Może podzielicie się ze mną potrawami, które goszczą na Waszym Wielkanocnym stole. Zastanawiam się czy czy są jakieś charakterystyczne dania zależne od regionu. Zacznę jako pierwsza. U mnie w tym roku: - barszcz biały z jajkiem, - jajka faszerowane, - galaretki drobiowo-warzywne, - sałatka warzywna, - szynka w galarecie, - święconka, - kiełbasa na gorąco, i dalej zbrakło mi pomysłów może skorzystam z Waszych
U mnie w planach, sporo potraw, bo wyjątkowo w tym roku rano na śniadaniu, będą goście. Oprócz nas dodatkowo 4 osoby.
Święconka Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkami Jajka faszerowane zapiekane w skorupkach jajka w majonezie ze szczypiorkiem schab z nadzieniem jajeczno- chrzanowym w galarecie Pasztet i karkówka pieczona, szynka z tłuszczykiem babuni zimne nóżki Bigos kaczka pieczona Sałatka gyros z przepisu renatyz sałatka jarzynowa ozór wołowy w sosie chrzanowym chrzan własnej roboty sos tatarski tatar trochę nowalijek, sałata , rzodkiewka, pomidory, ogórki.
Z ciast będzie sernik, stefanka,babka pomarańczowa, sernik na zimno.
Oczywiście bigosu,ozora i kaczki na śniadanie nie podam, tylko trochę później:)
Dopisano 11-04-14 14:39:09:
Jeszcze zapomniałam dopisac że będzie wspaniała polędwica suszona z przepisu evy67, pojutrze już będą ją wiesza na haku:)
święconka biały barszcz biała kiełbasa ćwikła z chrzanem bigos gołąbki sałatka roladki drobiowe - życzenie męża sałatka jajka oraz ciasto nie zabraknie też warzywek i chlebka
U mnie tradycyjnie: żurek z kiełbasą , ziamniakami i jajkiem kiełbasa biała sałatka ryżowa, ale jeszcze nie wiem konkretnie którą zrobię szparagi w rulonikach z szynki sernik ćwikła z chrzanem no i święconka
Szparagi robię tak jak w Twoim przepisie, tylko do majonezu dodaję trochę chrzanu.Można też ułożyć takie roladki w głębszym naczyniu i zalać galaretką(żelatyna+ rosół)
Od wielu lat nie zmieniam menu świątecznego: - żurek z białą kiełbasą i jajem - biała kiełbasa pieczona w piwie - pieczone mięsiwo: karkówka z farszem cebulowym, schab ze śliwkami i morelami, pierś z indyka z nadzieniem szpinakowo- serowym - zimne sosy do mięs- 3-4 rodzaje - jaja faszerowane na kilka sposobów - terrina z łososia - sandacz w galarecie (mąż uwielbia ryby) - sałatka z wędzonym kurczakiem - roladki ze szynki z nadzieniem twarożkowym- w galaretce z ciast tradycyjnie: - sernik wiedeński - keks - babka cytrynowa Wydaje się sporo, ale u mnie na święta każdy jada co innego.
