Forum

Kuchenne porady

ciasto francuskie-kilka pytań

• Autor: matylda27 Data: 2011-04-05 19:43:05

Kochane żarłoki proszę o pomoc. Na sobotę chcę zrobić tartinki z gotowego ciasta francuckiego, mam kilka pytań.

1. Czy danie mogę zrobić już w piątek i potem tylko odgrzać. Mam wątpliwości, czy od spodu ciasto nie będzie wilgotne
    2. Czy biedronkowe ciasto jest OK
    3. Czy najpierw podpiec samo ciasto, czy już z nałożonym farszem.
    Proszę o jakieś wskazówki.

• Autor: Alll Data: 2011-04-05 21:16:10

Tartinki to rodzaj maleńkich kanapek przeważnie podawanych na zimno.
    Całkiem niedawno robiłam zawijańce, albo jak kto woli mumie, właśnie w cieście francuskim. Rozmrożonego ciasta francuskego nie powinno się długo przechowywać, a upieczone powinno podawać się gorące. Ciasto podgrzewane traci swoją strukturę i smak.

Swoje zawijańce zrobiłam 5 godzin przed podaniem. Tak wyglądały jak wkładałam je do lodówki.

Później posmarowałam je tylko jajkiem i wstawiłam do pieca.
    Nie potrafę odpowiedzieć na pytanie czy ciasto z Biedronki jest dobre, ponieważ nigdy go tam nie kupowałam.
    Tak wyglądały po upieczeniu.

• Autor: małgoska Data: 2011-04-05 22:45:01

Ciasto z biedronki jest jak najbardziej ok, próbowałam wielokrotnie, ciasta nie podpieka się wczesniej (przynajmniej ja tak robię) dopiero razem z farszem, kiedyś odgrzewałam upieczone ciasto francuskie w mikrofali i było bardzo gumowate, z piekarnika jest chrupiące.

• Autor: matylda27 Data: 2011-04-05 22:58:00

Dzięki za wszystkie sugestie

• Autor: nina Data: 2011-04-06 11:09:20

Ciasto z biedronki jest jak najbardziej ok, próbowałam wielokrotnie,
    ciasta nie podpieka się wczesniej (przynajmniej ja tak robię) dopiero razem
    z farszem, kiedyś odgrzewałam upieczone ciasto francuskie w mikrofali i
    było bardzo gumowate, z piekarnika jest chrupiące.

Potwierdzam to, co napisałaś. Nie można podgrzewać w mikrofali

• Autor: bronislawa70 Data: 2011-04-06 08:15:31

Oczywiście, że można zrobić dzień wcześniej ,a na drugi dzień podgrzać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 min. Nie tracą na wartości , są chrupiące i bardzo smaczne. Podane z barszczykiem smakują wybornie. Często robię takie z mięsem i pieczarkami.

http://wielkiezarcie.com/recipe61766.html

Filet w cieście przygotowuję dzień wcześniej, a piekę następnego dnia przed podaniem. Uważam,że świeżo upieczony jest lepszy.

• Autor: punca Data: 2011-04-06 08:35:58

A te mumie robicie tak,że macie pod spodem całe ciasto,a po bokach rozcięte,dajecie farsz i zaplatacie po bokach,tak?

Ciasto z Biedronki jest super,robie z niego zwykłe paszteciki,ale te mumie mnie zaciekawiły,i sprubuje takie zrobić.

• Autor: bronislawa70 Data: 2011-04-06 09:33:56

A te mumie robicie tak,że macie pod spodem całe ciasto,a po bokach
    rozcięte,dajecie farsz i zaplatacie po bokach,tak? Ciasto z Biedronki jest
    super,robie z niego zwykłe paszteciki,ale te mumie mnie zaciekawiły,i
    sprubuje takie zrobić.

Dokładnie tak jak piszesz. W moich przepisach jest krok po kroku jak zrobić.

http://wielkiezarcie.com/recipe61755.html

• Autor: punca Data: 2011-04-06 10:29:27

pycha,napewno wyprubuje ten przepis,dziękuję

• Autor: matylda27 Data: 2011-04-06 19:29:34

Widzę, że temat cieszy się zainteresowaniem. Mumie , które robiła Bronisława70 robiłam już kilka razy i za każdym razem były hitem imprezy.Robiłam je wcześniej a potem odgrzewałam. Teraz jednak miałam wątpliwości co do techniki wykonania , poniewaz chcę zrobić takie koszyczki w formie mufinkowej, a tam pieczarki ze szpinakiem chcę zalac beszamelem . Miałm wątpliwości czy spód za bardzo nie namięknie.

• Autor: Ala06 Data: 2011-04-06 08:23:32

Ja robiłam te "mumie" o których wspomina All dzień  wcześniej
    W następnym dniu upiekłam i nic nie straciły na smaku i wyglądzie
    trzeba jedynie przechować w chłodzie
    Ciasto kupuję w Lidlu i Biedronce i nie ma żadnej różnicy co do tych kupowanych
    w sklepach z wyższej półki .. sprawdziłam:)

• Autor: piszczalka Data: 2011-04-06 11:58:57

Zawsze ciasto francuskie kupuje w biedronce lub lidl i jest ok.

http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html

• Autor: anqe Data: 2011-04-13 21:28:54

ciasto z biedronki wypróbowane wiele razy polecam na słodko i słono, piecze się razem z farszem i raczej nie nadaje się do podgrzewania bo traci swoją kruchość 

Przejdź do pełnej wersji serwisu