Mam takie pytanie, może ktoś się orientuje. A mianowicie za 3 tygodnie wyjeżdzam do mojego męża do pracy za granicę. Od 2-3 lat przyjmuję tabletki na PCO, w związku z tym przed wyjazdem chciałabym wykupić jednorazowo 3 recepty po 3 opakowania tego samego leku, czy tak można? Może to głupie pytanie, ale to w końcu to 9 opakowań leku na receptę.. Wolałabym uniknąć wysyłania leku pocztą, bądź też kupowania zagranicą. Wolałabym też uniknąć sytuacji, że wypisze sobie daty na 3 receptach, a potem się okaże, że Pani w aptece nie sprzeda mi takiej ilości, bo...bo nie można.
Mojej pracownicy wypisała pani doktor lek na pół roku, też na trzech receptach.Ma na nich jedną datę, uprzedziła tylko, że w przypadku, gdyby nie chciała wykupić jednocześnie, to ma sie do niej zgłosić, wypisze jej bez kolejki.Wnioskuję z tego , że można jednorazowo.
Mi w przypadku takiego zapasu lekarka zrobiła adnotacje na recepcie że "lek na 6 miesiecy" i nie było kłopotu. Ewentualnie możesz odwiedzić 3 różne apteki, albo recepty wykupowac co kilka dni.
"Ewentualnie możesz odwiedzić 3 różne apteki, albo recepty wykupowac co kilka dni" Właśnie tak myślałam, żeby tak zrobić :P wiedząc, że najwcześniej będe w Polsce w październiku muszę zrobić zapasy ;) I w końcu będę z moim mężusiem razem po prawie roku rozłąki :))
Według przepisów jest tak: Bez opisu dawkowania na recepcie mogą znaleźć się dwa najmniejsze opakowania figurujące wyłącznie w wykazach refundowanych leków i wyrobów medycznych. Zasada ta nie dotyczy leków gotowych i recepturowych zawierających środki psychotropowe oraz odurzające, które zawsze muszą mieć podany sposób dawkowania. Nie musi zaś być podany sposób dawkowania doustnego środka antykoncepcyjnego do sześciomiesięcznego stosowania oraz 100 sztuk pasków diagnostycznych. W przypadku podanego dawkowania ilość leku nie może przekroczyć ilości niezbędnej do trzymiesięcznego stosowania. Od tej reguły jest jednak wyjątek - wystawienie recepty z zaznaczonym czasem realizacji. Wypełnienie tej rubryki przez lekarza jest dla farmaceuty sygnałem, że dotyczy ona terapii trwającej miesiąc i tylko na taki okres może wydać leki. Rozwiązanie to jest udogodnieniem dla pacjenta, który nie musi od razu wykupić wszystkich drogich leków (na ogół ma trzy recepty). Przepisy te dotyczą wszystkich refundowanych leków i wyrobów medycznych oraz preparatów zawierających środki odurzające i psychotropowe.
Witam!
Mam takie pytanie, może ktoś się orientuje. A mianowicie za 3 tygodnie wyjeżdzam do mojego męża do pracy za granicę. Od 2-3 lat przyjmuję tabletki na PCO, w związku z tym przed wyjazdem chciałabym wykupić jednorazowo 3 recepty po 3 opakowania tego samego leku, czy tak można? Może to głupie pytanie, ale to w końcu to 9 opakowań leku na receptę.. Wolałabym uniknąć wysyłania leku pocztą, bądź też kupowania zagranicą. Wolałabym też uniknąć sytuacji, że wypisze sobie daty na 3 receptach, a potem się okaże, że Pani w aptece nie sprzeda mi takiej ilości, bo...bo nie można.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam,
Ula
Mojej pracownicy wypisała pani doktor lek na pół roku, też na trzech receptach.Ma na nich jedną datę, uprzedziła tylko, że w przypadku, gdyby nie chciała wykupić jednocześnie, to ma sie do niej zgłosić, wypisze jej bez kolejki.Wnioskuję z tego , że można jednorazowo.
Mi w przypadku takiego zapasu lekarka zrobiła adnotacje na recepcie że "lek na 6 miesiecy" i nie było kłopotu. Ewentualnie możesz odwiedzić 3 różne apteki, albo recepty wykupowac co kilka dni.
"Ewentualnie możesz odwiedzić 3 różne apteki, albo recepty wykupowac co kilka dni" Właśnie tak myślałam, żeby tak zrobić :P wiedząc, że najwcześniej będe w Polsce w październiku muszę zrobić zapasy ;) I w końcu będę z moim mężusiem razem po prawie roku rozłąki :))
Czy wyjezdzasz do UK?
Jesli tak, to moze bede w stanie udzielic praktycznych porad w zakresie NHS :)
a nie lepiej zadzwonić do apteki i zapytać ?
Czy wyjezdzasz do UK?Jesli tak, to moze bede w stanie udzielic praktycznych
porad w zakresie NHS :)
Niestety nie albo stety, ale dziękuję za chęci :)
Według przepisów jest tak:
Bez opisu dawkowania na recepcie mogą znaleźć się dwa najmniejsze opakowania figurujące wyłącznie w wykazach refundowanych leków i wyrobów medycznych. Zasada ta nie dotyczy leków gotowych i recepturowych zawierających środki psychotropowe oraz odurzające, które zawsze muszą mieć podany sposób dawkowania. Nie musi zaś być podany sposób dawkowania doustnego środka antykoncepcyjnego do sześciomiesięcznego stosowania oraz 100 sztuk pasków diagnostycznych. W przypadku podanego dawkowania ilość leku nie może przekroczyć ilości niezbędnej do trzymiesięcznego stosowania. Od tej reguły jest jednak wyjątek - wystawienie recepty z zaznaczonym czasem realizacji. Wypełnienie tej rubryki przez lekarza jest dla farmaceuty sygnałem, że dotyczy ona terapii trwającej miesiąc i tylko na taki okres może wydać leki. Rozwiązanie to jest udogodnieniem dla pacjenta, który nie musi od razu wykupić wszystkich drogich leków (na ogół ma trzy recepty). Przepisy te dotyczą wszystkich refundowanych leków i wyrobów medycznych oraz preparatów zawierających środki odurzające i psychotropowe.