żurek z jajkiem, kiełbasą i chrzanem, sałatka z jajek, z szynkąm z kukurydzą, szczypiorkiem i majonezem, pasztet z jajek, sałatka jarzynowa, jajka faszerowane(chyba z avokado), święconka, pieczona łopatka i schab
Ja chyba podam (chyba, ponieważ u mnie pomysły ulegają zmianie na bieżąco, trochę w zależności od czasu, zapału i zasobów kieszeni): - barszcz chrzanowy ze śmietaną i gotowanym jajkiem - pieczoną białą kiełbasę z cebulą, pieczarkami, papryką i brokułami - jajka faszerowane czymś (jeszcze nie zdecydowałam) - sałatkę warzywną (moja mama bardzo ją lubi) - prawdziwą galareta na nóżkach z mięsem z wieprzowej golonki - jakąś pieczeń, może szynka, może schab, może indyk a może pieczeń rzymska - a może zamiast pieczeni kotleciki z mięsa drobiowego z mąką arachidową - kaczkę pieczoną, ale nie z jabłkami :) - paschę z bakaliami (jeszcze nie wiem, czy w postaci ciasta do krojenia czy deseru w pucharkach - babę, babeczki lub bułeczki drożdżowe - mazurek kajmakowo-czekoladowy z powidłami lub dżemem
Misz masz mi z tego wychodzi na razie straszny - muszę podzielić pomysły na dwa dni Świąt :) Na pewno barszcz, kaczka i pieczona kiełbasa pojawią się jako propozycje obiadowe :)
u mnie dietka, więc dostosowuję się do męża i dziecka :): - sałatka jarzynowa - jajka w majonezie - kaczka nadziewana - rosól z kaczki - święconka - szynka lub tortilla z farszem serowym - kiełbasy na ciepło - pieczen z mięsa mielonego z papryka z mojego przepisu , a sobie tylko galaretka z tuńczykiem, serkiem top. , pomidorem i jajkiem
ciasta: - muffinki lub babka cytrynowa - jakies ciasto przekladane z kremem i innymi masami (jeszcze sie zastanawiam) - wafelki z masa kajmakowa lub chałwowa
Tradycyjnie bedzie u nas: - pasztet do chleba - jajka faszerowane pieczarkami (to dla meza i mamuski :) - sałatka z tuńczyka (plus kukurydza, fasola, ogorek konserwowy, papryka) - na obiad na pewno bedzie niedziela czyli rosół z makaronem
Reszta nie wiem, poczytam i moze od Was skorzystam z jakiegos przepisu :)))
A jak robicie żurek z jajkiem? Z jakiego przepisu korzystacie? Jest tego tysiąc sposobów.
Jadłospis z moich przepisów: Białej kiełbasa Sałatka "Śląski szałot" Kolorowe ślimaki szpinakowe Śledzik w winie z rodzynkami lub Śledzie z jabłkiem w śmietanie Chleb wiejski na zaczynie bezdrożdżowym trójfazowym Masło domowej roboty Kolorowy chrzan Wielkanocna baba drożdżowa cytrusowa Jabłecznik na spodzie kruchym (teraz zrobię Szarlotkę bakaliami sypaną, bo szybciej) Sernik na ciemnym spodzie
poza tym jaja, pasztety, kiełbachy, schab ze śliwką, szynki i sos tatarski
A pieczesz swoje chlebki czy kupujesz? Korci mnie, żeby je upiec samemu, ale nie wiem, czy czasem nie trzeba czegoś zmienić w proporcjach ciasta na chleb ?(piekę swój chleb i ten wychodzi mi dobrze)
Ja też dotychczas kupowałam, ale chętnie spróbowałabym zrobić własne :) Wypadałoby założyć nowy wątek..." Żurek w chlebie" może znalazłyby się jakieś extra przepisy.
u mnie zwykle święconka biała kiełbasa z cwikłą i chrzanem rolada z boczku szynka w piwie pstrąg w galarecie schab ze śliwką w galarecie jajka faszerowane wg mojego przepisu saałatka jarzynowa pascha makowiec
w tym roku planuję lekką zmianę i będzie święconka biała kiełbasa z cwikłą i chrzanem szynka w piwie świnki z WŻ jajka faszerowane j.w. jajka z majonezem, kawiorem i zieleniną (pietruszka, rzeżucha) sałatka jarzynowa sypana szarlotka tiramisu
jak czytam WŻ to pewnie wypadnę słabo ale nie lubię wyrzucać jedzenia więc nie przygotowuję zbyt dużo a i tak zawsze coś zostanie tylko szynkę i roladę przygotowuje tak aby część zamrozić i później wyciągać po kawałku na kanapki
U mnie będzie : - żurek na wywarze z szynki z jajkiem i kiełbasą - czysty barszcz czerwony z pasztecikami - szynka, boczek ( już w marynacie ) i kiełbasa własnej roboty - pasztet - chrzan z żółtkami - galaretki z indyka - sałatka wielowarstwowa z szynką - jajka w sosie chrzanowo-jabłkowym - sernik z brzoskwiniami , mazurek czekoladowo-orzechowy i coś z owocami w galaretce - kruche ciasteczka - dodatki : owoce , marynaty , nowalijki no i tyle , chyba ?
U mnie: barszcz bialy z jajkami biala kielbasa bialym serem specjalnie przygotowanym bycze jaja,czyli kule z mielonego miesa z jajkiem srodku smazone w glebokim tluszczu krolik duszony schab pieczony lub gotowany ze sliwka i bez jajka faszerowane tunczykiem lub pieczarkami salatka z selerem marynowanym salatka wielowarzywna (chyba) cwikla chleb domowej roboty paszteciki z kiszona kapusta i grzybami nowalijki pomidory ogorki ciasto:baba drozdzowa,sernik na makowo jablkowym ciescie (ekkore)i cos jeszcze moze pani walewska lub cos innego z kremem nie wiem jeszcze.
U mnie dopiero skromnie (po przeczytaniu Waszych menu ) ale na pewno pójdziemy do rodziców, jednych i drugich, to za dużo nie ma sensu robić. święconka, frankfuterki białe i zwyczajne, jajka faszerowane pieczarkami, chcę spróbować to cudo http://wielkiezarcie.com/recipe38024.html no i obowiązkowo schab suszony :) sznycel po wiedeńsku na obiad, pomidory, ogórki itp. i to by było wszystko a ciasta jeszcze nie wybrałam.
U nas zaczynamy od święconki. Potem żurek ( może jak czasu wystarczy upiekę chlebki i będzie żurek w chlebie ) , biała kiełbaska gotowana lub zapiekana, do tego duszona kapustka z grzybkami. Trzy sałatki - jarzynowa, selerowa - seler tarty ze słoiczków, szyneczka, jajka i majonez, kurczakowa - piersi ugotowane, ananas , kukurydza , majonez. Mama przyniesie jajeczka faszerowane w dwóch wersjach - tradycyjne i zapiekane w skorupkach. Na pewno jakaś dobra wędlinka do tego chrzan i ćwikła. Będzie też galareta. Na słodko torcik bezowy- blaty bezowe przekładane masą z bitej śmietany, serka mascarpone i kajmaku, sernik ( obowiązkowo bo mężuś jest miłośnikiem serników, tylko mam dylemat czy zrobić taki jaki już piekłam czy skorzystać z nowego przepisu co może być ryzykowne ). Mama upiecze jak co roku babę drożdżową, teściowa piaskową. Dzieci przy okazji porządków przedświątecznych w kuchni odnalazły lukier więc zażyczyły sobie muffinki. Na obiadek mężuś coś wymyśli więc nie muszę się martwić.
u nas beda zurek z jajkiem, kielbasa jakkas miesna pieczen zrobiona do konsumpcji głownie jako wedlina na zimno/i na cieplo w grubszych plastrach sprobuje zrobic jajka faszerowane pieczarkami dorsz w galarecie z warzywami sałatka warzywna
Może podzielicie się ze mną potrawami, które goszczą na Waszym Wielkanocnym stole. Zastanawiam się czy czy są jakieś charakterystyczne dania zależne od regionu. Zacznę jako pierwsza.
U mnie w tym roku:
- barszcz biały z jajkiem,
- jajka faszerowane,
- galaretki drobiowo-warzywne,
- sałatka warzywna,
- szynka w galarecie,
- święconka,
- kiełbasa na gorąco,
i dalej zbrakło mi pomysłów może skorzystam z Waszych
U mnie:
-sałatka warzywna,
-rosól,
-jajka w majonezie,
-jajka z ketchupem
-święconka tak jak zawsze,
-koziołki
-ciasto:
-tortowe,
-szarlotka,
-makowiec,
-kolorowy sernik z galaretką,
-wędlina,
-przystawki:ogórki kiszone,marynowana papryka.
Co to są koziołki?
o to samo mialam pytac :)
U mnie w planach, sporo potraw, bo wyjątkowo w tym roku rano na śniadaniu, będą goście. Oprócz nas dodatkowo 4 osoby.
Święconka
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkami
Jajka faszerowane zapiekane w skorupkach
jajka w majonezie ze szczypiorkiem
schab z nadzieniem jajeczno- chrzanowym w galarecie
Pasztet i karkówka pieczona, szynka z tłuszczykiem babuni
zimne nóżki
Bigos
kaczka pieczona
Sałatka gyros z przepisu renatyz
sałatka jarzynowa
ozór wołowy w sosie chrzanowym
chrzan własnej roboty
sos tatarski
tatar
trochę nowalijek, sałata , rzodkiewka, pomidory, ogórki.
