Forum

Gawędy o jedzeniu

Twaróg trzykrotnie mielony

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-10 13:13:56

    W przepisie na paschę wymagane jest 500g twarogu trzykrotnie mielonego. Czy trzeba kupić ser tłusty i zemleć 3x, czy też użyć jakiegoś dostępnego do serników? Jeśli tak, to jakiego? (firma,cena)
    Z tego,.co wiem są one po 1kg wiaderka, czy wtedy trzeba 2x większyć resztę składników?

  • Autor: ewka63 Data: 2011-04-10 15:17:27

    W wiaderkach twaróg jest już zmielony. Jednak jeśli kupisz ser tłusty i zmielisz 3 razy to ma zupełnie inną ( wg mnie lepszą) konsystencję. Jeśli przepis jest na 0,5 kg,a Ty zrobisz z 1 kg, to trzeba zwiększyć ilość składników.
    Osobiście nigdy paschy nie robiłam z gotowych serów mielonych, tylko sama mieliłam. Te gotowe trochę jednak podchodzą wodą i bywają za rzadkie.

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-10 16:02:08

    Masz rację Ewo. Ja robię paschę z twarogu, który sama sobie zmielę. Te kupne, trzykrotnie mielone, bez względu na firmę czy cenę są niestety dość rzadkie i mało nadają się na paschę.

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-10 16:50:01

    czy musi to być twaróg tłusty czy może być półtłusty? I to opłaca się kupić na wagę,tak? Bo kostki są chyba mniejsze niz 500g. Czy z 500g jak w przepisie wyjdzie? Czy lepiej pomnożyć x2/?

  • Autor: ewka63 Data: 2011-04-10 18:53:54

    Najlepszy jest oczywiście tłusty, wtedy lepiej trzyma się "kupy". Najlepiej kupić na wagę, bo w duzych kostkach może nie byc akurat dokładnie 0,5 kg. Ilość zależy od tego na ile osób ma być ta pascha. Z pół kilograma też wyjdzie. Pascha jest dosyć słodka, więc nie je się jej w duzych ilościach.

    Polecam przepis Nutelli http://wielkiezarcie.com/recipe16186.html robię podobną i jest bardzo dobra :)

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-10 19:07:53

    właśnie z tego spisałam składniki :) tylko nie wiem, jak duża wychodzi

  • Autor: ewka63 Data: 2011-04-10 19:15:56

    Spokojnie na standardową rodzinkę starczy. 4-6 osób.

  • Autor: ewka63 Data: 2011-04-10 20:09:30

    Polecam jeszcze tą : http://wielkiezarcie.com/recipe44078.html
    też jest pyszna i szybciej sie ją robi. Wychodzi dość spora.

  • Autor: Tekla Data: 2011-04-10 19:45:20

    Od kilku lat robię paschę ale tylko z sera który sama robię.Ser taki ma całkiem inny smak i konsystencję, ja go później wcale nie mielę. Każdy kupiony ser ma kwaśny posmak. A zrobiony w domu ma całkiem inny smak.

  • Autor: anqe Data: 2011-04-12 12:54:45

    nie wiem jaki masz przepis na paschę ja mam taki gdzie ser trzeba dobrze odsączyć z serwatki a w tym przypadku chyba tylko zwykły się sprawdzi te we wiaderkach są bardzo mokre, żeby nie było że odsączasz i połowa ci odpłynie

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-12 14:04:27

    to chyba jednak lepiej nie kupywać gotowca, tylko zemleć normalny biały ser :) w maszynce

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-12 20:41:55

    Tak, lepiej zmielić sobie twaróg- bardziej pewne, że Ci się pascha nie rozpłynie ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu