusy - bardzo cichy ,lekki. Ale działa do dziś - więc jest niezawdony.
Później kupiłem Zelmer 481 - taki ładny ,z taką "otwartą rączką" i to była porażka. Bardzo awaryjny - działo się coś z silnikiem ,pękała obudowa ,na której się trzymał silnik. Na szczęście dzięki uprzejmości firmy Zelmer uzyskałem wymianę na nowy - niestety musiałem wziąć ten sam model.Na razie leży w szafie bo między czasie kupiłem ZELMER 381 - stary ,sprawdzony model. Silniki w nich są takie same jak w bardzo popularnych modelach 181 z lat 98" które działają do dziś (też takie mam - zero awarii). Mikser Zelmer 381 wg mnie nie ma wad. Cichy ,super moc, radzi sobie ze wszystkim (no ale bardzo ciężkich ciast w nim nie wyrabiam tylko biszkopt ,kremy ,na ciasteczka kruche ,na makaron ,na pizze, na pączki itp.) Sprawdza się idealnie. Co prawda mam go niedługo, ale u znajomych jest bardzooo długo i nic się nie psuje. Tak więc polecam Zelmer 381
P.S. W każdym sklepie ,do jakiego bym nie wszedł ,to mówią ,że Zelmer jest lepszy od Boscha jeśli chodzi o miksery. No a jak ktoś trafił na awaryjny model to się będzie cały cały czas psuł.
Z tego co ja słyszałam to Zelmer "zszedł na psy". Kupowaliśmy ostatnio kilka sprzętów i znajomy zawsze nam odradzał Zelmera. Ja miałam poprzednio robot z Siemensa, radził sobie dobrze z każdym ciastem. Przez własną nieuwagę zniszczyłam końcówkę do ubijania piany, działa co prawda dalej ale strasznie charczy. No i z blenderem jest problem bo coś tam nie styka i czasami musiałam po kilka razy odkręcać i dokręcać. Służył mi ponad 3 lata, eksploatowany naprawdę bardzo często. W sumie działa dalej ale zostawiłam go teściowej a kupiłam sobie Kenwooda Km266. Wykonany jest bardzo solidnie, ma maszynkę do mięsa co jest dla mnie bardzo ważne bo również używam jej co tydzień na kilka kilogramów mięsa. Wygląd ma świetny, mam nadzieję, że będę zadowolona.
Z firmy bosh miałam jedynie styczność z odkurzaczem bo teściowa ma, generalnie taki zwykły, bez rewelacji ale śmiga już chyba z 6 lat. Poczytaj może opinie w internecie, ja też poświęciłam na to kilka dni kiedy wybierałam robota a ostateczną decyzję pomogła mi podjąć Makusia :)
Ja od 13 lat mam mikser z obrotową misą Zelmera i sobie go chwalę.Fakt,faktem nie używam go często,tak że nic mi się nie dzieje.Ale myślę,że firma Bosh też jest dobra skoro mężczyźni chwalą sobie narzędzia tej marki to chyba będzie dobry i mikser tej marki.Zresztą nic wiecznie nie jest,kiedyś wszystko się psuje.Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
Moja babcia ma takiego z misą obrotową - model 181,zaporzyczam zdjęcie z sieci (tutaj akurat jest bez misy ,ale to ten sam mikser):

Ja też taki mam.
Moja babcia go ma go z 18 lat ,ile on upiekł ciast ,to tego nikt nie zliczy. Piekł niezliczone ilości na urodziny ,wesela ,komunie itp. Nigdy się nie zepsuł i działa do dziś - nawet dzisiaj babcia go używała.
Myślę ,że musiał trafić na jakieś felerne.
Myślę ,że musiał trafić na jakieś felerne.
A o kim piszesz ??
Myślałem o autorze ,a raczej autorce. Przepraszam za zmienieni Ci płci ;>
Nic się nie stało, po prostu trochę się "zgubiłam" przy czytaniu :)
Trzeba przyznać, że kiedyś te sprzęty były dużo lepsze. Moja mama kupiła chyba z 16 lat temu robot z Moulinexa i ma go do dzisiaj, fakt niektóre nakładki już się zepsuły ale na jej potrzeby robot dalej działa. Koleżanka też mówiła, że jej mama ma Zelmera kupionego 20 lat temu a drugiego dostała w prezencie jakieś 2 lata temu. Ten starszy śmiga bez zastrzeżeń a ten nowszy już się psuje. Teraz wszystko nastawione jest tylko na wyciąganie kasy od nas...
Ja uważam tak samo,że mógł się trafić jakiś felerny egzemplarz i tyle.To fajnie,że babci działa do dzisiaj.
To jeszcze nic. Ja mam jeszcze taki mikser Zelmera (model 65a) który ma ,uwaga: 31 lat i jest sprawny. A "ciągnie" lepiej niż nie jeden dzisiejszy o mocy 500w ,a ten Zelmerek ma zaledwie 140W a wiadro ciężkiego ciasta by wyrobił. To był sprzęt
Wygląda on tak:
Jak ma tyle lat to naprawde godny podziwu,że jeszcze jest na chodzie.To dobrze,widać,że kiedyś sprzęty też były super zrobione.Ten twój mikser to teraz prawie zabytek muzealny,bo tyle lat? Pozdrawiam i niech jeszcze długo służy.
W sumie to zabytek ,ale można jeszcze używać. Faktycznie jak na swój wiek to jest w idealnym stanie. Używam go dość rzadko ,bo mam inne miksery. Ale od przybytku głowa nie boli.
wybralabym zelmera
Dziękuję za wszystkie cenne wypowiedzi,ale jeśli ma ktoś jeszcze chęć się wypowiedzieć serdecznie zapraszam,ponieważ nadal nie mogę się zdecydować,który model wybrać. Niektórzy pomyslą,że ludziom przewraca się w głowie. Kiedys kupiło się to ,co akurat przywieżli do sklepu ( wcele niekoniecznie to za czym się stało), a teraz mamy problem.
Hehehe. .
Nie jesteś sama , ja też niż coś kupię to się pytam ,wymyślam itp. Pamiętaj ,że jak trafisz na felernego to nie wiadomo jakiej by był firmy to i tak się będzie psuć bo taka sztuka.
Powiedź jeszcze co chcesz robić tym mikserem - bo to też istotne.
Mikser potrzebny jest mi głównie do ucierania ciasta,ale zależy mi na większej mocy silnika,bo skraca to czas pracy. Mam malakser Zelmer Fenomen,więc ścieranie,zagniatanie,mielenie robi za mnie. Natomiast ciasta ucierane typu piaskowe,a nawet biszkopt jeśli robię go na większą okazję wolę robić mikserem. Wtedy malakserem ubijam jedynie pianę.
Aha,
W sumie to tutaj i Zelmer i Bosch się dobrze sprawdzi. Udaj się do sklepu i zobacz i Zelmera i tego Boscha - który ci się lepiej trzyma ,czy odpowiada ci przełącznik itp.
Pamiętaj ,że jak Zelmer to tylko model 381.
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=374805&post=376569