Z ciast będzie sernik, stefanka,babka pomarańczowa, sernik na zimno.
Oczywiście bigosu,ozora i kaczki na śniadanie nie podam, tylko trochę później:)
Dopisano 11-04-14 14:39:09:
Jeszcze zapomniałam dopisac że będzie wspaniała polędwica suszona z przepisu evy67, pojutrze już będą ją wiesza na haku:)Zapomniałam o cieście, zrobię tylko sernik na zimno, bo mąż na diecie i muszę to uszanować. Nowalijek też nie zabraknie.
u nas w tym roku na stole znajdzie się:
święconka
biały barszcz
biała kiełbasa
ćwikła z chrzanem
bigos
gołąbki
sałatka
roladki drobiowe - życzenie męża
sałatka
jajka
oraz ciasto
nie zabraknie też warzywek i chlebka
U mnie tradycyjnie:
żurek z kiełbasą , ziamniakami i jajkiem
kiełbasa biała
sałatka ryżowa, ale jeszcze nie wiem konkretnie którą zrobię
szparagi w rulonikach z szynki
sernik
ćwikła z chrzanem
no i święconka
mmm... możesz podac przepis na szparagi?
znajdziesz w moich przepisach
Szparagi robię tak jak w Twoim przepisie, tylko do majonezu dodaję trochę chrzanu.Można też ułożyć takie roladki w głębszym naczyniu i zalać galaretką(żelatyna+ rosół)
U mnie:
U nas:
-barszcz biały z jajem
-kiełbasa biała pieczona w piwie
-jajka faszerowane ( z przepisu Tekluni)
-pasztet drobiowy, pieczona szynka i karczek
-galaretka z kurczaka
-śledź w śmietanie
-sałatka jarzynowa
-pasztet z jajek (nowość z Naszej stronki), nowalijki itp
Z ciast- sernik z serków homo, babka cytrynowa (Alidab),mazurek z wafli kokosowy i babeczki z makiem.
Na wiekszość popatrzę żałosnym wzrokiem, ale co zrobić...
Od wielu lat nie zmieniam menu świątecznego:
- żurek z białą kiełbasą i jajem
- biała kiełbasa pieczona w piwie
- pieczone mięsiwo: karkówka z farszem cebulowym, schab ze śliwkami i morelami, pierś z indyka z nadzieniem szpinakowo- serowym
- zimne sosy do mięs- 3-4 rodzaje
- jaja faszerowane na kilka sposobów
- terrina z łososia
- sandacz w galarecie (mąż uwielbia ryby)
- sałatka z wędzonym kurczakiem
- roladki ze szynki z nadzieniem twarożkowym- w galaretce
z ciast tradycyjnie:
- sernik wiedeński
- keks
- babka cytrynowa
Wydaje się sporo, ale u mnie na święta każdy jada co innego.
Możesz podać przepis na tę karkówkę z farszem cebulowym? bo nie znalazłam jej tutaj a brzmi ciekawie.
