Forum

Kuchenne porady

tort z wkładką bezową - proszę o radę

  • Autor: werus Data: 2011-04-14 11:04:54

    Piekę niedługo tort i zyczeniem osoby zamawiajacej jest aby była w nim wkładka bezowa. Ma to być tort na jasnym biszkopcie, masa z bitej śmietany i owoców oraz owa wkładka. I mam dylemat, czy jeśli przełoże biszkpot śmietaną i na to położe beze i znów śmietanę to nic się z nią nie stanie z ta wkładką? tzn. nie zacznie się rozpuszczać pod wpływem mokrej śmietany? Tort musi postać przez noc. Prosze o pomoc!

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-14 12:20:42

    Moja córka zrobiła tort bezowy z bitą śmietaną i na noc schowała do lodówki, niestety cała beza się stopiła i została jedna słodka breja.
    Tort bezowy po zrobieniu, trzeba od razu podawać gościom, inaczej zrobi się paciaja.

    Blaty bezowe były kupne .

    Dopisano 11-04-14 12:47:38:

    W poście nr 4 jest zdjęcie tego torta bezowego zaraz po zrobieniu.

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=343035&post=343045

  • Autor: alidab Data: 2011-04-14 12:31:03

    A ja z przyjemnością i czystym sumieniem mogę polecić ten oto torcik bezowy z bitą śmietaną, owocami i galaretką: http://wielkiezarcie.com/recipe63041.html
    Jest pyszny od początku do ostatniego okruszka...:)
    Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej formie i na święta będzie powtórka. Nic się nie rozpływa, nie podmaka - znika aż miło...:)


  • Autor: Kluko Data: 2011-04-14 15:37:41

    Ja miałem kiedyś podobny pomysł. Na urodziny synka obmyśliłem sobie, że jedną warstwę tortu zrobię bezę pieczoną z migdałami. Ubijałem jaja, posypałem migdałami i długo suszyłem/piekłem w niskiej temperaturze, aż beza pięknie się zezłociła i wysuszyła. Byłem dumny, że tak mi się udało. Wsadziłem w tort i wstawiłem na noc do lodówki.... Nie szło tego kroić za bardzo, bo beza namokła i zrobiła się gumowata. Może przekonaj zamawiającego, żeby tort zrobić z kremem maślanym albo budyniowym?

  • Autor: werus Data: 2011-04-14 17:21:33

    Ta obcja odpada, ma być śmietanowy. Ale może uda mi się wypersfadować tą wkładkę, osobiście myśle ze tort przez nia nie zyska na smaku. Dzięki za rady :) pozdrawiam

  • Autor: asieksza Data: 2011-04-15 09:35:10

    Ja piekłam ostatnio taki http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html. Beza była krucha i raczej nie ciągnąca w środku. Torcik a raczej jego resztki były w lodówce 3 dni i nic im nie było chociaż w masie też jest bita śmietana. Zamierzam upiec na święta więc mam nadzieję, że i tym razem mi się utrzyma. I co mnie zdziwiło tort kroił się wyśmienicie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu