Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Kaszel pomimo leczenia

• Autor: urszulka Data: 2011-04-04 10:25:24

Moj mały 4msc tydzien temu miał gardełko chore i kaszel i doktor zapisał mu antybiotyk i syrop prawoslazowy antybiotyk skonczyłam dawac w piatek a syrop w sobote ale mały nadal kaszle mokrym kaszlem nie ma goraczki jest wesoły i teraz nie iwem czy isc z nim do lekarza czy moze mu przejdzie a tez nie chce chodzic bo w przychodniach chore dzieci moga go moze bardziej zarazic
    Pomozcie jak cos wiecie.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-04 10:29:39

Syrop prawoślazowy jest syropem wykrztuśnym i czasem się tak dzieje przez jakiś czas po dstawieniu syropku. Poczekaj jeszcze dzień dwa i idż do lekarza.

• Autor: peggy83 Data: 2011-04-04 11:02:56

U moich dzieci taki kaszel zanikał po leczeniu nieraz i tydzień, a czasem i dłużej - najgorszy był  rano, po przebudzeniu. Jeśli jest mokry a nie suchy i piszczący, dziecko nie gorączkuje to myślę, że z czasem wszystko się unormuje. Możesz smarować na noc plecki maścią rozgrzewającą (np. pulmex) i kilka razy dziennie lekko je opukiwać dłonią, żeby lepiej się wszystko oczyszczało.

Pozdrawiam :) I zdrówka życzę !

• Autor: frygfryda Data: 2011-04-04 11:15:28

Mój synek miał kaszel przez 3 tygodnie po zakończeniu leczenia antybiotykami. Nasza pediatra powiedziała, że kaszel po takich infekcjach może się utrzymywać nawet do sześciu tygodni, więc myślę, że spokojnie możesz jeszcze kilka dni odczekać i obserwować. Pozdrawiam i zycze zdrówka :)

• Autor: ewka63 Data: 2011-04-04 11:16:32

Z tak małym dzieckiem, po leczeniu antybiotykiem idzie się do kontroli, a przynajmniej powinno się to zrobić. Kaszel może być powodem tego, że jeszcze śluzówka musi mieć czas na "odbudowanie", a może być powodem zmian w oskrzelach.

• Autor: urszulka Data: 2011-04-04 11:21:36

dzieki  wam a powidzcie jeszcze jak długo moze sie utrzymac biegunka po leczeniu antybiotykiem
    a do doktora to moge dopiero w srode isc bo szybciej nie ma miejsc

• Autor: as Data: 2011-04-04 11:48:15

Podając antybiotyk powinno podawać się również probiotyki. Jest dużo nazw np lakcid czy lacidofil. Osłania to żołądek i odbudowuje florę bakteryjną. jedne są w ampułkach a inne w kapsułkach z których proszek rozpuszcza się w płynie np mleku. U nas świetnie się sprawdza i po podaniu biegunka znika.

• Autor: urszulka Data: 2011-04-04 12:29:55

Stosowałam priobiotyk i nadal stosuje.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-04 13:52:38

Jedź gdzieś prywatnie do lekarza z tym maleństwem i nie czekaj do środy, ja bym nie czekała. Albo zadzwoń i  poproś żeby cię przyjął na końcu i powiedz że ma biegunkę i kaszle.
    To jest bardzo małe dziecko, więc musi cię przyjąć , co to znaczy że nie ma miejsc? Mnie się nigdy nie zdarzyło żeby lekarz odmówił przyjęcia dziecka w przychodni.

Dorosłych tak , ale nie malutkich dzieci.

• Autor: urszulka Data: 2011-04-04 14:31:02

No własnie na srode mam prywatna wizyte.A panstwowo nie chce isc bo tam pełno chorych dzieci i boje sie go zarazic po antybiotyku jest osłabiony ata biegunka to 3 razy dziennie takiesrednie.
    Jutro moze dodzwonie sie do innej pediatry co kiedys uniej byłam bo dzis nie przyjmuje.
    Ale jak malego osłuchuje to na oskrzelach czysto jest wiec moze to po leczeniu sie jeszcze odrywa  i nie chce zeby znow mu dali pełno lekow.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-04 16:11:59

Jak to ma biegunke po antybiotyku ??  jeśli stosowałaś probiotyki to nie powino to mieć miejsca. Biegunka może być objawem tego że dzecko jest uczulone na ten rodzaj antybiotyku.