No ale gapa ze mnie... zanim minął czas edycji to znalazłam go w Twoich przepisach, muszę wypróbować:)
żurek z jajkiem, kiełbasą i chrzanem,
sałatka z jajek, z szynkąm z kukurydzą, szczypiorkiem i majonezem,
pasztet z jajek,
sałatka jarzynowa,
jajka faszerowane(chyba z avokado),
święconka,
pieczona łopatka i schab
Zapomniałam o cieście, będzie w tym roku princepolo z ananasem, i jeszcze jakieś ale jeszcze nie wiem jakie
Ja chyba podam (chyba, ponieważ u mnie pomysły ulegają zmianie na bieżąco, trochę w zależności od czasu, zapału i zasobów kieszeni):
- barszcz chrzanowy ze śmietaną i gotowanym jajkiem
- pieczoną białą kiełbasę z cebulą, pieczarkami, papryką i brokułami
- jajka faszerowane czymś (jeszcze nie zdecydowałam)
- sałatkę warzywną (moja mama bardzo ją lubi)
- prawdziwą galareta na nóżkach z mięsem z wieprzowej golonki
- jakąś pieczeń, może szynka, może schab, może indyk a może pieczeń rzymska - a może zamiast pieczeni kotleciki z mięsa drobiowego z mąką arachidową
- kaczkę pieczoną, ale nie z jabłkami :)
- paschę z bakaliami (jeszcze nie wiem, czy w postaci ciasta do krojenia czy deseru w pucharkach
- babę, babeczki lub bułeczki drożdżowe
- mazurek kajmakowo-czekoladowy z powidłami lub dżemem
Misz masz mi z tego wychodzi na razie straszny - muszę podzielić pomysły na dwa dni Świąt :)
Na pewno barszcz, kaczka i pieczona kiełbasa pojawią się jako propozycje obiadowe :)
u mnie dietka, więc dostosowuję się do męża i dziecka :):
- sałatka jarzynowa
- jajka w majonezie
- kaczka nadziewana
- rosól z kaczki
- święconka
- szynka lub tortilla z farszem serowym
- kiełbasy na ciepło
- pieczen z mięsa mielonego z papryka z mojego przepisu ,
a sobie tylko galaretka z tuńczykiem, serkiem top. , pomidorem i jajkiem
ciasta:
- muffinki lub babka cytrynowa
- jakies ciasto przekladane z kremem i innymi masami (jeszcze sie zastanawiam)
- wafelki z masa kajmakowa lub chałwowa
Tak dokładnie nie myslalam jeszcze nad menu ale chciałam zrobic z przepisów WŻ
- jajka z galarety http://wielkiezarcie.com/recipe57207.html
- boczek http://wielkiezarcie.com/recipe7604.html
Tradycyjnie bedzie u nas:
- pasztet do chleba
- jajka faszerowane pieczarkami (to dla meza i mamuski :)
- sałatka z tuńczyka (plus kukurydza, fasola, ogorek konserwowy, papryka)
- na obiad na pewno bedzie niedziela czyli rosół z makaronem
Reszta nie wiem, poczytam i moze od Was skorzystam z jakiegos przepisu :)))
A jak robicie żurek z jajkiem? Z jakiego przepisu korzystacie? Jest tego tysiąc sposobów.
Białej kiełbasa
Sałatka "Śląski szałot"
Kolorowe ślimaki szpinakowe
Śledzik w winie z rodzynkami lub Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Chleb wiejski na zaczynie bezdrożdżowym trójfazowym
Masło domowej roboty
Kolorowy chrzan
Wielkanocna baba drożdżowa cytrusowa
Jabłecznik na spodzie kruchym
(teraz zrobię Szarlotkę bakaliami sypaną, bo szybciej)
Sernik na ciemnym spodzie
poza tym jaja, pasztety, kiełbachy, schab ze śliwką, szynki i sos tatarski
Magdo polecam ten żurek:
http://www.garnek.pl/intma43/8070352/obiad-pierwsze-danie
Sprawdzony, rewelacyjny!
Ja podaję ten żurek w chlebku, żeby było bardziej odświętnie :)
Przepisy Kuronia zawsze są/były wyśmienite.
Robię identycznie, w tym roku też się skuszę i podam w chlebkach:)
A pieczesz swoje chlebki czy kupujesz? Korci mnie, żeby je upiec samemu, ale nie wiem, czy czasem nie trzeba czegoś zmienić w proporcjach ciasta na chleb ?(piekę swój chleb i ten wychodzi mi dobrze)
Raczej kupię, no chyba że znajdę extra przepis:)
Ja też dotychczas kupowałam, ale chętnie spróbowałabym zrobić własne :) Wypadałoby założyć nowy wątek..." Żurek w chlebie" może znalazłyby się jakieś extra przepisy.
u mnie zwykle
święconka
biała kiełbasa z cwikłą i chrzanem
rolada z boczku
szynka w piwie
pstrąg w galarecie
schab ze śliwką w galarecie
jajka faszerowane wg mojego przepisu
saałatka jarzynowa
pascha
makowiec
w tym roku planuję lekką zmianę i będzie
święconka
biała kiełbasa z cwikłą i chrzanem
szynka w piwie
świnki z WŻ
jajka faszerowane j.w.
