Forum

Kuchenne porady

Proszę, pomóżcie mi w tym przepisie.

  • Autor: verika Data: 2011-04-06 16:06:14

    Witam, to mój pierwszy raz na forum WŻ więc nie jestem pewna czy piszę w dobrym dziale.

    Mam taką prośbę do osób które znają się na pieczeniu ciast :)
    Ostatnio znalazłam przepis w zeszycie Mamy, na ciasto, które uwielbiałam, bardzo się ucieszyłam, gdyż nigdzie w sieci nie mogłam go znaleźć. Niestety brakuje mi w nim pewnych informacji, więc muszę się Was doradzić. Ciasto nazywa się PIEGUSEK a w zeszycie zapisane jest tak:

    Składniki na ciasto:
    1 margaryna Palma,
    1 szkl. maku niemielonego

    to razem gotować 5 minut
    1,5 szkl. cukru
    0,5 szkl. mleka
    Dalej zapisane jest tak: Odcedzić (i tu właśnie nie jestem pewna, bo może chodzi o to, żeby ostudzić? jak myślicie?)
    dodać 4 żółtka, 2 szkl. mąki 2 łyż. proszku do pieczenia (nie wiem czy łyżki, czy łyżeczki małe-tu też proszę o poradę) i pianę z 4 białek

    Masa: 1/4 l. śmietany ubić z 1 truskawkową galaretką
    nie wiem jaka to śmietana, ale podejrzewam że ta słodka 30-36% (?)

    Ciasto przełożyć masą a spód i wierzch posmarować dżemem i obłożyć waflem, andrutem.

    Nie mam też informacji ile czasu i w jakiej temperaturze piec :( Może ktoś robi podobne ciasto, lub wie, jak to upiec. Bardzo, ale to baardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam :)

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-04-06 16:34:10

    nie wiem,czy to cos Tobie pomoze,ale moja rada wpisz sobie w wyszukiwarce haslo:"ciasto piegusek"i wyskoczy Tobie 15 pozycji tego ciasta,mam nadzieje,ze ktores wybierzesz-Pozdrawiam

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-06 16:43:51

    Witaj.Nie jestem super ekspertem,jeśli chodzi o pieczenie ciast,ale pieguska robiłam.Skoro zależy Ci na tym konkretnym przepisie,a sprawdzalaś w "necie",pozostaje tylko dedukcja.Czy notka "gotować "odnosi się do margaryny z makiem?Jeśli dotyczyłoby mleka z cukrem,może chodziłoby o to,że nie trzeba cukru ucierać z margaryną.W każdym razie tu nie ma nic do odcedzenia.Trzeba wszystko wystudzić i następnie dodać pozostałe składniki-choćby dlatego,że jajka ścięłyby się w wysokiej temperaturze.Na tę ilość składników z pewnością chodzi o 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Może jeszcze przegladaj przepisy w internecie,aż znajdziesz najbardziej zbliżony do tego,który znalazłaś.To proste ciasto i jeśli nawet coś zmienisz,efekt będzie podobny.

  • Autor: verika Data: 2011-04-06 16:48:50

    Szukałam właśnie ale  nie mogę znaleźć takiego, żeby mi pasował do tego, co robiła kiedyś moja Mama. Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
    Może jeszcze ktoś coś podpowie.

  • Autor: f-K Data: 2011-04-06 21:09:43

    Składniki na ciasto:1 margaryna Palma,1 szkl. maku
    niemielonegoto razem gotować 5 minut1,5 szkl. cukru0,5 szkl. mlekaDalej
    zapisane jest tak: Odcedzić (i tu właśnie nie jestem pewna, bo może chodzi
    o to, żeby ostudzić? jak myślicie?)dodać 4 żółtka, 2 szkl. mąki
    2 łyż. proszku do pieczenia (nie wiem czy łyżki, czy łyżeczki małe-tu
    też proszę o poradę) i pianę z 4 białekMasa: 1/4 l. śmietany ubić z 1
    truskawkową galaretkąnie wiem jaka to śmietana, ale podejrzewam że ta
    słodka 30-36% (?)Ciasto przełożyć masą a spód i wierzch
    posmarować dżemem i obłożyć waflem, andrutem.Nie mam też informacji ile
    czasu i w jakiej temperaturze piec :( Może ktoś robi podobne ciasto, lub
    wie, jak to upiec. Bardzo, ale to baardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam :)

    Ja zrobilabym tak:
    Margaryne, mak, cukier i mleko gotowac 5min (zmiekczamy mak).
    Ostudzic
    Dodac zoltka, make, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, wymieszac (mikserem). Delikatnie mieszajac lyzka, dodac piane z bialek. Piec w temp. ok. 180 st.C. az lekkiego zrumienienia gory przy brzegach formy (sprawdzic wbijajac suchy patyczek, jesli po wyjeciu z ciasta nadal suchy-upieczone).
    Galaretke rozpuscic w max. polowie wody podanej na opakowaniu, ostudzic. Lekko tezejaca zmiksowac z ubita smietana kremowka (jakakolwiek zreszta smietana).
    Tak mi sie wydaje, ale gwarancji nie dam.

  • Autor: Alicja9 Data: 2011-04-06 21:22:35

    Ja zrobiłabym tak samo i ubijała galaretkę ze śmietaną 36%.Jeśli nie spróbujesz to nie dowiesz sie nigdy jak to ma być  :-) - powodzenia i dobrego wypieku  :-))

  • Autor: verika Data: 2011-04-07 11:37:49

    Tak sobie poza forum jeszcze kombinowałam właśnie, żeby mak i margarynę zagotować jeszcze z mlekiem i cukrem, widzę że to ma sens :) Dziękuję
    Tylko z tą galaretką się pomyliłam, bo myślałam, żeby do śmietany dodać proszek, a nie rozcieńczoną.

    Jutro zrobię próbę i jak wyjdzie, to dodam przepis i zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: Satina Data: 2011-04-07 12:17:24

    Najlepiej bedzie jak zapytasz sie mamy:) A w internecie mnóstwo piegusków jest, pewnie podobnie się robi to tego z twojego zeszytu:) Czas do suchego patyczka;) A w temp 180-190? Zalezy duzo od piekarnika. Napewno 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Śmiatana 36% najlepiej.

  • Autor: verika Data: 2011-04-07 13:36:16

    Najlepiej bedzie jak zapytasz sie mamy:) A w internecie mnóstwo
    piegusków jest, pewnie podobnie się robi to tego z twojego zeszytu:)
    Czas do suchego patyczka;) A w temp 180-190? Zalezy duzo od piekarnika.
    Napewno 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Śmiatana 36% najlepiej.

    Gdybym mogła zapytać Mamę, napewno nie pytałabym na forum, ale niestety nie mam i nigdy nie będę miała już takiej możliwości...
    dziękuję za odpowiedź

  • Autor: verika Data: 2011-04-09 13:36:27

    Zrobiłam i dodałam przepis, dziękuję Wam.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-09 18:28:12

    Brawo

Przejdź do pełnej wersji serwisu