• Autor: Ala06 Data: 2011-04-04 19:35:06

Choć nie jestem ani lekarzem czy też pielęgniarką:)
    ale właśnie biegunki nie powinno być ( lekarska diagnoza )
    Antybiotyk albo nie działa albo występuje uczulenie

• Autor: urszulka Data: 2011-04-05 09:17:21

A wiec zamowiłam wczoraj wizyte domowa znalazł sie lekarz no i stwierdził niezyt nosowo-gardlowy i oskrzelowy i troche ucho ale na  to nic nie zapisal bo za mało zainfekowane jak by bolało to mam isc do laryngologa.
    A tak kazał robic inhalacje inhalatorem z lekarstwem i miedzy sama sola fizj. dał flegamine w kropelkach oklepywac i neek oczyszczac kazał chodzic na spacery(chociaz sie boje)
    A z ta biegunka to podobno ten antybiotyk moze ja wywołac i zapisal oslonowy.

Jeszcze raz dziekuje dziewczyny za wsparciefajnie ze mozna z kims pogadac zawsze człowiekowi łatwiej.
    Bede na biezaco zdawac relacje z leczenia

• Autor: punca Data: 2011-04-05 13:12:21

Biedne maleństwo,ale się nacierpi! Wracajcie do zdrowia :)

• Autor: Laugasel Data: 2011-04-05 13:17:38

Biedne maleństwo,ale się nacierpi! Wracajcie do zdrowia :)

Ja też życze szybkiego powrotu do zdrowia.
     Ja kupiłam ostatnio PNEUMOVIT. Dobry jest,bo można robic z niego inhalacje , a także nacierać . Może być stosowany u małych dzieci. A poza tym jest go naprawdę sporo w butelce i jest stosunkowo tani.

• Autor: urszulka Data: 2011-04-09 10:02:48

Noi było juz lepiej a dzis znow katarek i kaszel dostał juz nie wiem co jest z tym ze ja o corka tez mamy katar wiec moze to od nas znow sie zaraził

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-09 15:49:15

całkiem mozliwe może jesteście nosicielami jakieś bakterii

• Autor: ONA.33 Data: 2011-04-11 12:01:56

Ja mam 6-mieś synka i zaczynało się podobnie. na początku lutego ostre zapalenie oskrzeli- zaszczyki następnie antybiotyk , tydzień przerwy i mały pokasływał był ospały poszłam do lekarza po przebadaniu niby nic nie słyszał ale dał antybiotyk. Więcej nie czekałam znalazłam dobrego lekarza prywatnie, zastosował złozone leczenie na początek antybiotyk, witaminy, probiotyki,leki do wziewu-przeciwzapalne, ecorton(przeciwzapalny) Berodual do nebulizacji (takie urządzenie ), syrop. Po tygodniu witaminy , omega 3,wziew, oraz nebulizacja w razie gorszego samopoczucia. Dziecko czuje się znacznie lepiej , niedoleczone infekcje moga prowadzić do ich powtarzania.

• Autor: urszulka Data: 2011-04-14 09:32:03

No mazs racje ale moj mały to sie juz chyba lepiej czuje tyle ze jeszcze katarek takie glutki zielone czasami.
    dobrego lekarza to trudno znalesc

• Autor: as Data: 2011-04-14 12:49:47

Jak katar zielony to bakteryjny jest

• Autor: urszulka Data: 2011-04-16 08:59:22

No tak tylko czasem wyciagne ielonkawy a czsem normalny.ale ma juz mniej.

• Autor: ONA.33 Data: 2011-04-16 06:49:55

Sama najlepiej widzisz po dziecku jak sie zachowuje. z katarem to u nas było tak, że do końca 3-mieś miał cały czas tylko nie zielony. Często nawilzaj nosek i ściągaj np. fridą, i nie dopuść do nagłego zatrzymania kataru.

Przejdź do pełnej wersji serwisu