Forum

Rozmowy wolne i frywolne

pomoc ,,informatyka"

• Autor: megii013 Data: 2011-04-12 12:15:23

witam. ma do Was prośbę, może wiecie jak to zrobić, tzn. ściągniety z internetu tekst otworzyć w Wordzie , że by można w nim było coś zmienić, bo normalnie to mi wyskakuje taka łapka zamiast strzałki. Otwierałam już z pulpitu, nacisnęłam myszką ,,otwórz za pomocą :word..." i wyskakuje takie okienko z wiadomością ,,Konwersja pliku... wybierz kodownaie , które umożliwia odczytanie tego dokumentu i nie wiem co dalej.. jakieś ,,chińskie litery mi się otwierają" z góry dzięki za pomocmagda

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-12 12:21:55

1. Jakie masz rozszerzenie pliku

2. Jaka masz wersję Worda (Office)
    3. Kodowanie polskich znaków to ISO-8859-2 lub Unicode UTF-8, jest jeszcze kilka kodowań, ale te są najpopularniejsze
    4. Sprawdź czy plik nie jest chroniony
    5. Sprawdź czy plik nie jest tylko do odczytu - nadaj atrybuty archiwalny

• Autor: wiszedi Data: 2011-04-12 21:48:44

Zrób to co radzi MAGDAITYLE - nic dodać nic ująć

• Autor: vikunia Data: 2011-04-12 12:22:59

Jak chcę coś zmienić w tekście ściągniętym z netu to naciskam  ,,edytuj''. I wtedy łapki nie ma a jest kreseczka. :)

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-12 12:31:00

Koniecznie poszukaj jakie rozszerzenie ma ten plik. W Word standardowo otwiera sie pliki .doc oraz .docx.

Prawdopodobnie plik który chcesz otworzyć został stworzony w jakims innym programie i stad te problemy. Znajac rozszerzenie pliku można poszukać odpowiedniego programu.

• Autor: as Data: 2011-04-12 22:28:27

Może to PDF? Jeśli tak to sprawa jest trudniejsza.

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 13:47:48

I z tym mozna sobie poradzić :)

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-13 14:10:34

Madziu, a moze sprobuj tak:1. otworz pusty dokument w Wordzie i zmniejsz go minusem.
    2. test sciagniety z internetu, zamaluj na niebiesko i prawym przyciskiem skopuj. 3.Otworz ponownie ten pusty dokument i prawym przyciskiem myszy go wklej (wstaw). W ten sposob troche " na piechote" oszukuje swoj komputer, jak jest "zlosliwy" i nie robi tak , jak ja sobie wymyslilam. Mam nadzieje, ze udalo mi sie troche pomoc i ze to co napisalam jest zrozumiale, pozdrawiam...

• Autor: megii013 Data: 2011-04-13 17:38:02

Tak to jest PDF, tylko o to właśnie chodzi stokrotko, że nie mogę go zaznaczyć na niebiesko (w tym programie, nawet jak to zapisałam na pulpit), ale dzięki...

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 18:38:26

Tak to jest PDF, tylko o to właśnie chodzi stokrotko, że nie mogę go
    zaznaczyć na niebiesko (w tym programie, nawet jak to zapisałam na pulpit),
    ale dzięki...

Otwórz dokument PDF,wejdz w narzędzie zaznaczania tekstu,zaznacz wybrany tekst i skopij do dokumentu
    Word.Pozdarwiam/

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 18:44:38

Owszem wkleisz w ten sposób, ale w Word będzie to obraz a nie tekst.

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 18:51:18

Owszem wkleisz w ten sposób, ale w Word będzie to obraz a nie tekst.

Jaki obraz?/mylisz się/

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 18:56:40

Faktycznie działa. Za pierwszym razem wziełam skan ksiazki i stad Word potraktował to jako obraz. Jak wzięłam plik .pdf który kiedys sama stworzyłam wszystko działało.

Sprawdziłam też Adobe Acrobat Pro. To samo scan nadal jest obrazem, a mój tekst mogę dowolnie edytowac tym programem.

