Nie lubię jak przygotowana przekąska podana jest byle jak,dlatego staram się odpowiednio podać i efektownie ozdobić.Pięknie udekorowane dania to nic trudnego, ale czasami brakuje nowych pomysłów. Dlatego wielka szkoda,że na WŻ nie ma kategorii "Dekorowanie potraw", gdzie były by "przepisy" na dekoracje zrobione z ogórka,marchewki czy rzodkiewki krok po kroku lub zdjęcia półmisków pięknie udekorowanych.Co o tym myślicie?
Zgadzam się , dział "dekorowanie potraw" przydał by mi się bardzo. Zawsze mam z tym problem i sięgam po to, co mam pod ręką, ale ileż można używać szczypiorku i rzodkiewki. Też czekam na nowe pomysły. Pozdrawiam
Makusia, zgadzam się, ale tylko z jednym cyt. "dekorowania potraw nie są przepisami". Natomiast nadal uważam,że byłoby miło gdyby taki dział powstał, ponieważ nawet najsmaczniejsza potrawa podana ot tak przekreśli nasze całogodzinne nieraz przygotowania.Pięnie dekoracje podnoszą smak potrawy ,dlatego uważam,ze jedno z drugim ma związek.Było by fajnie, gdyby wchodząc w ulubione zrobić klik i wyskoczy nam róża z salami,czy kwiat z pora,a nie szukać we wszystkich artykułach na forum .
Jestem "za", już jakiś czas temu Pampas obiecał że będzie możliwość dodawania artykułów do ulubionych, musimy go "molestować" o przyspieszenie, i może dołoży dział o dekorowaniu potraw:)
Ja też bym się z chęcią czegoś w tej sprawie nauczyła. Mam taką książkę "Ozdabianie potraw" - polecam. W tym dziale możnaby też umieszczać np. jak otrzymać niektóre kształty drożdżówek, ciastek, pomysły na ciasta, ozdabianie tortów, no i czasem wymyślny sposób na koreczki, wędliny itp. Przydałoby się. Mało na ten temat w internecie, kiedyś szukałam.
Macie rację. Od jakiegoś czasu szukam przepisu na masę do tortu z której można byłoby robić ozdoby szprycą. Te które robię są jakieś byle jakie a to za miękka, a to się rozwarstwia, a to podchodzi wodą. Może ktoś podzieliłby się ze mną swoim doświadczeniem.
Nie lubię jak przygotowana przekąska podana jest byle jak,dlatego staram się odpowiednio podać i efektownie ozdobić.Pięknie udekorowane dania to nic trudnego, ale czasami brakuje nowych pomysłów. Dlatego wielka szkoda,że na WŻ nie ma kategorii "Dekorowanie potraw", gdzie były by "przepisy" na dekoracje zrobione z ogórka,marchewki czy rzodkiewki krok po kroku lub zdjęcia półmisków pięknie udekorowanych.Co o tym myślicie?
http://wielkiezarcie.com/recipe60586.html
http://wielkiezarcie.com/recipe54787.html
http://wielkiezarcie.com/recipe52819.html
Świetny pomysł.Miłe dla oka są pięknie udekorowane potrawy.
Zgadzam się , dział "dekorowanie potraw" przydał by mi się bardzo. Zawsze mam z tym problem i sięgam po to, co mam pod ręką, ale ileż można używać szczypiorku i rzodkiewki. Też czekam na nowe pomysły. Pozdrawiam
Wszelakie dekorowania potraw nie są przepisami, powinny być wstawiane w artykułach, bo tam ich miejsce, jak np ten : http://wielkiezarcie.com/article49315.html
Makusia, zgadzam się, ale tylko z jednym cyt. "dekorowania potraw nie są przepisami". Natomiast nadal uważam,że byłoby miło gdyby taki dział powstał, ponieważ nawet najsmaczniejsza potrawa podana ot tak przekreśli nasze całogodzinne nieraz przygotowania.Pięnie dekoracje podnoszą smak potrawy ,dlatego uważam,ze jedno z drugim ma związek.Było by fajnie, gdyby wchodząc w ulubione zrobić klik i wyskoczy nam róża z salami,czy kwiat z pora,a nie szukać we wszystkich artykułach na forum .
Jestem za!
Jestem "za", już jakiś czas temu Pampas obiecał że będzie możliwość dodawania artykułów do ulubionych, musimy go "molestować" o przyspieszenie, i może dołoży dział o dekorowaniu potraw:)
Ja też bym się z chęcią czegoś w tej sprawie nauczyła. Mam taką książkę "Ozdabianie potraw" - polecam. W tym dziale możnaby też umieszczać np. jak otrzymać niektóre kształty drożdżówek, ciastek, pomysły na ciasta, ozdabianie tortów, no i czasem wymyślny sposób na koreczki, wędliny itp. Przydałoby się. Mało na ten temat w internecie, kiedyś szukałam.
Macie rację. Od jakiegoś czasu szukam przepisu na masę do tortu z której można byłoby robić ozdoby szprycą. Te które robię są jakieś byle jakie a to za miękka, a to się rozwarstwia, a to podchodzi wodą. Może ktoś podzieliłby się ze mną swoim doświadczeniem.