Piekę niedługo tort i zyczeniem osoby zamawiajacej jest aby była w nim wkładka bezowa. Ma to być tort na jasnym biszkopcie, masa z bitej śmietany i owoców oraz owa wkładka. I mam dylemat, czy jeśli przełoże biszkpot śmietaną i na to położe beze i znów śmietanę to nic się z nią nie stanie z ta wkładką? tzn. nie zacznie się rozpuszczać pod wpływem mokrej śmietany? Tort musi postać przez noc. Prosze o pomoc!
Moja córka zrobiła tort bezowy z bitą śmietaną i na noc schowała do lodówki, niestety cała beza się stopiła i została jedna słodka breja. Tort bezowy po zrobieniu, trzeba od razu podawać gościom, inaczej zrobi się paciaja.
Blaty bezowe były kupne .
Dopisano 11-04-14 12:47:38:
W poście nr 4 jest zdjęcie tego torta bezowego zaraz po zrobieniu.
A ja z przyjemnością i czystym sumieniem mogę polecić ten oto torcik bezowy z bitą śmietaną, owocami i galaretką: http://wielkiezarcie.com/recipe63041.html Jest pyszny od początku do ostatniego okruszka...:) Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej formie i na święta będzie powtórka. Nic się nie rozpływa, nie podmaka - znika aż miło...:)
Ja miałem kiedyś podobny pomysł. Na urodziny synka obmyśliłem sobie, że jedną warstwę tortu zrobię bezę pieczoną z migdałami. Ubijałem jaja, posypałem migdałami i długo suszyłem/piekłem w niskiej temperaturze, aż beza pięknie się zezłociła i wysuszyła. Byłem dumny, że tak mi się udało. Wsadziłem w tort i wstawiłem na noc do lodówki.... Nie szło tego kroić za bardzo, bo beza namokła i zrobiła się gumowata. Może przekonaj zamawiającego, żeby tort zrobić z kremem maślanym albo budyniowym?
Ta obcja odpada, ma być śmietanowy. Ale może uda mi się wypersfadować tą wkładkę, osobiście myśle ze tort przez nia nie zyska na smaku. Dzięki za rady :) pozdrawiam
Ja piekłam ostatnio taki http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html. Beza była krucha i raczej nie ciągnąca w środku. Torcik a raczej jego resztki były w lodówce 3 dni i nic im nie było chociaż w masie też jest bita śmietana. Zamierzam upiec na święta więc mam nadzieję, że i tym razem mi się utrzyma. I co mnie zdziwiło tort kroił się wyśmienicie.
Piekę niedługo tort i zyczeniem osoby zamawiajacej jest aby była w nim wkładka bezowa. Ma to być tort na jasnym biszkopcie, masa z bitej śmietany i owoców oraz owa wkładka. I mam dylemat, czy jeśli przełoże biszkpot śmietaną i na to położe beze i znów śmietanę to nic się z nią nie stanie z ta wkładką? tzn. nie zacznie się rozpuszczać pod wpływem mokrej śmietany? Tort musi postać przez noc. Prosze o pomoc!
Moja córka zrobiła tort bezowy z bitą śmietaną i na noc schowała do lodówki, niestety cała beza się stopiła i została jedna słodka breja.
Tort bezowy po zrobieniu, trzeba od razu podawać gościom, inaczej zrobi się paciaja.
Blaty bezowe były kupne .
Dopisano 11-04-14 12:47:38:
W poście nr 4 jest zdjęcie tego torta bezowego zaraz po zrobieniu.http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=343035&post=343045
A ja z przyjemnością i czystym sumieniem mogę polecić ten oto torcik bezowy z bitą śmietaną, owocami i galaretką: http://wielkiezarcie.com/recipe63041.html
Jest pyszny od początku do ostatniego okruszka...:)
Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej formie i na święta będzie powtórka. Nic się nie rozpływa, nie podmaka - znika aż miło...:)
Ja miałem kiedyś podobny pomysł. Na urodziny synka obmyśliłem sobie, że jedną warstwę tortu zrobię bezę pieczoną z migdałami. Ubijałem jaja, posypałem migdałami i długo suszyłem/piekłem w niskiej temperaturze, aż beza pięknie się zezłociła i wysuszyła. Byłem dumny, że tak mi się udało. Wsadziłem w tort i wstawiłem na noc do lodówki.... Nie szło tego kroić za bardzo, bo beza namokła i zrobiła się gumowata. Może przekonaj zamawiającego, żeby tort zrobić z kremem maślanym albo budyniowym?
Ta obcja odpada, ma być śmietanowy. Ale może uda mi się wypersfadować tą wkładkę, osobiście myśle ze tort przez nia nie zyska na smaku. Dzięki za rady :) pozdrawiam
Ja piekłam ostatnio taki http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html. Beza była krucha i raczej nie ciągnąca w środku. Torcik a raczej jego resztki były w lodówce 3 dni i nic im nie było chociaż w masie też jest bita śmietana. Zamierzam upiec na święta więc mam nadzieję, że i tym razem mi się utrzyma. I co mnie zdziwiło tort kroił się wyśmienicie.