Megii jesli to co posiadasz to scan ksiazki to niestety ale musisz go przepisac ręcznie :(

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 19:04:31

Faktycznie działa. Za pierwszym razem wziełam skan ksiazki i stad Word
    potraktował to jako obraz. Jak wzięłam plik .pdf który kiedys sama
    stworzyłam wszystko działało. Sprawdziłam też Adobe Acrobat Pro. To samo
    scan nadal jest obrazem, a mój tekst mogę dowolnie edytowac tym
    programem.   Megii jesli to co posiadasz to scan ksiazki to niestety
    ale musisz go przepisac ręcznie :(

Mowa była o teksie stąd moja odpowiedz.Oczywiście w dok.PDF można umieścić obaz z wypełniony teksem,a takiego nie da się "przepisać"(ctrl C  ctrl V)  :)

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 18:42:39

Ściagnij sobie program Adobe Acrobat Pro ze strony producenta https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=acrobat_pro&loc=pl

Jest to co prawda wersja 30 dniowa, ale powinno Ci to wystarczyć do edycji Twojego tekstu. Niestety nie ma polskiej wersji tego programu.
    Program jest Podobny do Adobe Acrobat Reader, który słuzy tylko do odczytu plików pdf. Adobe Acrobat Pro słuzy do ich tworzenia i edycji oraz odczytu.

Mozesz tez poszukać innych programów w necie, wpisz poprostu w wyszukiwarkę frazę "edycja pdf".

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-13 18:46:03

oj, to pewnie sie nie da, bo dokument jest chroniony przez autora...sama jestem ciekawa, czy jest jakies rozwiazanie..poszukam w google..pozdrawiam

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 18:57:38

Niekoniecznie. Niektóre sa chronione, inne nie. Zależy kto i do jakich celów go stworzył.

• Autor: megii013 Data: 2011-04-13 19:24:31

To nie jest scan książki; na necie to jest w PDf-ie a ja to zapisalam na pulpicie i jest napisane Adobe Reader, ale nadal nic nie moge zrobić. Do czarodzieja: ja zaznaczyłam tak jak mówisz tekst funkcją:  Narzędzie Zaznaczenie, no i wyskakuje mi : Kopiuj obrazek do schowka Ctrl +C i co z tym??

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 19:28:31

To nie jest scan książki; na necie to jest w PDf-ie a ja to zapisalam na
    pulpicie i jest napisane Adobe Reader, ale nadal nic nie moge zrobić. Do
    czarodzieja: ja zaznaczyłam tak jak mówisz tekst funkcją:
    Narzędzie Zaznaczenie, no i wyskakuje mi : Kopiuj obrazek do schowka Ctrl +C
    i co z tym??

Następnie otwierasz nowy dok.word i wklejasz.Jesli masz problem podeslij mi ten plik.Za kilka minut odeslę w wordzie.:) Pozdro...
    polszmat@interia.pl

• Autor: megii013 Data: 2011-04-13 20:04:13

tzn. wiem jak otworzyć w Wordzie, tylko gdzie to mi sie skopiuje do schowka? i jak to dokladnie skopiować, bo to nie jest tak normalnie KOPIUJ WKLEJ tu trzeba jakos inaczej zrobić? dzięki

• Autor: caroline1983 Data: 2011-04-13 20:12:50

tak, normalnie robisz wklej

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 20:14:35

tzn. wiem jak otworzyć w Wordzie, tylko gdzie to mi sie skopiuje do schowka?
    i jak to dokladnie skopiować, bo to nie jest tak normalnie KOPIUJ WKLEJ tu
    trzeba jakos inaczej zrobić? dzięki

Hm......"Kopiuj do schowka"to po prostu "kopiuj"ctrl+c /Tzw "schowek"to interfejs windy ;) W domyśle(do dokumentu,aplikacji,innych) Heh....;)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-13 20:47:03

Jeśli skopiujesz i wkleisz obraz, to nie będziesz mogła edytować tekstu. Będziesz miała obraz w Wordzie. Być może to skan zamieniony w PDF (dobrze zrobiony i nawet nie poznasz), a nie tekst zamieniony w PDF - wtedy to widzi jako obraz. Musisz ten PDF przekształcić programem OCR na tekst (Fine Reader, ale Word ma też narzędzie ocerowania, ale tego nie polecam) i wysłać do WORDA. A może zwyczajnie PDF jest zabezpieczony.

Ps. A jednak miałam rację jak Ci podpowiadałam z tym rozszerzeniem :) Lubię mieć rację :):):) ;)

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 21:06:37

A jednak......
    miałam rację jak Ci podpowiadałam z tym rozszerzeniem :) Lubię mieć
    rację :):):) ;)

A jednak.... tylko z rozszerzeniem ;)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-13 21:12:17

No i pierwszy strzał najlepszy :) Pozdrawiam!

• Autor: czarodziej Data: 2011-04-13 21:34:20

No i pierwszy strzał najlepszy :) Pozdrawiam!

Również pozdrawiam :)

• Autor: megii013 Data: 2011-04-13 23:47:01

dzięki bardzo za odpowiedzi

Przejdź do pełnej wersji serwisu