Forum

Gawędy o jedzeniu

Żurek w chlebie

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-12 11:36:14

    Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na chlebek, w którym mogłabym podać żurek na święta.
    Dotychczas kupowałam gotowy, ale korci mnie, by samej spróbować go upiec.

  • Autor: Zdzisław Data: 2011-04-12 12:33:41

     

    Kiedyś ściągnąłem z netu taki przepis, niestety nie znam autora.
    ŻUREK W BOCHENKU CHLEBA
    Składniki:
    4 małe chleby o średnicy około 12 cm
    1 marchewka
    1 seler
    1 cebula
    500 ml zakwasu na żurek
    1 białko
    2 suszone podgrzybki
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki śmietany
    2 ząbki czosnku
    szczypta majeranku
    sól
    Sposób przyrządzenia:

    Warzywa obrać, ugotować.
    Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
    Gotować jeszcze około 1 godzinę. Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista). Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
    Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.

    • Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.
      Przepraszam, nie doczytałem, sam chleba nie wypiekam.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-12 14:17:58

    Dzięki Beatko za wątek:) Sama z ciekawością będę tu zaglądać:)

  • Autor: kokarda Data: 2011-04-12 14:29:23

    znalazłam na YT filmik http://www.youtube.com/watch?v=73-Ej6JG4EY&feature=channel_video_title

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-12 20:39:09

    Dzięki za ten link :) Obejrzałam, przemyślę i chyba spróbuję go upiec jeszcze przed świętami, żeby obaczyć, jak to się ima do rzeczywistości. Czy faktycznie zupa nie przecieknie.

  • Autor: dana39 Data: 2011-04-12 20:16:20

    http://wielkiezarcie.com/recipe31573.html myślę, że ten przepis na chlebek byłby niezły, robię go w średnim naczyniu żaroodpornym...jakby zrobić w mniejszym to byłby chyba w sam raz

  • Autor: ursula Data: 2011-04-12 22:47:41

    witaj beata66,
    ja robilam z innego przepisu, z angielskojezycznej strony, ktora juz nie istnieje, ale ten sam przepis znalazlam na 2 innych stronach, w tym na blogu dorotus, ktora wlasnie podaje "mykitchencafe", jako zrodlo,
    oto linki:
    http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Wloskie-miseczki-chlebowe.html,
    http://allrecipes.com//Recipe/italian-bread-bowls/Detail.aspx,
    OK, mialam juz to wyslac, ale cos mnie podkusilo, przeczytalam przepis z blogu dorotus i opis nie jest taki sam, mimo, ze przepis ten sam...
    w oryginalnym drozdze suche rozpuszcza sie w cieplej wodzie (dorotus pisze, ze suche wystarczy wymieszac z maka), dalej dorotus pisze, aby "dodac pozostale skladniki", a w oryginale cornmeal - kaszka kukurydziana nie jest dodawana do reszty, sluzy tylko do podsypania, uklada sie na niej gotowe bochenki, przykrywa do wyrosniecia okolo 35 minut,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cornmeal,
    jeszcze jedna roznica, dorotus piszac "dodac pozostale skladniki" musiala uwzglednic 1 bialko, bo nie ma go nigdzie, a w oryginale 1 bialko miesza sie z 1 lyzka wody i smaruje bochenki,
    mam nadzieje, ze cos z tego zrozumiesz, jesli masz pytania, sluze pomoca,
    pozdrawiam

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-12 23:26:27

    Na co dzień piekę chleb, różne rodzaje, z różnych mąk, na zakwasie lub na drożdżach.
    To co napisałaś, to zrozumiałam. Ale powiedz, czy mimo wszystko nie byłoby warto zrobić taki chleb jak tradycyjnie, ale zwiększyć dość sporo temperaturę pieczenia, żeby skórka na chlebie była bardziej spieczona i dzięki temu nie przepuszczałaby zupy?>
    I dziękuję za te linki z przepisami- jutro je prześledzę.

  • Autor: ursula Data: 2011-04-13 00:06:55

    ja czesto pieke w 350F, to jest 175C, a te miseczki piecze sie w 400F (moj piekarnik pokazal 205C), ale pieklam bagietki w 450F (230C), skorka byla wspaniala, spieczona, mysle, ze mozesz sprobowac...
    daj znac jak wyszly,
    Beatko, jeszcze raz wroce do blogu dorotus, jak juz wiesz korzystalam z tego przepisu, ale nie z jej opisu i znow cos znalazlam:
    dorotus pisze "piec w tem. 200C przez okolo 15 minut, do zlotego koloru", a w oryginale smaruje sie bialkiem z woda, do pieca na 15 minut, wyciaga na moment, aby znow posmarowac resztka bialka z woda i ponownie do pieca na 10-15 minut, nigdy nie robilam nic z blogu dorotus, ale ten opis, ktory ona podala, rozni sie bardzo od tego oryginalnego, a przeciez zaznaczyla, ze przepis pochodzi z "mykitchencafe", czyli ten sam, z ktorego ja korzystalam,
    wyzej dodalam tez zdjecie cornmeal, bo tu chodzi o kaszke kukurydziana, a nie, jak pisze dorotus - o make,
    ale sie rozpisalam...
    pozdrawiam

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-13 00:12:30

    Dzięki, że się rozpisałaś- wszelkie uwagi są cenne.
    W weekend wypróbuję ten przepis- jak starczy mi czasu, to upiekę na próbę te miseczki. I nie zasugeruję się opisem z blogu dorotus, ale wykorzystam Twoje podpowiedzi.
    Dobranoc

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-13 11:30:35

    Jeszcze 1 pytanie..żółtko dodać do tego ciasta, czy pominąć?

  • Autor: ursula Data: 2011-04-16 01:30:51

    Beatko,
    bardzo Cie przepraszam, nie bylo mnie, w tym ciescie nie ma zoltka, dorotus smaruje nim ciasto przed samym pieczeniem (roztrzepane z lyzka wody), w oryginale sluzy do tego 1 bialko z 1 lyzka wody,
    pozdrawiam

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-16 01:49:45

    Ok, już wszystko wiem :) Dziękuję Ula

Przejdź do pełnej wersji serwisu