jajka z majonezem, kawiorem i zieleniną (pietruszka, rzeżucha)
sałatka jarzynowa
sypana szarlotka
tiramisu
jak czytam WŻ to pewnie wypadnę słabo ale nie lubię wyrzucać jedzenia więc nie przygotowuję zbyt dużo a i tak zawsze coś zostanie tylko szynkę i roladę przygotowuje tak aby część zamrozić i później wyciągać po kawałku na kanapki
zapomniałam o rulonikach z szynki ze szparagami i winogronach
U mnie będzie :
- żurek na wywarze z szynki z jajkiem i kiełbasą
- czysty barszcz czerwony z pasztecikami
- szynka, boczek ( już w marynacie ) i kiełbasa własnej roboty
- pasztet
- chrzan z żółtkami
- galaretki z indyka
- sałatka wielowarstwowa z szynką
- jajka w sosie chrzanowo-jabłkowym
- sernik z brzoskwiniami , mazurek czekoladowo-orzechowy i coś z owocami w galaretce
- kruche ciasteczka
- dodatki : owoce , marynaty , nowalijki
no i tyle , chyba ?
zapomniałam baranek i króliczek z babkowego ciasta
U mnie:
barszcz bialy z jajkami biala kielbasa bialym serem specjalnie przygotowanym
bycze jaja,czyli kule z mielonego miesa z jajkiem srodku smazone w glebokim tluszczu
krolik duszony
schab pieczony lub gotowany ze sliwka i bez
jajka faszerowane tunczykiem lub pieczarkami
salatka z selerem marynowanym
salatka wielowarzywna (chyba)
cwikla
chleb domowej roboty
paszteciki z kiszona kapusta i grzybami
nowalijki pomidory ogorki
ciasto:baba drozdzowa,sernik na makowo jablkowym ciescie (ekkore)i cos jeszcze moze pani walewska lub cos innego z kremem nie wiem jeszcze.
U mnie dopiero skromnie (po przeczytaniu Waszych menu ) ale na pewno pójdziemy do rodziców, jednych i drugich, to za dużo nie ma sensu robić.
święconka,
frankfuterki białe i zwyczajne,
jajka faszerowane pieczarkami,
chcę spróbować to cudo http://wielkiezarcie.com/recipe38024.html
no i obowiązkowo schab suszony :)
sznycel po wiedeńsku na obiad,
pomidory, ogórki itp.
i to by było wszystko a ciasta jeszcze nie wybrałam.
U nas zaczynamy od święconki. Potem żurek ( może jak czasu wystarczy upiekę chlebki i będzie żurek w chlebie ) , biała kiełbaska gotowana lub zapiekana, do tego duszona kapustka z grzybkami. Trzy sałatki - jarzynowa, selerowa - seler tarty ze słoiczków, szyneczka, jajka i majonez, kurczakowa - piersi ugotowane, ananas , kukurydza , majonez. Mama przyniesie jajeczka faszerowane w dwóch wersjach - tradycyjne i zapiekane w skorupkach. Na pewno jakaś dobra wędlinka do tego chrzan i ćwikła. Będzie też galareta. Na słodko torcik bezowy- blaty bezowe przekładane masą z bitej śmietany, serka mascarpone i kajmaku, sernik ( obowiązkowo bo mężuś jest miłośnikiem serników, tylko mam dylemat czy zrobić taki jaki już piekłam czy skorzystać z nowego przepisu co może być ryzykowne ). Mama upiecze jak co roku babę drożdżową, teściowa piaskową. Dzieci przy okazji porządków przedświątecznych w kuchni odnalazły lukier więc zażyczyły sobie muffinki. Na obiadek mężuś coś wymyśli więc nie muszę się martwić.
po tym co napisałaś Ty chcesz jeszcze obid robić u mnie przekąski stoją całe dwa dni i każdy je to co chce o obiedzie mowy nie ma
Moje Wielkanocne menu;
u nas beda
zurek z jajkiem, kielbasa
jakkas miesna pieczen zrobiona do konsumpcji głownie jako wedlina na zimno/i na cieplo w grubszych plastrach
sprobuje zrobic jajka faszerowane pieczarkami
dorsz w galarecie z warzywami
sałatka warzywna
i moze wystarczy:)
Odgrzewam stary wątek bo może się przydać w planowaniu świąt.
Zaciekawiły mnie te galaretki drobiowo-warzywne. Mogę prosić o przepis?