Forum

Kuchenne porady

Foremki do pierogów

• Autor: jannaj Data: 2011-03-31 23:01:29

Dzisiaj nalepiłam mnóstwo pierogów. Niestety umordowałam się przy tym okropnie. Nogi wrosły mi nie powiem gdzie.
    Ciekawi mnie Wasza opinia w sprawie foremek do lepienia pierogów.
    Czy u kogoś się sprawdziły? Czy może to kolejny niepotrzebny grat?

Poniżej link na stronę z foremkami.
    http://www.twenga.pl/dir-Dom,Naczynia-kuchenne,Forma-do-pierogow

• Autor: guma1 Data: 2011-03-31 23:38:41

Miałem kiedyś takie foremki ale szybko się ich pozbyłem . Sporo pierogów rozpadało mi się w czasie gotowania , poza tym ja lubię cieńkie ciasto i dużo farszu a przy foremkach musiałem rozwałkowywać ciasto trochę grubiej przez co farszu wchodziło troszkę mniej . To nie dla mnie ustrojstwo - wolę kleić tradycyjnie .

• Autor: małgoska Data: 2011-03-31 23:57:53

Ja zakupiłam te foremki w komplecie po 3 sztuki ze strony do której linka wkleiłas, ale jak dla mnie to kompletna porazka więc i tak lepię pierogi ręcznie

• Autor: Zuzanna248 Data: 2011-04-01 06:06:12

Mam na składzie jakiś 2-3 rodzaje, wszystkie leżą bezużytecznie, a ja lepię ręcznie, bo tak szybciej, a poza tym też lubimy cienkie ciasto i dużo farszu.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-01 07:35:19

a nie możesz sobie usiąść przy tej czynnośći ? Ja zawsze siedzę lepiąc pierogi.
    Ja mam ta pojedyńczą foremkę i leży w szufladzie. Nie sprawdziła się u mnie.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-01 07:55:14

A kto by mi kazał stać przy lepieniu pierogów:) zawsze siedzę. Wcześniej sobie wycinam krążki, przykrywam żeby się nie zeschły , siadam i lepię.
    U mnie też nie zdaje egzaminu ta plastikowa foremka, lubimy większe pierogi , a z tego wychodzą małe, szkoda zachodu!

• Autor: as Data: 2011-04-01 12:20:24

Ja przy robieniu pierogów zawsze stoję. Wydaje mi się, że tak szybciej.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-01 20:09:53

Ja jutro będę robić pierogi, mięso już ugotowałam:) Córka pomoże i pójdzie szybko.

• Autor: 100-krotka Data: 2011-04-01 20:28:04

Oczywiście na stojąco .
    Smacznego, ale mam smaka na ruskie pierogi mniam mniam.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-01 21:54:33

No co Ty , będziemy siedzieć i lepić:)

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-01 07:57:40

Podpinam się pod Ciebie,bo dokładnie to samo chciałam napisać.Foremka leży sobie od dawna nie używana (były ze dwie próby),a pierogi lepię najczęściej na siedząco,póżniej je  gotuję.Kiedyś też stałam,a gotowałam w tzw międzyczasie i zanim skończyłam,byłam faktycznie zmęczona.Teraz z lepieniem przenoszę siię do "stołowego",gdzie mam duzy stół,włączam telewizję lub radio i mam fajne zajecie,wręcz rekreację.

• Autor: joannaantoni Data: 2011-04-01 12:43:36

U nas foremki służą do... zbierania kurzu, albo do zabawy. Czasami wycinam nimi kółka ale lepię tylko ręcznie, moja Mama potrafi tym sklejać, ja nie ! :)

• Autor: Scooby Data: 2011-04-01 12:49:32

Ja mam wykrawacz do pierogów taki jak na tej stronie co podałaś link-nazwa Delicja tylko po sklepach są pakowane po 2 sztuki-jedna duża, druga mała.Ja zawsze z niej korzystam robiąc pierogi i jestem bardzo zadowolona,to przecież w sklepach AGD dużo nie kosztuje około 6-7zł.Dla mnie jest naprawde super,spróbuj a napewno będziesz zadowolona.Pozdrawiam.Aha jak wypróbujesz to napisz wątek jak poszło bo jestem ciekawa ewentualnie napisz mi na pw czy było warto.

