W przepisie na paschę wymagane jest 500g twarogu trzykrotnie mielonego. Czy trzeba kupić ser tłusty i zemleć 3x, czy też użyć jakiegoś dostępnego do serników? Jeśli tak, to jakiego? (firma,cena) Z tego,.co wiem są one po 1kg wiaderka, czy wtedy trzeba 2x większyć resztę składników?
W wiaderkach twaróg jest już zmielony. Jednak jeśli kupisz ser tłusty i zmielisz 3 razy to ma zupełnie inną ( wg mnie lepszą) konsystencję. Jeśli przepis jest na 0,5 kg,a Ty zrobisz z 1 kg, to trzeba zwiększyć ilość składników. Osobiście nigdy paschy nie robiłam z gotowych serów mielonych, tylko sama mieliłam. Te gotowe trochę jednak podchodzą wodą i bywają za rzadkie.
Masz rację Ewo. Ja robię paschę z twarogu, który sama sobie zmielę. Te kupne, trzykrotnie mielone, bez względu na firmę czy cenę są niestety dość rzadkie i mało nadają się na paschę.
czy musi to być twaróg tłusty czy może być półtłusty? I to opłaca się kupić na wagę,tak? Bo kostki są chyba mniejsze niz 500g. Czy z 500g jak w przepisie wyjdzie? Czy lepiej pomnożyć x2/?
Najlepszy jest oczywiście tłusty, wtedy lepiej trzyma się "kupy". Najlepiej kupić na wagę, bo w duzych kostkach może nie byc akurat dokładnie 0,5 kg. Ilość zależy od tego na ile osób ma być ta pascha. Z pół kilograma też wyjdzie. Pascha jest dosyć słodka, więc nie je się jej w duzych ilościach.
Od kilku lat robię paschę ale tylko z sera który sama robię.Ser taki ma całkiem inny smak i konsystencję, ja go później wcale nie mielę. Każdy kupiony ser ma kwaśny posmak. A zrobiony w domu ma całkiem inny smak.
nie wiem jaki masz przepis na paschę ja mam taki gdzie ser trzeba dobrze odsączyć z serwatki a w tym przypadku chyba tylko zwykły się sprawdzi te we wiaderkach są bardzo mokre, żeby nie było że odsączasz i połowa ci odpłynie
W przepisie na paschę wymagane jest 500g twarogu trzykrotnie mielonego. Czy trzeba kupić ser tłusty i zemleć 3x, czy też użyć jakiegoś dostępnego do serników? Jeśli tak, to jakiego? (firma,cena)
Z tego,.co wiem są one po 1kg wiaderka, czy wtedy trzeba 2x większyć resztę składników?
W wiaderkach twaróg jest już zmielony. Jednak jeśli kupisz ser tłusty i zmielisz 3 razy to ma zupełnie inną ( wg mnie lepszą) konsystencję. Jeśli przepis jest na 0,5 kg,a Ty zrobisz z 1 kg, to trzeba zwiększyć ilość składników.
Osobiście nigdy paschy nie robiłam z gotowych serów mielonych, tylko sama mieliłam. Te gotowe trochę jednak podchodzą wodą i bywają za rzadkie.
Masz rację Ewo. Ja robię paschę z twarogu, który sama sobie zmielę. Te kupne, trzykrotnie mielone, bez względu na firmę czy cenę są niestety dość rzadkie i mało nadają się na paschę.
czy musi to być twaróg tłusty czy może być półtłusty? I to opłaca się kupić na wagę,tak? Bo kostki są chyba mniejsze niz 500g. Czy z 500g jak w przepisie wyjdzie? Czy lepiej pomnożyć x2/?
Najlepszy jest oczywiście tłusty, wtedy lepiej trzyma się "kupy". Najlepiej kupić na wagę, bo w duzych kostkach może nie byc akurat dokładnie 0,5 kg. Ilość zależy od tego na ile osób ma być ta pascha. Z pół kilograma też wyjdzie. Pascha jest dosyć słodka, więc nie je się jej w duzych ilościach.
Polecam przepis Nutelli http://wielkiezarcie.com/recipe16186.html robię podobną i jest bardzo dobra :)
właśnie z tego spisałam składniki :) tylko nie wiem, jak duża wychodzi
Spokojnie na standardową rodzinkę starczy. 4-6 osób.
Polecam jeszcze tą : http://wielkiezarcie.com/recipe44078.html
też jest pyszna i szybciej sie ją robi. Wychodzi dość spora.
Od kilku lat robię paschę ale tylko z sera który sama robię.Ser taki ma całkiem inny smak i konsystencję, ja go później wcale nie mielę. Każdy kupiony ser ma kwaśny posmak. A zrobiony w domu ma całkiem inny smak.
nie wiem jaki masz przepis na paschę ja mam taki gdzie ser trzeba dobrze odsączyć z serwatki a w tym przypadku chyba tylko zwykły się sprawdzi te we wiaderkach są bardzo mokre, żeby nie było że odsączasz i połowa ci odpłynie
to chyba jednak lepiej nie kupywać gotowca, tylko zemleć normalny biały ser :) w maszynce
Tak, lepiej zmielić sobie twaróg- bardziej pewne, że Ci się pascha nie rozpłynie ;)