Forum

Kuchenne porady

obiad na dwa dni

  • Autor: xxanetaa Data: 2011-03-31 09:05:49

    Witam, może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, którymi chcielibyście się podzielić na obiad dwudniowy dla rodziny czteroosobowej.

  • Autor: jareksz Data: 2011-03-31 09:08:21

    U nas prawie każdy obiad jest na dwa albo i trzy dni

  • Autor: Scooby Data: 2011-03-31 09:26:39

    Ja jako takiego przepisu to nie mam ale moge Ci poradzić,żebyś ugotowałą jakiś większy garnek zupy na kościach ewentualnie na jakimś mięsie(zależy kto co lubi i woli).Podpowiedziałąm Ci,tak żeby w miare tanio wyszło,przynajmniej ja tak robie,ale decyzja należy do Ciebie.

  • Autor: as Data: 2011-03-31 09:29:12

    Każdy obiad może być na dwa dni tylko trzeba ugotować dwa razy więcej.

  • Autor: asieksza Data: 2011-03-31 09:35:12

    Gotuję rosół z którego jeden dzień jemy z makaronem a na drugi dodaję koncentratu - jest pomidorowa, przetarte kiszone ogórki i ugotowane ziemniaczki i mam ogórkową, warzywa i mam jarzynówkę. Gołąbki, bigos też mam zazwyczaj na dwa - trzy dni.

  • Autor: kasia146 Data: 2011-03-31 11:10:42

    ja jeszcze miele mieso razem z warzywami i robie krokiety dnia 3

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-31 09:37:49

    No właśnie,ja też często gotuję obiad "na zapas".Jeśli nie zjemy w dwa dni,zamrażam porcję (jeśli wystarczy,na następny raz) i mam rezerwę na dzień,w którym nie mam czasu czy chęci gotować.
    Wiele potraw nadaje się do odgrzewania-zupy na pierwszym miejscu,inne potrawy również,.Makaron, ziemniaki,czy nawet pierogi (jeśli ich nie odsmażam),odgrzewam na parze,są wówczas prawie jak świeże-bardziej mi smakują niż z mikrofali.
    Nie wgłębiajac się już dalej w szczegóły,nie potrzebujesz chyba spisu konkretnych potraw.
    Jeśli chodzi o surówki,nie każda nadaje się na przechowanie-z pewnością żadna sałata,tak poza tym,tylko świeże są naprawdę smaczne i wartościowe.

  • Autor: as Data: 2011-03-31 09:42:41

    Jak pierogi odgrzewasz na parze? I jak długo?

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-31 09:54:22

    Mam taki garnek do gotowania na parze (trzyczęściowy),ale wcześniej robiiłam to po prostu na sitku zawieszonym nad garnkiem z wrzącą wodą.
    Do garnka wlewam wodę,gdy się zagotuje,stawiam nad nim "dziurkowaną"wkładkę,na którą kładę pierogi (lub makaron,ziemniaki),następnie przykrywam.
    Jeśli chodzi o pierogi,nie podam Ci dokładnego czasu-w każdym razie niedługo,czasem wystarczą 2-3 minuty.Po prostu trzeba odkryć garnek i nakłuć widelcem jeden pieróg lub po prostu go spróbować.
    Tak odgrzewam również często pierogi mrożone,ale zamrażam już ugotowane-wówczas muszę przytrzymać je nieco dłuzej,ale to kwestia może dodatkowej minuty.
    To,co ważne,lepiej pierogi połozyć na wkładce,gdy woda już bulgocze i utrzymywać srednią temperaturę wrzenia,aby garnek nie "skakał".To naprawdę proste.

  • Autor: ulla* Data: 2011-03-31 10:14:49

    Sprawdzone przepisy na obiad? Mogłabym wiele wymienić,korzystam ze swoich jak i dużo,dużo z WŻ, są super! Tylko wybierać i gotować.Zależy co lubicie,co jecie.) Może przykłady,co na obiad znajdziesz w wątku 
    Co dziś jemy na obiadek?
    Od samego czytania,najadam się tam pysznościami...) A to, czy dwudniowy,to zależy jaką ilość ugotujesz,i ile je Twoja rodzinka. U mnie często jest zupa na 2 dni, ale nie tylko..)

  • Autor: kasia146 Data: 2011-03-31 11:11:36

    czesto robie wiecej kotletow mielonych i nastepnego dnia przerabiam je na pulpety

  • Autor: ewka63 Data: 2011-03-31 16:04:36

    A ja kroję w plasterki i w żaroodpornym naczyniu zapiekam przełożone ziemniakami też pokrojonymi w plasterki.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-31 16:00:24

    Fasola po bretońsku, gołąbki,  kotlety mielone, pulpety, gulasz, flaki, pomidorowa, rosół , pierogi naleśniki. Wszystko możesz jeść przez 2 dni.
    Przepisów obiadowych na Wż jest zatrzęsienie, tylko trzeba sobie wpisać w wyszukiwarkę i poszukać.

  • Autor: gosiekb Data: 2011-04-01 00:29:12

    Ja zawsze gotuje zypy na 2 dni , dzis np mam gulasz wczoraj byl z plackami ziemniaczanymi dzis z ziemniakami dla meza a z ryzem dla mnie, dzieci maja pulpety ( mialam zamrozona porcje) z ziemniakami. Czesto gotuje tak zeby bylo na dwa dni zwlaszcza jak jest to fasolka po bretonsku czy np golabki.

  • Autor: anqe Data: 2011-04-13 22:17:31

    polecam moje zrazy z karkówki z pieczarkami na drugi dzień nawet lepsze niż pierwszego dnia

Przejdź do pełnej wersji serwisu