• Autor: Satina Data: 2011-04-01 13:25:15

Ja tego sprzętu nie używam, robię pierogi raz na jakiś czas, ale za to hurtowo:) Nie znam nawet nikogo kto używa takich form, wszytscy lepią ręcznie więc chętnie też zapoznam się z opiniami innych. Pozdrawiam.

• Autor: frytka Data: 2011-04-01 14:12:42

Ja mam foremke okrągłą chyba z aluminium ale się nie sprawdziła w robieniu pierogów, ale wkładam ją na spód garnka kiedy gotuję przetwory w słoikach lub gdy gotuję gołąbki.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-01 14:36:32

Mam foremki w dwoch rozmiarach,takie standartowe biale i plastikowe. U mnie w komplecie bylo 6 sztuk, kazego rozmiaru po 3. Podzielilam sie z mama i siostra i wszystkie jestesmy bardzo zadowolone. Moim zdanie bardzo ulatwiaja prace, zeby pierogi sie nie rozkleialy smaruje brzegi pedzelkiem umoczonym w wodzie. Nie mialam tez problemu z wycinaniem z bardzo cienkiego ciasta i wlozeniem duzej ilosci farszu. Dlatego goraco Ci polecam, moze to troche kwestia wprawy, a moze tylko trafilam na takie dobre... pozdrawiam

• Autor: Zośka Data: 2011-04-01 14:45:33

Mam okrągłą pierożnicę na małe rawiolki i 3 plastikowe różnej wielkości.  Ze wszystkich jestem zadowolona poniewaz nie potrafię lepić pierogów ręcznie. Czasem jakiś sie w gotowaniu rozwali, ale ogolnie jest OK i ciasto wcale nie musi być grubsze. Na stronie przez Ciebie wklejonej jest ciekawa jedna na 12 szt z wałkiem. Wydaje mi się, ze jeśli ktoś ma przystawke do robota do wałkowania ciasta, to ta pieroznica mogłaby się sprawdzić. Tylko dlaczego ona taka droga? 149 zł to lekka przesada!

• Autor: 100-krotka Data: 2011-04-01 20:29:30

Swoje foremki oddałam córce do zabawy, bo pożytku z nich nie ma. Można ewentualnie kółka wycinać, ale do tego używam szklanki.

• Autor: anqe Data: 2011-04-02 02:01:45

ja robię pierogi z ciasta parzonego a to ciasto ulepisz wyłącznie łapkami własnymi żadna foremka się nie sprawdza jeśli planujesz foremki do wykrawania to być może Ci się spodoba a jeśli planujesz krążek do wałkowani jednorazowo kilkunastu pierogów to ciasto musi być zwarte sztywne i suche więc niekoniecznie sprawdzi się Twoje ulubione

• Autor: jaska2503 Data: 2011-04-04 10:43:42

Do lepienia pierogów najlepiej zatrudnić "pomocnika".Dla mnie zazwyczaj pomagały/i pomagają dzieci.Dzielimy się: ja wałkuję ciasto,jedno nakłada farsz i zlepia brzegi,drugie przyciska widelcem lub "zawija po babcinemu":)))))
    15letni syn nieraz sam proponuje:może zrobimy pierogi;)

Z opinii znajomych foremna do pierogów tylko zajmuje miejsce w kuchni.
    Acha!Proponuję usiąść przy robieniu pierogów :)albo robić w trakcie przerwę :)
    I ewentualnie skorzystać z dobrego przepisu na ciasto pierogowe,żeby się nie męczyć przy wałkowaniu-bo dla mnie najgorzej męczące jest wałkowanie ciasta,ale można zrobić TEGO PRZEPISU

Przejdź do pełnej wersji serwisu