Forum

Zdrowie i uroda

skutki uboczne po szczepieniu dzieci

• Autor: belkot68 Data: 2011-04-12 09:44:47

Witam. W piątek zaszczepiłam mojego pieciolatka na polio,DPT,MRP.Wczoraj wieczorem dostał wysypki a dzis jest  w dużych plamach czerwonych na rękach i tłowiu.Pediatra bedzie dopiero popołudniu a ja do tego czasu osiwieję. Miałyście podobne problemy po szczepieniach?

• Autor: beata66 Data: 2011-04-12 11:33:19

Każde szczepienie może wywołać objawy uboczne- być może dziecko jest uczulone na jakikolwiek składnik którejś z tych szczepionek. Może profilaktycznie podjedź do lekarza, a nie czekaj na popołudnie, albo przynajmniej zadzwoń, czy masz spokojnie czekać do onego popołudnia.
    Ale może to wysypka wcale nie związana ze szczepieniem? Trochę późno byłaby ta reakcja, wszak od piątku minęły 3 doby, zanim go wysypało...
    To trochę dziwne.

• Autor: Beata500 Data: 2011-04-12 11:38:33

To chyba jednak jakaś alergia.Nie dostał do zjedzenia czegoś nowego?Zastanów się co jadł, bo pediatra może pytać.

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-12 11:41:45

Miałam kiedyś podobna sytuację. Nastepnego dnia po szczepieniu dziecko dostało goraczki na ponad 39 stopni. Zawiozłam do żłobka zdrowe dziecko a po jakichś 4 godzinach telefon od pielegniarki żeby przyjechać. Pojechałam i pielęgniarka ze żłobka stwierdziła że to na 99% odczyn po szczepieniu i zeby jechac do lekarza. Troche to mi się wydało dziwne bo po żadnym szczepieniu nigdy nic sie nie działo. Pani doktor po zbadaniu stwierdziła zapalenie gardła.

Najłatwiej nam za wszystko winić szczepienia ale tak silne reakcje wystepują praktycznie tylko u osób uczulonych. Koniecznie niech lekarz obejrzy malucha bo wydaje mi się że mały mógł coś złapać, zwłaszcza jak chodzi do przedszkola.
    Normalny odczyn poszczepienny o ile wystąpi to temp. w okolicach 37 stopni oraz lekkie opuchnięcie i bolesność w miejscu podania.

• Autor: belkot68 Data: 2011-04-12 13:31:00

Rano byłam na pogotowiu  i lekarz stwierdził że to alergiczne po szczepieniu ale powinnam  jechać do mojego pediatry.W internecie  sa informacje że wysypka może pojawić się  5 - 10 dni po,a mały dostał w 4 dobie i to jest niepokojące tyb barziej że to juz 4 takie samo szczepienie.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-12 15:00:20

Alergie można nabyć z czasem. Moj syn brał kilkakrotnie biseptol i nic mu nigdy nie było. W tym roku dostał takiego uczulenia że aż wylądwaliśmy w szpitalu. Mial plamy na ciele. Czerwone pliczki jakby ktoś nasmarował go burakiem i bardzo spuchnieta twarz. Idź do lekarza.

Przejdź do pełnej wersji serwisu