Forum

Zdrowie i uroda

Czyrak na pięcie

• Autor: ekkore Data: 2011-04-12 13:49:52

Moje dziecko "dorobiło się czyraka na pięcie (podeszwie).
    Czeka go go wypalanie azotem.

Czy ktoś z Was miał coś podobnego?
    Jak długo dochodzi się do sprawności po zabiegu - podejrzewam kwestię czasu noszenia opatrunku?

A może da sie to jakoś usunąc bezinwazyjnie? Czy są jakieś maści dostępne w aptece bez recepty - np maść ichtiolowa - bo to mi się kojarzy z czyrakami

• Autor: makusia Data: 2011-04-12 14:12:38

Współczuję synkowi..nic przyjemnego. Maść ichtiolowa powinna pomóc dojrzeć "intruzowi", i może nie będzie potrzebny zabieg chirurgiczny.

• Autor: malinka16 Data: 2011-04-12 14:13:38

Mój syn też borykał się z tym problemem,w sumie miał już kilkanaście czyraków w różnych miejscach,na pięcie nie miał ale na dużym palcu tak .Czyraka przemywał riwanolem i smarował maścią ichtiolową,dodatkowo pił calcium,leczenie trwało nawet dwa,trzy tygodnie to zależało jaki duży był czyrak.

• Autor: ekkore Data: 2011-04-12 14:51:40

Moje pytanie o inne sposoby wynikało stąd - ze najbliższy termin do dermatologa mam na koniec kwietnia (prywatnie mogę isć do tego samego, więc nei odczuwam potrzeby płacenia).
    Młody za tydzień wyjeżdża na turniej - więc musi mieć "sprawna" nogę - z tym chodzi od miesiąca i trenuje - więc i na turnieju da radę stać na bramce.
    Mnie w terminie planowanego zabiegu na pewno nie będzie - mąż nie wiadomo czy da radę się zwolnić z pracy (ma jakieś ważne spotkania),

więc wszystko przeciągnie się na drugą połowę maja (bo wcześniej ma bierzmowanie, więc też musi być mobilny - a z tego co rozmawiałam z lekarzem to czeka go mała mobilność - do wygojenia rany)..

Więc jak jest opcja popróbowania czegoś innego..

Jako, że muszę i tak iść do apteki - kupię maść ichtiolową i rivanol - na pewno nie zaszkodzą.
    Picie wapna - szczególnie, że zaczyna się okres pylenia - też nie będzie szkodliwe.

Może samo wylezie. Czasu sporo.

Jak przypominam sobie - raz miałam czyraka na plecach - chyba byłam młodsza od Marcina.
    Był mocno czerwony, nabrzmiały i bolesny - i właśnie pozbyłam się go okładami z maści ichtiolowej

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-04-12 18:06:35

Z czyrakiem to raczej do chirurga.Czesto zdarza sie że czyrak ma podłoże bakteryjne-gronkowiec.Pomocne jest leczenie antybiotykiem.Ja bym się zastanowiła czy jest to napewno czyrak.Jest napisane że "Syn chodzi z tym od miesiąca" troszkę długo jak na czyraka, może to modzel lub duży odcisk ale czyrak to mało prawdopodobne.

• Autor: ekkore Data: 2011-04-12 18:48:31

Jak dla mnie to wyglądało na odcisk - może w dziwnym miejscu - ale odcisk. Może trochę za bolesny przy dotyku - ale nadal odcisk

Ale na czyrakach się nie znam.
    Więc przyjęłam informację - zadzwoniłam do dermatologa. Nie zastanawiałam się wcale.

O modzelach słyszałam pierwszy raz.
    Od razu wygooglałam sobie "przestępcę".
    I jak na mój mało doświadczony w tej dziedzinie gust, żeby nie rzec całkime niedoświadczony pasują  do narośla mojego syna.

Już znalazłam trochę kremów, maści.

Ale do jakiego lekarza sie z tym udaje?
    Chirurg?

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-04-12 19:39:49

Tak do chirurga tzw miękiego.Proponuję też dokładnie "obmacać" wnętrze butów tam powinien kryć się winowajca modzela może to być jakiś maleńki kamyczek,grugszy szew lub coś co przebiło się przez podeszwę i ugniata to miejsce. Aby to dokładnie zrobić należy wpierw  usunąć wkładkę z buta i wszystko dokładnie przejrzeć. Czy syn do treningów używa obuwia typu korki??? Jeżeli tak to może akurat ten "korek" wypada w miejscu modzela.

• Autor: BEATA55555 Data: 2011-04-12 19:49:05

Tylko czasem nie smarować tego żadnymi płynami na odciski!!!!!!!!!! 

• Autor: ekkore Data: 2011-04-12 21:13:20

Do treningów ma buty dla piłkarzy ręcznych. Żadne korki
    Zrobiło mu to sie na koniec zimy - więc może po kozakach (ocieplane trapery).
    Sprawdzić - nie sprawdzę - bo wylądowały w śmietniku.
    Ale sezon zimowy chyba by pasował do tworzenia się osobnika.

Buty treningowe też sprawdzę..

Chirurg miękki to jaki?
    U siebie mam do dyspozycji jednego (tzn jeden gabinet) - który też robi za ortopedę.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-12 14:18:08

Przepis z ksiazki Tombaka: Zagniesc kawalek ciasta z maki, swiezego mleka i swiezego masla. przylozyc go na noc na bolace miejsce. Taki kompres wyciaga calkowicie zadlo z czyraka.
    Przepisu tego nie wyprobowalam, wiec moze jest ktos, kto te metode stosowal. Nie wiem tez czy masz czas na experymenty, czy moze szybko trzeba pozbyc sie tego czyraka?. Pozdrawiam i zycze zdrowia synkowi..

• Autor: myszamycha Data: 2011-04-13 18:46:43

Znam sposób który sama stosowałam,stosował też mój ojciec i jego rodzina i niezawodnie pomagało.Tłuszcz z zająca wytopiony..tym smarować.Miałam parę razy na nodze i za każdym razem jak posmarowałam po paru godzinach wyrwało z korzeniem..Problem ze zdobyciem tego.Mój tata był myśliwym więc zawsze mieliśmy ten tłuszcz na wszelki wypadek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu